10 unieke elementen voor in een tuin

Bij het inrichten van een tuin kun je veel verschillende kanten op. Je hebt de keus uit allerlei stijlen, uit allerlei materialen, uit allerlei tuinmeubelen, uit allerlei accessoires en uit allerlei elementen In dít artikel laten wij je graag kennis maken met enkele unieke elementen. Dit zijn unieke elementen welke je in jouw tuin kunt verwerken; de kans is daarbij klein dat jouw buren over exact hetzelfde element in de tuin beschikken.

Is het aan te raden om voor dergelijke elementen te kiezen? Onder aan de streep ligt dit vooral aan jouw voorkeuren. Je doet er dan ook verstandig aan om goed na te denken over de inrichting van jouw tuin. Wat wil je precies in jouw tuin gaan doen? Op welke manier wil je gebruik van de tuin maken? En in hoeverre kun je jouw wensen tot uiting laten komen in de uitstraling van jouw tuin? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je voor jezelf even goed over na moet denken.

Om je hier een handje bij te helpen, schrijven wij veel blogartikelen. Daarnaast bieden wij ook allerlei soorten tuinmeubelen en accessoires aan. Dáármee ben jij in staat om jouw tuin op de gewenste manier in te richten. We hebben er dan ook voor gekozen om her en der in dit artikel te verwijzen naar de producten die wij aanbieden. Puur omdat sommige van deze producten getypeerd kunnen worden als unieke elementen.

We raden je hoe dan ook aan om dit artikel door te nemen. Met de informatie uit dit artikel kun je direct aan de slag, terwijl je ook een hoop inspiratie op kunt doen. Aan de hand van deze inspiratie ben je in staat om jouw tuin volledig naar wens in te richten. En mogelijk kies je daarbij wel voor één van onderstaande unieke elementen.

Wat verstaan wij onder unieke elementen

Zo, in dit artikel richten wij onze pijlen dus op unieke elementen voor in de tuin. Maar, wat zijn unieke elementen nou precies? En wat verstaan wij onder unieke elementen? Wij gaan daar in dit artikel jou een uitgebreid antwoord op geven. Allereerst kunnen we vaststellen dat je een uniek element niet zomaar in een tuin aantreft. Het zijn elementen die je wellicht niet direct in een tuin van een rijtjeswoning zou verwachten, maar het is toch mogelijk om de elementen in een dergelijke tuin te integreren.

Daarnaast kunnen we aangeven dat de unieke elementen nogal divers zijn. Dit is lastig in woorden uit te drukken, vandaar dat we je graag wijzen op meerdere voorbeelden. In het restant van dit artikel bespreken wij deze voorbeelden, zodat je direct een duidelijk beeld van het fenomeen ‘unieke elementen’ krijgt.

Tip 1: een vijver

Ben je op zoek naar een unieke inrichting van jouw tuin? Heb jij het liefste dat er in jouw tuin het nodige leven aanwezig is? En vind je het ook leuk om enig onderhoud uit te moeten voeren in jouw tuin? Dan is het bijzonder interessant om te kiezen voor een vijver. Een vijver is niet alleen uniek, maar brengt ook de nodige voordelen met zich mee.

Zo is het bijvoorbeeld een voorbeeld dat een vijver voor een unieke uitstraling zorgt. Dat is zeker het geval als je de vijver met bijvoorbeeld begroeiing en tegels combineert. Met een dergelijke combinatie weet je simpelweg voor een diverse inrichting van jouw tuin te zorgen. Dát zorgt er weer voor dat de uitstraling helemaal naar wens wordt.

Daarnaast is een vijver ook goed voor het ecosysteem in jouw tuin. Een vijver trekt immers meerdere soorten insecten aan, zoals bijvoorbeeld een libelle. Door de aanwezigheid van dergelijke insecten komen ook de planten in jouw tuin tot bloei. Eigenlijk is een vijver op dat gebied een onmisbaar onderdeel in een tuin.

Ook is het prettig dat je uit heel veel soorten vijvers kunt kiezen. Je kunt kiezen voor een rechthoekige en strakke vijver, maar je kunt ook voor een ronde en minder strakke vijver kiezen. Je kunt dus de vijver van jouw dromen in jouw tuin aan gaan leggen. Nadat je dat gedaan hebt, moet je wel met enig onderhoud rekening houden Het is bijvoorbeeld een feit dat je de vijver goed schoon moet houden. Ook heb je mogelijk enig omkijken naar het wieden van onkruid rondom de vijver.

Tip 2: plaats fraaie beelden in jouw tuin

Heb je nog een bepaalde ruimte in jouw tuin ‘over’? Heb je nog geen idee wat je precies met die ruimte wilt gaan doen? En ben je zelf wel een liefhebber van mooie kunstwerken? Dan is het mogelijk interessant om fraaie beelden in jouw tuin te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan een flink standbeeld, maar je kunt hierbij ook aan relatief kleine beelden denken. Het hangt er maar net vanaf wat jouw voorkeuren zijn.

Waar je een dergelijk beeld vervolgens neer kunt zetten? Dat is afhankelijk van jouw tuin en van jouw persoonlijke voorkeuren. Feit is dat je tegenwoordig uit veel soorten beelden kunt kiezen. Deze beelden variëren op het gebied van afmetingen, uitstraling, kleurstelling, materiaalgebruik en soort standbeeld. Zo zet je sommige standbeelden op de grond neer, terwijl andere standbeelden op een sokkel staan. Je kunt in ieder geval de nodige kanten op met de standbeelden.

Weet je wat ook gaaf is? Als je meerdere beelden in jouw tuin neerzet. Daarmee weet je een unieke uitstraling te creëren; een uitstraling die je bij jouw buren in de tuin ongetwijfeld niet vindt. Met dank aan de beelden weet je jouw tuin dus echt uniek te maken. En volledig naar jouw wens. Dat is ook heel wat waard.

Als je graag beelden in jouw tuin neer wilt gaan zetten, is het een kwestie van vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Door een goede vergelijking te maken, ben je uiteindelijk in staat om de juiste beelden aan te schaffen. Zet deze beelden vervolgens stevig neer; je wilt niet dat ze omvallen door bijvoorbeeld een harde windvlaag. Als je het lastig vindt om op dit gebied de juiste keuzes te maken, kun je mogelijk een hovenier inschakelen. Deze hovenier is in staat om je te helpen!

Tip 3: een complete kinderhoek

Als je de trotse ouder van één of meerdere kinderen bent, brengt dat bepaalde verplichtingen met zich mee. Je bent verantwoordelijk voor jouw kind(eren), je moet jouw kind(eren) vermaken en je moet goed voor jouw kind(eren) zorgen. Als je graag met jouw kinderen tijd in de buitenlucht doorbrengt, is het advies om jouw tuin daarop aan te passen. Eén van de beste elementen waar je in dat geval voor kunt kiezen, is een complete kinderhoek.

Wat we met een ‘complete kinderhoek’ bedoelen? Nou, dat je een bepaalde hoek (of een bepaald gedeelte) van de tuin volledig vrijhoudt voor jouw kind(eren). Deze hoek kun je vervolgens naar wens (ook naar de wens van jouw kinderen) in gaan richten. Het leuke is dat je een dergelijke kinderhoek op echt honderden manieren in kunt richten.

Zo zijn er relatief wat huishoudens die kiezen voor een trampoline in de tuin. Een trampoline in de tuin biedt veel vermaak voor zowel jong als oud. Indien je ook voor een trampoline kiest, moet je wel met enkele zaken goed rekening houden. Zo moet de trampoline goed ingegraven worden of stevig neergezet worden. Ook moet je heel goed de veiligheid van jouw kind(eren) in de gaten houden. Een ongeluk op een trampoline zit immers in een klein hoekje.

Ook kun je voor bijvoorbeeld een zandbak en een schommel in de tuin kiezen. Of dit voor jou ook mogelijk is, hangt enigszins van de ruimte in jouw tuin af. Als je niet al teveel ruimte hebt, is het bijvoorbeeld niet al te handig om een grote zandbak in jouw tuin aan te leggen. Ook hierbij moet je goed rekening met het praktische gemak; het is niet wenselijk dat het zand overal in jouw tuin komt te liggen. Probeer daar dan ook goed rekening mee te houden.

Tevens kun je in jouw tuin ook nog voor bijvoorbeeld een speelkleed kiezen. We kunnen gerust stellen dat je bij het inrichten van een complete kinderhoek heel veel kanten op kunt. Je kunt de tuin volledig naar wens inrichten en je kunt het daarmee erg aantrekkelijk maken voor jouw kinderen. Jouw kinderen weten zich prima te vermaken, terwijl jij heerlijk van het zonnetje geniet. Houd daarbij uiteraard jouw kinderen wel altijd in de gaten. Met name als ze bijvoorbeeld met een trampoline of schommel in de weer zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje. Houd daarom altijd een oogje in het zeil en geniet – samen met jouw kinderen – van het heerlijke weer, de fraaie tuin en het mooie leven!

Tip 4: een grote bloemenzee

Breng jij graag kleur in jouw tuin aan? Dan kun je eigenlijk niet zonder begroeiing. Met begroeiing weet je echt kleur in jouw tuin aan te brengen. Op een fraaie manier. Op een natuurlijke manier. En op een gezellige manier. Zodra je veel begroeiing in jouw tuin aangebracht hebt, trekt jouw tuin ook nog eens insecten aan. Dat is niet alleen gezellig, maar is ook goed voor het ecosysteem.

Als je de kleur in jouw tuin wilt creëren, is een grote bloemenzee mogelijk interessant voor je. Je kunt de bloemzaden in een gedeelte van jouw tuin strooien, waarna het een kwestie van verzorgen wordt. Door de bloemen goed te verzorgen, creëer je echt een prachtige bloemenzee in jouw tuin. Een bloemenzee waar je elke dag weer vrolijk van wordt. Zodra je de tuin inkijkt, krijg je direct een vrolijk gevoel van binnen.

Houd bij een bloemenzee wel rekening met het nodige onderhoud. Je moet de bloemen goed verzorgen, je moet de bloemen water geven en je moet de aarde goed verzorgen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, geniet je van een fraaie tuin. En van een uniek element in een tuin, want hoevaak zie je nou een bloemenzee in een ‘normale’ tuin?

Tip 5: een zwembad of een jacuzzi

In ons land hebben relatief veel huishoudens een grote tuin. Dat is te danken aan de inrichting van de wijken in ons land. Bij de wijkinrichting wordt relatief vaak voor een groot perceel gekozen, waardoor je voldoende ruimte in jouw tuin hebt. Wil je de ruimte in jouw tuin op een ultieme manier benutten? Dan is een zwembad of een sauna mogelijk een goed idee voor je.

Een zwembad of een jacuzzi neemt de nodige ruimte in beslag. Tegelijkertijd is het wel zodat je ongekend kan genieten van een zwembad of een jacuzzi. Je komt even volledig tot rust, terwijl je in het zwembad ook een frisse duik kunt nemen. Wel zo prettig als het buiten behoorlijk warm is.

Wel moet je ook hierbij rekening houden met het nodige onderhoud. Als je een zwembad hebt, is het immers wel zo prettig om het water schoon te houden. Dat doe je overigens ook door bijvoorbeeld voor een goed waterfilter te kiezen. Tevens moet je rekening houden met de nodige kosten. Deze kosten hebben betrekking op de aanschaf/aanleg van het zwembad en/of de jacuzzi, maar ook op het onderhoud hiervan. Daarnaast krijg je mogelijk met een forse energierekening te maken. Dat is zéker het geval als je het zwembad in jouw tuin gaat verwarmen.

Tip 6: een complete bar met buitenkeuken

Weet je eigenlijk van gekkigheid niet wat je met de ruimte in jouw tuin aan moet? Dan is het wellicht leuk om te kiezen voor een complete bar met een buitenkeuken. Aan deze bar kun je heerlijk relaxen én lekker borrelen met vrienden. Als de avonduurtjes aan beginnen te breken, kun je vervolgens gebruik maken van jouw buitenkeuken. Daarmee weet je op een leuke en gezellige manier een heerlijke maaltijd te bereiden. Dat klinkt nog eens als het mooie leven, niet waar?

Wil je graag op dit gebied kosten besparen? Dan kun je de bar ook zelf gaan maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is het juiste gereedschap en voldoende hout. Als je een goed ontwerp maakt, kun je dit ontwerp vervolgens zelf gaan maken. Je geniet vervolgens van een fraaie bar, van een praktische bar én van een gezellige bar. Een dergelijke bar is eigenlijk garantie voor veel gezellige uurtjes in jouw tuin.

Als je het helemaal goed aan wilt pakken, kun je ook eens naar een stereosysteem kijken. Met een stereosysteem kun je bij de bar ook jouw favoriete muziek afspelen. Als jouw vrienden dezelfde muzieksmaak hebben, wordt het een nóg groter feestje. Overigens kun je ook ‘gewoon’ een bluetooth speaker bij de bar gebruiken.

Tip 7: een pergola

Heb je voor een landelijke uitstraling in jouw tuin gekozen? En wil je graag de tropische sferen een beetje naar jouw tuin toe gaan halen? Dan is een pergola mogelijk een ideale keuze voor je. Een pergola kun je eigenlijk zien als een soort van overkapping in jouw tuin. Het is echter een hele stijlvolle overkapping, welke je vaak in bijvoorbeeld Franse tuinen aantreft. Door een dergelijke overkapping in jouw tuin te zetten, creëer je sowieso een unieke uitstraling in jouw tuin.

Wel is het belangrijk om goed naar de ruimte in jouw tuin te kijken. Als je voor een pergola kiest, heb je namelijk de nodige ruimte nodig. Een pergola is relatief groot, terwijl je ook nog om dit object heen wilt kunnen lopen. Gelukkig heb je onder de pergola genoeg ruimte om bijvoorbeeld een gezellig zitje te creéren. Wij zijn hoe dan ook van mening dat je met een pergola heel veel kanten op kunt. Een dergelijke overkapping is gezellig, is stijlvol en heeft een ietwat tropische uitstraling. Mogelijk ga je hierdoor in jouw tuin het gevoel krijgen dat je in het buitenland bent!

Overigens moet je wel een goede vergelijking maken. Het aanbod van pergola’s is in de afgelopen jaren namelijk steeds diverser geworden. Zo kun je nu uit meerdere materialen kiezen, uit meerdere vormen en uit meerdere stijlen. Let daarbij ook goed op het design en de kleurstelling van de pergola. Aangezien dit object nogal groot is, valt het object in jouw tuin direct op. Mede dáárom is het van cruciaal belang dat de uitstraling van de pergola naar wens is. Let daar dan ook goed op bij het vergelijken van de verschillende pergola’s.

Tip 8: een open haard of vuurkorf

In de afgelopen zomers hebben we regelmatig met heerlijk weer te maken gehad. Sterker nog; sommige zomers waren echt heel heet met zelfs meerdere hittegolven. Helaas blijft het Nederland waarin we wonen. Een typerend kenmerk van het klimaat in ons land is dat het ’s avonds behoorlijk af kan koelen. Wil jij echter ’s avonds ook nog tijd in jouw tuin doorbrengen? Dan is het interessant om eens naar een open haard of een vuurkorf te kijken.

Als je het direct goed aan wilt pakken, kies je voor een open haard. Dit object kun je bij bijvoorbeeld jouw terras of overkapping zetten. Je hebt vervolgens alleen maar hout nodig om de open haard tot ontbranding te laten komen. Vanaf dat moment geniet je van een aangename hitte, van een gezellige hitte en van een iets hogere temperatuur in jouw tuin. Dát zorgt ervoor dat je elke avond veel tijd in jouw tuin door kunt brengen.

Je kunt echter ook voor een kleinere en voordeligere vuurkorf kiezen. Met een dergelijke vuurkorf geniet je ook van een heerlijke temperatuur. Bovendien is het knisperende geluid van het hout in een vuurkorf subliem te noemen. Je kunt echt uren naar dit geluid luisteren, zonder dat het gaat vervelen. Ondertussen kun je een lekker drankje opdrinken, met vrienden en/of familie kletsen en genieten van het mooie leven.

Waar je het beste een open haard of vuurkorf neer kan zetten? Dat is volledig van jouw eigen voorkeuren afhankelijk. Wij kunnen je eigenlijk alleen maar aanraden om dit te doen in de buurt van jouw terras. Op jouw terras breng je waarschijnlijk de meeste tijd door. Door de ‘omgeving’ rondom jouw terras lekker op te warmen, wordt het doorbrengen van de tijd alleen maar aangenamer.

Tip 9: tropische begroeiing

Ga jij elk jaar op vakantie naar één van de tropische landen? En ben je gek op de flora en fauna van tropische landen? Dan is het goed om te weten dat je de begroeiing uit de tropische landen ook naar jouw tuin kunt halen. Het is bijvoorbeeld super fraai om een palmboom in jouw neer te zetten. Zet een fraaie, grote plantenbak in jouw tuin en zet de palmboom daar vervolgens in. Vanaf dat moment geniet je direct van een tropisch gevoel in jouw tuin!

Een palmboom is slechts één van de vele voorbeelden van een tropische begroeiing. Je kunt uit echt veel soorten bomen en planten kiezen; je kunt de tuin dus altijd naar wens inrichten. Met de tropische begroeiing weet je jouw tuin sowieso een stuk gezelliger te maken.

Houd hierbij wel goed rekening met het onderhoud. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je de tropische begroeiing in de winter goed beschermd. Een palmboom is bijvoorbeeld niet bestand tegen vorst; je moet in dat geval dan ook een doek over de palmboom heen spannen. Daarmee weet je de boom en zijn bladeren goed te beschermen!

Tip 10: een mancave of women cave

Wil jij als man zijnde graag tijd met jouw vrienden door kunnen brengen? Of wil je als man zijnde graag tijd in jouw eentje in jouw tuin door kunnen brengen? Of wil je als vrouw zijnde graag op een leuke manier tijd doorbrengen? Je kunt in dat geval voor een zogeheten mancave of een women cave kiezen.

Wat dat precies is? Dat is eigenlijk een gedeelte van een tuin dat je volledig naar jouw wens inricht. Voor een man is het bijvoorbeeld leuk om een kroeg in de tuin in te richten. Zet een mooi tuinhuisje in de tuin, richt dit tuinhuisje leuk in, kleed het tuinhuisje leuk aan, zorg voor goede muziek, zorg voor lekkere drankjes en start het feest maar.

Ben je als vrouw zijnde op zoek naar een lekkere plek waar je tot rust kunt komen? Dan kun je mogelijk het tuinhuisje omtoveren tot een wellness plek. Een plek waar je bijvoorbeeld samen met een vrienden heerlijk kunt relaxen. Rustgevende muziek aan, een lekker drankje erbij en genieten maar.

Het leuke is dat je met een mancave of een women cave alle kanten op kunt. Op welke manier jij deze ‘cave’ in gaat richten, is volledig naar eigen keus. Het is hoe dan ook leuk om een dergelijke ‘cave’ in jouw tuin te verwerken.

Waar gaat jouw keuze naar uit?

Zo, je hebt kennis kunnen maken met unieke elementen in jouw tuin! Naar welk van deze elementen gaat op dit moment jouw voorkeur uit? Zoals we hierboven uitgebreid besproken hebben, heb je in ieder geval voldoende mogelijkheden. Denk dan ook goed na over jouw wensen én over de gewenste inrichting van jouw tuin. Vervolgens kun je aan de hand van deze tips jouw tuin echt naar wens maken. Het kan in ieder geval nooit kwaad om één van deze unieke elementen in jouw tuin te integreren. Uiteraard kun je ook voor meerdere unieke elementen kiezen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin