Bescherm jij je beplanting tegen weer en wind

Nu de koudere dagen er weer aankomen is het des te belangrijker dan ooit om je beplanting te beschermen tegen weer en wind. De weersomstandigheden kunnen soms een flinke invloed hebben op het welzijn van je planten, bomen, bloemen en struiken. In tegenstelling tot wat we vaak denken kunnen die wel degelijk te lijden hebben onder koude of barre weersomstandigheden en kan dit zelfs flinke schade aan je beplanting opleveren.

Gelukkig raken we ons hier steeds meer van bewust en zien we ook steeds meer in dat het nodig is om de natuur een handje te helpen en dit doen we dan ook op verschillende manieren. Door ervoor te zorgen dat de natuur goed verzorgd wordt dragen wij ons steentje bij. Dit houdt dus vooral in dat we de natuur in onze tuin beschermen tegen weer en wind als dit nodig is.

Uiteraard is de ene plant of struik de andere niet en verschilt het dan ook per plant of struik of ze wel of niet tegen de kou of het barre weer kunnen. De ene heeft dan ook weer een stuk meer hulp nodig dan de andere. Alles bij elkaar is het in ieder geval zaak om goed voor de beplanting in je tuin te zorgen en om er zorg voor te dragen dat de beplanting goed de winter doorkomt zodat je er ook in het voorjaar en de zomer weer van kan genieten. Hoe je dat precies doet leggen wij je in deze blog dan ook graag uit.

Allerlei verschillende soorten planten, bomen en struiken

Als we gaan kijken in de tuinen in ons land dan zien we een onwijs leuke mix van allerlei soorten groen door elkaar. Verschillende soorten bomen, struiken en planten sieren onze tuinen en je komt dan ook werkelijk waar van alles tegen. Deze afwisseling is natuurlijk ontzettend leuk en zorgt er dan ook voor dat er altijd wel wat te zien is. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier extra van de natuur om je heen genieten kan.

Mensen kiezen de beplanting in hun tuin vaak uit op een aantal verschillende factoren. Ten eerste kijken ze bijvoorbeeld vaak of de beplanting veel zorg en onderhoud nodig heeft. Ze kijken of dit in hun leven past en of ze er bijvoorbeeld plezier uit halen om veel met de natuur bezig te zijn. Soms kiezen ze vervolgens voor gemak en soms kiezen ze er juist voor om groene vingers te krijgen.

Ook kijken ze vaak naar de bloeitijd van het groen. Op deze manier kunnen ze namelijk gemakkelijke en mix voor hun tuin samenstellen waarbij er eigenlijk altijd wel iets in bloei staat en dat is natuurlijk ongelofelijk leuk. Op deze manier heb je altijd wel wat te zien en beleven en staat er dus altijd wel wat in bloei in je tuin en dat zorgt dan weer voor een stralend gezicht.

Het is dan ook logisch dat we zoveel verschillende soorten planten, bomen en struiken zien in de tuinen om ons heen. Dit zorgt dan ook voor een heel gezellig beeld. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de ene soort beter tegen ons koude klimaat kan dan de andere soort. En daar gaan we in deze blog dan ook eens even wat beter naar kijken.

Het wordt steeds kouder

Waarschijnlijk heb je het natuurlijk al lang gemerkt maar de laatste tijd wordt het steeds kouder in ons land. De winters duren langer en de temperaturen dalen verder. Terwijl in de zomer de zomers juist warmer worden. Een flinke verandering is er dan ook gaande die er dus voor zorgt dat het steeds wat kouder in ons land gaat worden.

Dit heeft invloed op verschillende factoren van ons leven. Onder andere op de natuur om ons heen. De natuur is deze kou en vooral deze langdurige kou dan ook niet gewend en dat merk je aan alles. De natuur heeft dan ook moeite om de kou bij te benen en veel planten en struiken krijgen het dan ook flink zwaar. Zeker als het echt gaat vriezen en het dus heel koud wordt zien we dat er zelfs schade aan beplanting ontstaat.

Deze verandering in het klimaat heeft dan ook zeker weten gevolgen en deze gevolgen kunnen dus ook nog eens vrij pittig zijn. Het is dan ook zeker weten de hoogste tijd om hier ook zelf in te veranderen en om dus ook de manier te veranderen waarop je met je beplanting bezig bent. Ook dit verander namelijk en hier moet je dus veel zorg voor dragen.

Dit houdt in dat beplanting andere verzorging nodig heeft en dat je hier dus wel de nodige aandacht aan moet besteden. Gelukkig kan dit dan ook op een aantal verschillende manieren. Zo kun je de beplanting beschermen of zelfs een plekje binnen geven als dit mogelijk is. Welke manieren hier allemaal voor zijn leggen we je dan ook graag uit.

Bescherm je beplanting tegen de kou

Het is dus wel duidelijk dat ons klimaat verander en dat dit zo zijn weerslag heeft op de beplanting in onze tuinen. Het is dan ook hard nodig om hier wat aan te doen en om de meer kwetsbare beplanting dan ook goed te beschermen tegen al deze veranderingen. Hier zijn een aantal hele handige manieren voor. Het ligt er maar net aan welke manier het beste bij de beplanting in je tuin past en waar je dus voor gaat kiezen.

Ten eerste kun je de beplanting beschermen in je tuin door ze in te pakken. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar is een manier die door tuinders sowieso al vaak gebruikt werd om beplanting die gewend was aan een tropisch klimaat warm te houden maar deze manier kunnen we nu dus ook in het algemeen inzetten in onze tuinen.

Het gaat als volgt in zijn werk. Er is speciaal thermisch folie te koop waarmee je de beplanting in kan pakken. Je vouwt dit volledig over de beplanting heen zodat de beplanting goed beschermd blijft en warm kan blijven. Dit is natuurlijk enorm prettig. En op deze manier zorg je er dus voor dat de kou geen schade aan je beplanting kan veroorzaken en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. De warmte blijft ook goed binnen het folie hangen dus dit is enorm prettig voor je plant. Wel zijn er allemaal verschillende varianten van deze folie en moet je dus wel even goed kijken welke variant het beste passend is bij de plant of struik of boom die jij hebt staan. Dit heeft te maken met de mate waarin de beplanting tegen groen kan. Hier moet je dus even goed naar kijken en ook even goed rekening mee houden en dan kom je een heel eind.

Gelukkig zijn er nog meer manieren om je beplanting te beschermen tegen het weer. Zo kun je bijvoorbeeld een zeil spannen over je borders heen. Dit gaat dan vooral op als je lage beplanting in je tuin hebt staan. Doordat deze lage beplanting ook goed warm moet blijven en beschermd kan het dus enorm helpen om een zeil te spannen waardoor de beplanting dus goed beschermd blijft. Dit heeft dan ook veel fijne voordelen.

En wat dacht je ervan om je beplanting een plekje te geven in je tuinhuis. Dit moet natuurlijk wel mogelijk zijn en je moet er de ruimte voor hebben. Daarnaast is dit natuurlijk alleen een optie voor de beplanting in een bloempot of een plantenbak. Maar als je de mogelijkheid hebt kan het wel enorm schelen om deze beplanting ergens binnen een plekje te geven zo zijn ze helemaal optimaal beschermd. Eigenlijk kun je zelfs wel stellen dat dit de beste oplossing is. Door beplanting namelijk binnen te zetten staan ze en overdekt en daarnaast wordt het binnen nooit zo koud als buiten dus dat is dan een hele fijne situatie.

Kijk wat voor jou het beste werkt

We hebben natuurlijk een aantal verschillende manieren op een rijtje gezet maar lang niet iedere manier is voor iedere tuin geschikt. Dit heeft dan ook met een aantal factoren te maken. Ten eerste bijvoorbeeld ook met de ligging van je tuin. Ligt je tuin heel vrij en vangt je tuin veel wind, en ligt hij bijvoorbeeld op het noorden of oosten. Dan is het er al snel een stuk kouder dan tuinen die wat meer beschut liggen. En je kunt je vast ook wel voorstellen dat deze tuinen dan ook eerder wat bescherming nodig hebben.

Daarnaast ligt het natuurlijk ook heel erg aan of je eventueel ruimte in een tuinhuis of overkapping hebt om beplanting een plekje te geven dit kan dan ook zeker weten een heel groot verschil maken. We raden je dan ook aan om als je deze ruimte hebt hem goed te gebruiken want dit maakt echt daadwerkelijk een verschil en zorgt er dan ook voor dat je de beplanting het beste een plekje binnen kan geven en dat is toch wel de beste manier over het algemeen.

Daarnaast is het ook zo dat als je deze ruimte je niet hebt er natuurlijk wel andere opties zijn. Dan zal je bijvoorbeeld eerder met het speciale folie aan de slag moeten. Gelukkig biedt ook dit hele fijne resultaten en heb je hier ook zeker weten veel aan. Het is dan ook zeker een goed idee om goed naar alles te kijken en om zo te bepalen wat het beste werkt voor jouw tuin. Neem hierbij dan ook de verschillende mogelijkheden mee en kijk waar je het beste mee uit de voeten kunt met de mogelijkheden die je zelf tot je beschikking hebt.

Verschillende manieren om je beplanting te beschermen

Het wordt weer kouder, de temperaturen duiken soms alweer onder nul en we zien op allerlei manieren dat ook de natuur dit merkt. In onze tuin merken we dit dan ook. Sommige planten, bloemen of struiken krijgen het wat zwaarder en andere kunnen er juist weer heel erg goed tegen. Het ligt ook maar net aan het soort beplanting hoe ze vervolgen reageren op koudere weersomstandigheden. Het is in ieder geval wel een feit dat het klimaat aan het veranderen is en dat we dus ook steeds meer en steeds vaker te maken krijgen met koudere periodes waarbij de temperaturen onder nul zakken. Dit is dan ook flink te merken zeker aan de natuur.

Gelukkig kun je hier in je eigen tuin wel het een en ander aan doen en zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de natuur in je tuin goed beschermt blijft. Ten eerste kun je met speciaal folie aan de slag, tuinders gebruiken dit al veel langer voor hun beplanting en met goed resultaat. Het folie werkt dan ook heel handig twee kanten op. Het houdt enerzijds de warmte binnen en anderzijds de kou buiten. Een ideale situatie dus die ervoor zorgt dat je optimaal kan profiteren van het folie en dat je beplanting er dus ook nog eens veel profijt van heeft.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een zeil over je beplanting te spannen om ze meer bescherming te bieden. Dit is dan wel weer iets wat je vooral bij borders toe kan passen omdat anders de beplanting al snel te hoog is. Gelukkig is dit ook iets wat goed werkt en waar je dus veel aan kan hebben.

Maar de allerbeste oplossing is toch wel om beplanting ergens binnen een plekje te geven. Nu is het hierbij wel belangrijk om meteen goed te realiseren dat dit natuurlijk lang niet altijd voor iedereen mogelijk is. Maar als dit een optie is en je hebt de mogelijkheid dan is het wel zeker weten een heel erg goed idee.

Gelukkig zijn er dus zeker wel meer dan voldoende manieren te vinden en kun je hier dus allerlei kanten mee op. Het scheelt dan ook dat je goed kijkt naar welke manier het beste bij jou past zodat je jouw beplanting goed beschermen kunt op de manier die ze nodig hebben. Zo zorg jij ervoor dat jouw beplanting goed de winter doorkomt en heb je er de komende seizoenen ook weer veel plezier van!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin