De beste tips voor een grote tuin

Het is de droom van velen, een ontzettend grote tuin met enorm veel ruimte om alle tuinwensen uit te laten komen. Een tuin die ruimte biedt aan alles wat het hart maar begeert op tuingebied. Een tuin waar men helemaal los kan gaan met allerlei mooie plannen en waar soms letterlijk geen brug te ver is! Maar wat veel mensen niet weten is dat een grote tuin soms nog best moeilijk in te richten valt. Juist omdat er zoveel ruimte en mogelijkheden zijn ziet men soms door de bomen het bos niet meer. Ook kan het bij een grote oppervlakte enorm lastig zijn om toch alles tot één geheel te laten voelen en bestaat het risico dat je al snel allemaal losse delen krijgt die geen samenhang met elkaar vertonen. In dit artikel laten wij u stap voor stap zien hoe u ook van een grote tuin een mooi geheel kunt maken en hoe u ervoor kunt zorgen dat de tuin volledig aan al uw wensen zal voldoen.

Hoe groter hoe beter, of toch niet?

Vaak denken mensen hoe groter hoe beter als het gaat over de oppervlakte van een tuin. Nu is dit zeker niet altijd het geval. Waar deze uitspraak wel goed tot zijn recht komt is als we het hebben over tuin meubelen. Bij een grote tuin waar de ruimte zich goed leent voor het plaatsen van grotere meubelen is het motto inderdaad hoe groter hoe beter! Er is voldoende ruimte om een groot meubel te plaatsen en u loopt niet het risico dat de tuin er kleiner door zal lijken. Het tegendeel is zelfs waar, door grote meubelen in de ruimte te plaatsen zal de tuin objectief nog groter aandoen dan wellicht het geval is. Daarnaast geven grote meubelen ook vaak een gevoel van luxe en comfort. Ook bieden ze plek aan meerdere personen wat juist in een grote tuin vaak heel erg fijn kan zijn. Een groot voordeel van een grote tuin is namelijk dat men er voldoende vrienden en familie kan ontvangen en dat er plek is voor iedereen. Met grote tuinmeubelen zorgt u er nog meer voor dat men zich welkom voelt en bent u gegarandeerd van vele mooie momenten!

Een zwembad of een voetbalveld?

Het is vaak een droom, een zwembad of een voetbalveld in de tuin. Bij het hebben van een enorme buitenruimte lijkt dit soms ineens werkelijkheid te worden. Soms biedt de tuin ruim voldoende ruimte voor een van deze twee en soms zelfs voor beiden! Hoe leuk is het om in de tuin een eigen zwembad te hebben waar men naar hartenlust baantjes kan trekken, de kinderen kan leren zwemmen en verkoeling kan zoeken op warme zomerdagen! Maar ook een voetbalveld in eigen tuin heeft zeker zo zijn voordelen. Een partijtje voetbal in het weekend met vrienden en familie of de kinderen die hun vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om een balletje te trappen. Daarnaast kan het veld vaak ook nog voor ander doeleinden dienen, zo plaats je er gemakkelijk een tent op of een trampoline en blijkt het voetbalveld ineens heel veelzijdig te zijn! Maar beiden hebben nog een ander heel groot voordeel. Namelijk dat ze bijdragen aan onze gezondheid. We kunnen heerlijk in onze eigen tuin sporten beoefenen en in beweging blijven en we weten allemaal hoe belangrijk dat is! En wat is nu makkelijker dan niet de deur uit te hoeven om een paar baantje te trekken!

Een tuinhuis of een schuur?

Een ander voordeel van een grote tuin is dat er voldoende ruimte is voor een tuinhuis of wellicht zelfs een grote schuur! Dit is vaak vooral voor de mannen onder ons een echte droom! Een grote ruimte waar ze naar hartenlust kunnen knutselen en klussen en waar ze al hun gereedschap en voertuigen in kwijt kunnen. Vaak moeten ze deze ruimte wel delen met de rest van het gezin maar met een flinke schuur is het heel goed mogelijk om de ruimte op te delen. Een deel voor de fietsen en het buitenspeelgoed voor de rest van het gezin en een deel voor de man des huizes waar hij al zijn gereedschappen kwijt kan. Iedereen tevreden en de ruimte zal optimaal benut worden. Sommigen mannen hebben het helemaal goed voor elkaar en zij hebben een heuse mancave, een grote schuur of groot tuinhuis waar zij bijvoorbeeld een biljart hebben staan of een dartbord, een lekkere bank en tv waar met vrienden voetbal gekeken kan worden en soms zelfs een bar waar met diezelfde vrienden een biertje aan gedaan kan worden! Het klinkt als een echte jongensdroom maar met een grote tuin zou het zomaar werkelijkheid kunnen zijn!

Een kinderboerderij aan huis

Maar ook aan de kinderen wordt gedacht! Veel kinderen zijn dol op de kinderboerderij en hoe leuk is het dan als je eigen tuin thuis de ruimte biedt aan enkele dieren en je een kinderboerderij in de achtertuin hebt! De droom van ieder kind en er zullen vast en zeker vaak veel vriendjes en vriendinnetjes komen spelen! Waarschijnlijk is het in een grote tuin prima te realiseren om een plek te maken waar u bijvoorbeeld kippen kunt houden of waar enkele schapen of geitjes hun intrek kunnen nemen! Ook een konijnenhok of wellicht zelfs een kleine pony behoren tot de mogelijkheden. De kinderen zullen het geweldig vinden om te mogen helpen met de verzorging en het kan ook nog eens heel erg leerzaam zijn om op deze wijze veel over de dieren te leren. En stiekem is het voor uzelf natuurlijk ook nog eens heel erg leuk! Dieren brengen vaak enorm veel warmte en plezier, en verse eieren bij het ontbijt is natuurlijk ook niet verkeerd! Wel raden wij u aan om u altijd eerst goed te verdiepen in de zorg die de dieren nodig hebben en om goed en eerlijk te kijken of u deze zorg ook kunt bieden of dat u deze zorg wellicht uit kunt besteden. De dieren hebben vaak veel aandacht en verzorgen nodig en ook de verblijven en weides vragen vaak veel onderhoud. Ook dient men bijvoorbeeld rekening te houden met vakanties, ook dan zal er iemand moeten zijn die voor de dieren kan zorgen. Maar als dit allemaal geregeld is kan het uiteraard enorm leuk zijn om dieren in de eigen tuin te houden en hier dagelijks van te genieten!

De ruime opzet

Bij een grote tuin is het van belang om voor een ruime opzet te kiezen. De ruimte is er nu eenmaal dus is het ook raadzaam om hier goed gebruik van te maken. Geen kleine hoekjes of plekjes waar het proppen geblazen is maar een ruime opzet waarbij verschillende onderdelen ruim uit elkaar liggen en wel goed met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt voor een ruimtelijk beeld en zal het gevoel van ruimte in de tuin alleen maar verhogen. Juist als men veel items op een kleine plek gaat zetten zal de tuin klein en propperig ogen, terwijl als de opzet ruim is alles veel beter tot zijn recht zal komen! Je hoort vaak dat mensen dan bang zijn dat het geen geheel zal gaan vormen als ze verschillende delen van de tuin wat verder uit elkaar laten liggen. Maar hier zijn verschillende oplossingen voor. Zo kunt u ervoor kiezen om de verschillende ruimtes met een pad te verbinden., een mooi grindpad wat bijvoorbeeld door de tuin loopt van ruimte naar ruimte schept eenheid. Daarnaast kan het ook mooi zijn om bepaalde beplantingen terug te laten komen per ruimte. Als er bijvoorbeeld verschillende terrassen zijn in een tuin en deze worden allemaal omheind door een heg dan schept dit eenheid en oogt dit toch ruimtelijk. Ook kan het mooi zijn om kleuren terug te laten komen of houten elementen. Op deze wijze maakt men duidelijk dat alles bij elkaar hoort en vormt het ondanks dat alles afzonderlijk van elkaar staat toch een geheel!

Een grote tuin vraagt veel onderhoud

Dat een grote tuin veel onderhoud vraagt is iets wat wij niet kunnen ontkennen. Uiteraard geldt dat hoe groter het oppervlak hoe meer het onderhoud zal zijn. Maar daarnaast is de mate van onderhoud ook afhankelijk van de inrichting van de tuin. Een tuin met veel beplanting en borders zal uiteraard meer onderhoud vragen dan een tuin met veel betegelde terrassen en een grasveld. Ook zaken als dieren en een zwembad vragen veel onderhoud terwijl een mancave dat weer veel minder doet. Dus hierin kunt u ook zeker zelf veel keuzes maken. Als u weet dat het onderhoud een obstakel kan vormen omdat u simpelweg de tijd er niet voor heeft kan het erg raadzaam zijn om te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Dit doet men door voor veel tegels en onderhoudsvrij beplanting te kiezen zoals bomen en struiken. Houdt men wel enorm van tuinieren en heeft men hier ook de tijd voor dan kan het uiteraard enorm leuk zijn om te kiezen voor bontgekleurde borders met allerlei verschillende soorten bloemen en beplanting erin. Of voor paadjes met keien, uiteraard vraagt het werk om dit allemaal onkruid vrij te houden maar als men hier een liefde voor heeft en de tijd voor deze werkzaamheden kan vrij maken is dat natuurlijk geen enkel probleem!

Het genieten kan gaan beginnen

En dan is het eindelijk zover, alle keuzes zijn gemaakt en de tuin is klaar en helemaal naar wens. Dan kan dus het grote genieten beginnen! Wie weet kiest u ervoor om heerlijk in het zwembad te gaan liggen en baantjes te trekken. Of is de mancave uw nieuw toevluchtsoord geworden, de plek waar u heerlijk veel tijd doorbrengt met uw vrienden en op zondag naar een potje voetbal kijkt. Maar het kan ook zijn dat u zelf de voetbalschoenen aantrekt en lekker een balletje gaat trappen op het voetbalveld in de tuin! En tot slot kan het natuurlijk ook zijn dat u heeft gekozen voor een kinderboerderij aan huis en u geniet van de warmte die de dieren u geven! Welke keuze u ook heeft gemaakt voor de inrichting van uw tuin het zal altijd een keuze zijn die bij u en uw gezin past! De ruime tuin biedt voor de komende jaren alle ruimte aan u en uw gezin om heerlijk van het buitenleven te genieten en veel tijd door te brengen met elkaar en vrienden en familie!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin