Allerlei verschillende soorten bloempotten en bakken

Het ziet er vaak ontzettend gezellig uit in de tuin, allerlei verschillende potten en bakken gevuld met bloemen en planten. Dit kan voor een heel erg gezellig plaatje in de tuin zorgen! We kennen natuurlijk allemaal de stenen terracotta kleurige bloempotten. Zo begon het vroeger allemaal en deze waren vaak in iedere tuin wel te vinden.

Men vulde ze dan met geraniums of verse kruiden die dan weer in de keuken tijdens het koken gebruikt werden. De potten hadden enkel een functioneel doel en het ging verder helemaal niet om het uiterlijk van de bloempotten. Vandaag de dag is dat natuurlijk wel heel erg anders. Nu worden bloempotten niet enkel als heel functioneel gezien maar vervullen ze ook een decoratieve functie die minstens zo belangrijk is!

Vandaar ook dat we vandaag de dag lang niet meer alleen maar die terracotta kleurige stenen potten zien maar dat we bloempotten en inmiddels ook bloembakken in allerlei soorten en maten tegenkomen! Dit ziet er niet alleen ontzettend gezellig uit maar is ook nog eens heel erg handig. Doordat er zoveel soorten en maten zijn is er altijd wel een bloempot of bloembak te vinden die bij je wensen past en die ook perfect op de plek past in je tuin die je ervoor voor ogen hebt!

In deze blog vertellen wij je alles over de bloempotten en bloembakken die we op dit moment vaak zien en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Welke vormen zijn er allemaal en welke materialen zijn nu eigenlijk het meest handig? Lees je met ons mee?

Niet enkel maar functioneel

We gaven het net al even aan maar de bloempotten zijn vandaag de dag niet meer te vergelijken met die van vroeger. Toen was het namelijk heel duidelijk, een bloempot moest functioneel zijn en een doel dienen. In dit geval moesten er dus planten of kruiden in kunnen staan en hij moest dan ook vooral degelijk en stevig zijn. daarnaast deed alleen het formaat er maar toe. Hier was toen ook nog niet eens veel keuze in maar je kon vaak kiezen uit 2 of 3 verschillende maten. Je kocht de maat die je nodig had en daarmee was het eigenlijk klaar.

Hoe anders is dit vandaag de dag. Als je nu een tuin centrum binnenloopt dan is de keuze overweldigend en weet je eigenlijk bijna niet waar je moet beginnen. Er zijn namelijk allerlei bloempotten te koop in vele soorten en maten. In allerlei verschillende afmetingen en kleuren. De mogelijkheden zijn gewoon eindeloos. Het kan dan zelfs enorm lastig zijn om te kiezen omdat je soms echt door de bomen het bos niet meer ziet. Maar toch is het heel erg belangrijk om goed te kijken welke bloempotten of bloembakken er nu eigenlijk het beste bij je tuin passen en bij de inrichting ervan.

Maar ze hoeven dus zeker niet meer enkel functioneel te zijn, het is juist heel erg fijn als ze ook decoratief zijn en op deze manier echt iets toevoegen aan je tuin!

Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf

Als je zelf besluit om een bloempot of bloembak te gaan kopen voor in je tuin dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Ten eerste is het heel belangrijk dat je goed kijkt of je ruimte hebt voor de pot of bak. Dit is natuurlijk wel zo handig want stel je hebt een hele grote pot of bak op het oog en deze past vervolgens helemaal niet qua ruimte in je tuin dan heb je natuurlijk wel een probleem. Het is dus heel erg handig om dit eerst goed uit te zoeken zodat je zeker weet dat de pot of bak gaat passen!

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat het uiterlijk van de bloempot of bloembak belangrijk is. Je wil natuurlijk het liefste een bloempot of bloembak die qua uiterlijk goed bij je tuin en de inrichting daarvan past. gelukkig is de keuze tegenwoordig enorm en kun je bijna altijd wel wat vinden dat bij je past! als je dus kijkt welke pot of bak je mooi vindt houdt dan nog steeds wel altijd de afmetingen in de gaten anders kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan!

Vervolgens is het ook aan te raden om goed na te denken over welk materiaal je graag zou willen aanschaffen, er zijn natuurlijk heel veel verschillende potten en bakken van bijna net zoveel verschillende materialen verkrijgbaar. Ook hier is het handig om er goed over na te denken. Kies je bijvoorbeeld voor een stenen pot dan is deze super stevig maar ook super lastig te verplaatsen. Terwijl als je voor een kunststof pot kiest deze een stuk lichter is en je hem ook vrij makkelijk weer een ander plekje geeft. Maar dan hebben we natuurlijk ook nog hout. Dit ziet er heel erg mooi uit maar heeft wel het nodige onderhoud nodig en dit kan mensen soms weerhouden om hout aan te schaffen. En zo is er dus eigenlijk voor ieder materiaal wel iets te zeggen en ligt het er maar net aan welk materiaal je zelf prettig vindt!

Dit zijn dus handige punten om op te letten bij de aanschaf van een bloempot of bloembak en daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg belangrijk om goed te kijken of het uiterlijk van de pot of bak je aanspreekt. Want dit is minstens zo belangrijk! En past dit dan ook bij de inrichting van de rest van je tuin. Al kan het soms ook heel erg leuk zijn om juist een totaal andere kleur te nemen om lekker af te steken bij de rest!

Een bloempot of een bloembak

En dan hebben we natuurlijk nog het verschil tussen een bloempot of een bloembak. Een bloempot is vaak rond en biedt hierdoor ruimte aan bloemen of planten. Een bloembak is vaak vierkant of rechthoekig en biedt net zo goed ruimte aan bloemen en planten. De bloempot was er wel een stuk eerder dan de bloembak, deze kwam er pas veel later bij!

Maar toch zouden we de bloembak vandaag de dag niet meer weg kunnen denken want hij is natuurlijk wel heel erg handig! Een bloembak heeft namelijk best een paar handige voordelen. Ten eerste is hij door zijn vorm makkelijker te plaatsen. Zo kun je hem al snel naast een wand of in een hoek plaatsen en neemt hij daar door zijn vorm erg weinig ruimte in!

Daarnaast is een bloembak ook vaak wat groter dan een bloempot dus kun je er wel wat meer bloemen en planten in kwijt. Maar veel mensen kiezen toch liever voor de bekende bloempot. Ze houden van de ronde vorm ervan en vinden het erg handig dat ze hier hun bloemen in kwijt kunnen. Ook vinden ze het fijn dat je bloempotten echt in ontelbaar veel verschillende maten kunt aanschaffen. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook heel leuk verschillende maten bij elkaar zetten en zo een heel speels effect realiseren!

Het oog wil ook wat

We hebben het nu vooral over de functionele kant van bloempotten en bloembakken gehad maar zoals we eerder al aangaven is er natuurlijk ook een decoratieve kant en deze is minstens zo belangrijk. Naast dat het dus heel belangrijk is dat een bloempot stevig in elkaar zit en een vorm of afmeting heeft die bij je tuin past is het natuurlijk ook wel zo leuk als het uiterlijk van de pot bij de inrichting van je tuin past.

En zo zijn ook hier gelukkig heel veel keuzes in te maken. Ten eerste zijn bloempotten en bakken er in heel veel verschillende kleuren! En dat niet alleen er zijn ook nog eens veel verschillende patronen te verkrijgen en daarnaast zijn veel potten en bakken ook nog eens rijkelijk versierd met mooie decoratie. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je heel veel keuze hebt en dat je gelukkig makkelijk een bloempot of bloembak kunt vinden die bij jouw wensen past! en wist je trouwens dat veel mensen ook zelf aan de slag gaan! Het kan ontzettend leuk zijn om bijvoorbeeld een standaard bloempot helemaal te versieren zodat hij bij je tuin wensen past! zo kun je een bloempot ontwerpen die echt volledig aansluit bij de rest van de inrichting in je tuin en dat is natuurlijk wel heel erg leuk!

En bij een bloembak kun je het helemaal leuk maken. Deze maken mensen namelijk soms echt helemaal zelf van top tot teen! En dat is natuurlijk naast een hele leuke bezigheid ook nog eens heel erg handig. Op deze manier kun je dus een bloembak maken volledig op de gewenste maat door jou en op deze manier past deze bloembak dan ook nog eens perfect in jouw tuin en het plekje waarop je hem voor ogen had!

Zo weet je zeker dat de bloembak helemaal bij je tuin past en dat je er heel veel plezier van kunt hebben! En hoe gaaf is het om vervolgens ook echt een uniek item in je tuin te hebben staan want hier zal geen tweede van bestaan en dat is natuurlijk ook wel heel erg leuk en bijzonder!

Maar naast het zelf maken zijn er natuurlijk ook veel kant en klare items, hierbij is vervolgens niet alleen de kleur en het patroon bepalend voor het uiterlijk maar ook de vorm en het materiaal. Dit zorgt namelijk ook voor een groot deel voor de stijl van de pot of bak. Dus let naast het feit of dit materiaal functioneel is er ook op of het wel het soort materiaal is wat qua stijl bij je tuin past.

Zo zie je dus dat er heel veel punten zijn die het uiterlijk van een bloempot of bloembak bepalen maar dat er vooral ook heel erg veel keuze is! Je kunt er dus eigenlijk allerlei kanten mee op en op deze manier een bloembak of bloempot volledig naar je eigen wensen aanschaffen en dat is natuurlijk wel heel erg belangrijk! Veel mensen besteden veel tijd en aandacht aan het uiterlijk van hun tuin en dan is het natuurlijk wel zo prettig als het hele plaatje klopt met elkaar en als alles bij elkaar past!

Allerlei verschillende soorten potten en bakken

Zoals je dus kunt zien is er enorm veel aanbod en keuze als het gaat om bloempotten en bloembakken. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar! Zo kun je bloempotten en bakken niet alleen in allerlei verschillende formaten kopen maar ook in verschillende kleuren en vormen en gemaakt van veel verschillende materialen. Hierdoor kun je dus altijd wel een bloempot of bak vinden die volledig bij jouw en je wensen past!

Het leuke is dat je ze ook nog eens heel erg makkelijk kunt personaliseren of soms zelfs helemaal zelf maken! En dat maakt natuurlijk helemaal het plaatje compleet! Of je nu kiest voor een bloempot of bloembak er zijn wel een aantal factoren waar je altijd even goed op moet letten! Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat je een bloempot of bak koopt die ook qua afmetingen in je tuin past! zorg er dus voor dat je de pot of bak ook daadwerkelijk kwijt kunt! Op deze manier weet je zeker dat dit een succes zal zijn!

Maar let ook vooral op het materiaal waar de bloempot of bak van gemaakt is. Niet ieder materiaal is even geschikt voor bij jou in de tuin en daarnaast vragen verschillende materialen ook verschillende manieren van onderhoud. Zo kan hout bijvoorbeeld heel erg mooi zijn maar is het wel ook heel erg onderhoudsgevoelig. Het is belangrijk om hier goed rekening mee te houden als je tot de aanschaf van een pot of een bak overgaat. En steen is juist weer heel stevig en onderhoudsvrij maar ook mega zwaar, hierdoor kun je dus niet zo gemakkelijk de pot of bak af en toe even een ander plekje geven en veel mensen ervaren dat juist weer als een groot nadeel!

Zo zie je maar de mogelijkheden zijn eindeloos en het is vooral aan te raden om goed te kijken of je een pot of een bak kunt vinden die op alle vlakken perfect bij jou en je tuin wensen past. op die manier zal je er vast en zeker heel veel plezier aan gaan beleven!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin