De achtertuin door de jaren heen

De achtertuin zoals we hem vandaag de dag kennen is zeer zeker lang niet altijd zo geweest. We kunnen zelfs wel stellen dat de achtertuin een zeer lange tijd een totaal andere indeling en functie had. Pas de laatste tientallen jaren is dit veranderd en kennen we de achtertuin zoals we hem vandaag de dag kennen.

Een plek waar we heerlijk genieten van al het groen om ons heen maar waar we ook lekker kunnen ontspannen, waar we vrienden en familie uitnodigen voor een heerlijke barbecue en waar we vervolgens soms zelfs feesten tot in de late uurtjes. Kortom een achtertuin heeft vandaag de dag vele functies in ons leven en we brengen er dan ook veel tijd in door. Zeker nu het klimaat aardig begint te veranderen brengen we meer tijd dan ooit in onze tuinen door en genieten we hier ook met volle teugen van!

Maar vroeger zag dit er dus heel anders uit en was een achtertuin dus vooral heel erg functioneel en door de jaren heen is dit dan flink veranderd maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot! We vertellen je dan ook graag wat meer over hoe de achtertuinen er vroeger uitzagen en hoe deze veranderingen langzaam maar zeker in hun werk gingen. En hoe dus eigenlijk de achtertuin ontstond die we vandaag de dag allemaal kennen en zoals we hem vandaag de dag vaak ook vormgeven!

Lees dus gezellig met ons mee en leer alles over de achtertuinen in ons land door de jaren heen. Een mooi stukje geschiedenis maar vooral ook de uitleg naar hoe de tuinen ontstonden zoals ze nu dus vandaag de dag nog steeds zijn!

Het ontstaan van de achtertuin

De achtertuin zoals we hem vandaag de dag kennen is dus zeker geen gewoonte en jaren geleden zag een achtertuin er dan ook heel anders uit. Het is zelfs zo dat we heel vroeger nog geen eens een achtertuin hadden. Mensen hadden hier geen behoefte aan en woonden in hun woning maar de grond eromheen behoorde vaak aan een ander toe. Het was ook vaak zo dat de ze woning huurden en dat de verhuurder de rest van de grond in gebruik had.

Mensen waren in die tijd veelal aan het werk en hadden dus ook helemaal geen tijd om ook nog voor een stukje grond te zorgen laat staan er verder nog iets mee te doen. Maar uiteindelijk kwam hier wel langzaamaan wat verandering in. Mensen kregen meer de behoefte om ook zelf in hun voedsel voorraad te voorzien en er kwam de mogelijkheid om bijvoorbeeld zaden te kopen die gezaaid konden worden zodat ze zelf gewassen konden kweken en deze uiteindelijk ook weer konden oogsten. Hiermee ging er natuurlijk een hele wereld voor de mensen open en ontstonden er veel meer mogelijkheden. Maar dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Ten eerste moest er bij de landeigenaren gevraagd worden of de mensen ook stukjes grond konden gebruiken en vervolgens moesten er natuurlijk ook de middelen zijn om deze te betalen. Uiteindelijk groeide het zo dat mensen een woning met een stukje grond konden huren, en zo hadden we dus de eerste achter tuinen.

Deze zagen er natuurlijk nog lang niet zo uit zoals we ze vandaag de dag kennen en ze werden dan ook vooral gebruikt om gewassen op te verbouwen, maar het was voor de mensen al heel wat dat ze nu hun eigen stukje grond hadden en dus een tuin en dat ze hier vervolgens ook echt wat mee konden doen.

Enkel voor een doel

Vandaag de dag genieten we vooral heel veel in onze tuinen, ze staan garant voor plezier en ontspanning maar vroeger was dit dus zeer zeker wel anders. Er was eigenlijk geen eens plek om lekker te ontspannen in je tuin want deze deed eigenlijk alleen maar dienst als stukje grond om je gewassen op te verbouwen en om dus aan voedsel te komen. Je tuin diende toen dus enkel en alleen dat doel.

En dat was ook helemaal niet zo vreemd. Tegenwoordig vinden we namelijk op elke hoek van de straat wel een supermarkt waar we eten en drinken kunnen halen maar vroeger was dit natuurlijk wel een heel ander verhaal. Er was toen lang niet zoveel voedsel voorhanden als nu en er was vaak zelfs schaarste. Niet zo verwonderlijk dus dat veel mensen er voor kozen om ook zelf in hun eigen tuin voedsel te verbouwen en hier werd dan ook eigenlijk iedere centimeter wel voor benut om honger tegen te gaan.

Op deze manier was dus heel het stukje grond in gebruik om extra voedsel te realiseren. En op deze manier kenden de mensen dus minder honger en konden ze ook steeds meer zelf in deze behoefte voorzien! Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot maar al doende leert men zullen we maar zeggen.

Een stukje ontspanning

En eigenlijk was dit heel lange tijd het enige doel van een tuin. Tot dat de tijden langzaamaan begonnen te veranderen. Er kwam wat meer voedsel in omloop en de schaarste nam terug. De mensen werden wat meer welvarend en er ontstond steeds meer kennis en techniek in de wereld. De noodzaak om het stukje tuin enkel en alleen te gebruiken voor het verbouwen van gewassen verdween hierdoor een beetje en hier kwam een andere reden voor in de plaats.

Mensen begonnen het toch ook wel te waarderen om soms na het harde werken in de tuin even uit te rusten en van de natuur en het mooie weer te genieten. En langzaamaan werden hier steeds vaker een stoel voor uit huis gehaald om even lekker op uit te puffen. En toen werden die stoelen vervangen door houten tuinbankjes die zelf getimmerd werden. En op deze manier ontstonden dus eigenlijk ook meteen de eerste tuinmeubelen en kreeg een tuin dus ook nog een ander doel.

Het ging nu namelijk niet meer enkel en alleen om het verbouwen van gewassen maar ook om het genieten van het buiten zijn en het zoeken van wat rust en ontspanning. En dat kon je op deze manier namelijk prima in je tuin doen. Dus na het harde werken in de tuin werd er toen ook steeds vaker uitgerust een mooie ontwikkeling!

Het ontstaan van de siertuin

Ook al zagen we dus een flinke verandering ontstaan en werd een tuin dus niet meer enkel gebruikt om gewassen in te verbouwen. Het was ook nog lang niet zoals het vandaag de dag is. Een tuin werd nog steeds vooral gezien als een middel om aan voedsel te komen. Maar door de tijd heen begon ook dit te veranderen.

Ten eerste kregen mensen steeds meer de behoefte om hun eigen stukje land te markeren. Dus er ontstonden tuinhekken of stenen muurtjes waardoor ze kenbaar maakte dat het stukje land bij hun woning hoorde. Dit zorgde ervoor dat je ook echt een duidelijk stukje tuin kreeg! Vervolgens zagen we dat mensen zo nu en dan ook langzaamaan begonnen met het planten van een plant of bloem die niet enkel om te eten was maar die er mooi uit zag. Dit gebeurde dus echt voor de sier en dat was een totaal nieuwe ontwikkeling.

Op deze manier werden dus eigenlijk de eerste stappen gezet naar de sier tuin zoals we die pas veel later leerden kennen! Want na verloop van tijd was dit ook steeds vaker en meer aan de orde en ontstonden er siertuinen! Dit waren tuinen waar mensen heerlijk konden genieten van een prachtige tuin waar je uiteraard ook wel voedsel in kon verbouwen maar waar er minstens net zo veel aandacht was voor het ontspannen en genieten

Het was ook dat moment waarop er ook begonnen werd met het toevoegen van stenen aan de tuinen. Eerst in de vorm van een tuinpad zodat de tuin wat beter toegankelijk was maar later ook zeker in de vorm van een terras of plaatsje. Op deze manier werd er dus nog meer zorg gedragen voor de tuin en kon je er optimaal ontspannen en genieten van alle natuur om je heen!

Dit was dus echt een totale verandering, en eentje waar men heel erg blij mee was. Tegelijkertijd kwam er ook steeds meer handel in de wereld en leerden we ook steeds meer andere producten kennen. Dus ook andere bloemen en planten. Deze zaden kwamen vanaf andere plekken in de wereld ons land binnen en vonden de weg naar onze tuinen met natuurlijk een prachtig resultaat. Want op deze manier konden er namelijk schitterende siertuinen aangelegd worden met planten waar je heerlijk van kon genieten en een tuin die er werkelijk waar prachtig uitzag. Steeds meer begon ook de balans tussen een siertuin en het verbouwen van gewassen te verschuiven met prachtige tuinen als resultaat!

De tuinen waren dus veranderd in siertuinen die helemaal aangelegd werden naar de wensen van de bewoners. Siertuinen waarbij het vooral ging om genieten en het uiterlijk van de tuin en niet meer enkel naar het nut ervan. Dit was een totaal andere ervaring maar wel eentje waar men zeer blij mee was.

De tuin zoals we hem vandaag de dag kennen

En zo komen we dan ook uit bij de achtertuin zoals we hem vandaag de dag kennen. Deze kun je overigens niet meer vergelijken met de achtertuinen van vroeger. Tegenwoordig gaat het namelijk veel meer om optimaal genieten en zijn de tuinen hier ook helemaal op ingericht. Uiteraard worden er ook nog steeds gewassen verbouwd maar dit staat niet meer in verhouding met vroeger.

De tuinen vandaag de dag zijn vaak ook enorm luxe en van alle gemakken voorzien. Een mooie barbecue, een jacuzzi of een zwembad je vindt het tegenwoordig allemaal in onze tuinen. Vroeger was dit eigenlijk ondenkbaar maar vandaag de dag is dit eerder regel dan uitzonderding en dat is natuurlijk een grote verandering!

Daarnaast besteden we vandaag de dag ook veel meer aandacht aan de inrichting van onze tuin en de accessoires, deze stemmen we helemaal af op de sfeer die we graag in de tuin neer willen zetten en zo hebben we allemaal wel onze eigen stijl die favoriet is! Maar ook tuin meubelen spelen tegenwoordig een hele prominente rol in onze tuinen! Hoe luxer hoe beter en ze zijn er dan ook nog eens in heel veel verschillende soorten en maten te vinden! Dit zorgt natuurlijk voor een heel mooi en gevarieerd beeld in onze tuinen!

De achtertuin door de jaren heen

En zo zie je maar dat er enorm veel veranderd is op het gebied van de achtertuin. Iets wat begon als een plek om gewassen te verbouwen om te voorzien in de vraag naar voedsel, groeide uit naar prachtige plekken vol natuur en luxe waar we heerlijk van genieten! Tuinen zoals we die vroeger zagen kennen we vandaag de dag eigenlijk niet meer en tegenwoordig richten we onze tuinen dan ook volledig naar onze wens in.

Uiteraard is er vaak ook nog wel plek om wat gewassen te verbouwen want dit blijft voor veel mensen toch een erg leuke bezigheid, alleen het verschil is dat dit tegenwoordig een hobby is en niet zoals vroeger een absolute eerste levensbehoefte. Op deze manier kun je dus zien dat de achtertuin door de jaren heen enorm veranderd is en dan ook wel echt in positieve zien!

Tegenwoordig genieten we allemaal vol op van de tijd die we in onze achtertuinen door kunnen brengen. We richten onze tuinen dan ook in met mooie meubelen die bij onze smaak passen en met mooie planten en bloemen waar we blij van worden! Op deze manier ontstaat er een mooi geheel waar we veel plezier aan kunnen beleven!

De achtertuin speelt een grote rol in ons leven en is onlosmakelijk met onze woning verbonden. We zouden onze tuin dan ook zeker niet meer weg kunnen denken en gelukkig hoeft dit ook helemaal niet en kunnen we er optimaal van genieten in volle glorie precies zoals we dat zelf graag willen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin