De nadelen van de winter in je tuin

De winter is alweer in aantocht en dit is natuurlijk ten eerste een prachtig seizoen. Toch is het naast een heel mooi seizoen ook een seizoen wat enkele ongemakken met zich mee kan brengen en dit kan zich zeer zeker ook naar je tuin vertalen. Het is dus zeker niet zo dat dit seizoen alleen maar voordelen heeft helaas kleven er dus ook wat nadelen aan.

Maar ondanks deze nadelen blijft het natuurlijk vooral ook een prachtig seizoen waar je heel erg veel plezier aan kunt beleven en waarbij je werkelijk de meest prachtige plaatjes te zien kunt krijgen buiten. En juist dat maakt het zo bijzonder. Juist in de winter is er dan ook heel erg veel te zien en beleven en kan alles buiten bedekt raken onder een klein wit laagje sneeuw. En juist dan komt het er buiten magisch uit te zien en kun je optimaal genieten.

Maar toch hadden we het ook over nadelen voor je tuin met deze winterse buien en deze periode. En dat is ook zeker zo, het kan bijvoorbeeld heel erg glad worden, maar ook kunnen sommige planten doodvriezen, je kan last krijgen van groene aanslag, en je tuin kan in het algemeen flink wat te lijden hebben onder de kou en dat voorkom je natuurlijk allemaal liever. In deze blog gaan wij eens wat beter kijken naar de nadelen van de winter voor je tuin en ook vertellen we je natuurlijk meteen wat je hiertegen kan doen. Lees je met ons mee?

Het wordt langzaam kouder

Je merkt het natuurlijk al een tijdje buiten. De temperaturen beginnen steeds verder te zakken en stukje bij beetje wordt het dan ook steeds een beetje kouder buiten. Dit is natuurlijk iets wat hoort bij deze tijd van het jaar maar buiten prachtige winterse plaatjes kan de kou ook wat nadelen met zich meebrengen en dan met name voor je tuin.

Vaak zien we eind november al dat de temperaturen wat gaan dalen. Eerst gaat dit langzaam en uiteindelijk wat sneller tot het toch echt wel onder de nul zakt. Zeker in de maanden december en januari kan het dan ook echt flink vriezen en heel erg koud zijn. Dit heeft dus ook invloed op je tuin en dan met name de natuur in je tuin.

Deze nadelen worden dan ook vooral in deze maanden ervaren. En dan ligt het er ook wel aan of het vriest of dat er winterse neerslag plaatsvindt. Je kunt je vast wel voorstellen dat als dit het geval is het allemaal wat erger wordt. En de nadelen groter worden. Alles bij elkaar kunnen we dus zeker wel stellen dat het kouder wordt en we hier de nadelen buiten van kunnen ervaren.

Voordelen en nadelen in winter

Net als ieder ander seizoen heeft zeker ook de winter zo zijn voor- en nadelen en deze zijn dan ook goed merkbaar. Aan de ene kant zien we bijvoorbeeld dat de winter natuurlijk veel plezier oplevert, soms kan er geschaatst worden of kan er genoten worden van sneeuwpret. Dit is natuurlijk ongelofelijk leuk en kan dan ook veel vreugde geven.

Maar ook zien we bijvoorbeeld vaak dat er ook veel ongelukken gebeuren doordat het erg glad wordt buiten en doordat je bijvoorbeeld ziet dat er ijzel ontstaat. Maar ook kan er schade ontstaan aan van alles en nog wat door de vrieskou of zien we dat veel natuur helaas doodvriest. Dit is natuurlijk heel erg jammer allemaal en dan ook echt de keerzijde van deze kou. Gelukkig kleven er ook nog steeds heel veel voordelen aan waardoor alles goed in balans blijft.

Je tuin in de winter

Een van de plekken waar je waarschijnlijk de meeste voor- en nadelen gezamenlijk op ziet gaan is je tuin. Hier zie je dan ook aan de ene kant veel voordelen door de winter. Het komt er namelijk prachtig uit te zien maar ook de nodige nadelen, alles wordt glad en de natuur in je tuin heeft er onder te lijden. Dit zijn dan ook echt twee uitersten die allebei goed in je tuin naar voren komen.

Ten eerste zien we vaak dat het in de winter in je tuin enorm glad kan worden. Dat is natuurlijk onwijs lastig want op deze manier ligt een valpartij dan ook altijd op de loer. Gelukkig kun je hier ook heel goed iets tegen doen. Ten eerste kun je bijvoorbeeld vooraf al goed strooien in je tuin. hiermee ga je dan ook de ergste gladheid tegen en kan het ijs minder snel aangroeien. Dit doe je bijvoorbeeld vooral door goed te strooien op de looppaden in je tuin aangezien je hier het meeste risico op gladheid hebt.

Maar als het ijs er eenmaal al ligt en het dus al glad is kun je er gelukkig ook nog wel voldoende tegen doen. Dan is het bijvoorbeeld ook erg belangrijk dat je op tijd begint met strooien en dat je zo dus het ijs weer weg probeert te krijgen meestal ook met goed resultaat! Zo zorg je er dus voor dat het ijs verder geen kans krijgt en dat jouw tuin er netjes bij blijft liggen. En natuurlijk vooral ook dat je de kans op ongelukken enorm verkleint.

De beplanting krijgt het moeilijk

Een ander verschijnsel wat je al snel ziet gebeuren in je tuin in de winter is dat de beplanting het helaas erg moeilijk krijgt. We zien bijvoorbeeld dat veel planten het niet overleven als het ook echt langere tijd gaan vriezen en dat is natuurlijk wel heel erg zonde. Hier kun je niet altijd iets tegen doen en deels is dit natuurlijk ook wel gewoon de natuur maar soms zijn er toch wel opties om hier iets tegen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld soms proberen om ervoor te zorgen dat je de planten die wat zwakker zijn en die het eventueel lastig krijgen dat je die beschermt door bijvoorbeeld speciaal folie op de planten te plakken of er een hoes omheen te hangen.

Op deze wijze zijn ze dan beschermd tegen de invloeden van buitenaf en krijgen ze dus ook minder snel last van de vrieskou. Je pakt ze als het ware een beetje in waardoor ze het minder snel koud zullen krijgen.

Ook kan het heel erg helpen door bijvoorbeeld planten in potten als dat tenminste mogelijk is, tijdelijk binnen een plekje te geven of in je tuinhuis. Uiteraard moet je hier natuurlijk wel de mogelijkheid en ruimte voor hebben maar als dit het geval is dan is dat zeker weten een heel erg goed idee. Zo zorg je er dus ook voor dat ze goed beschermd zijn en het net even wat minder koud zullen krijgen. En dat is precies wat je graag bereiken wil. Op deze wijze kun je dus deels proberen de natuur in je tuin goed te beschermen en vaak ook nog eens met resultaat! Meer dan genoeg reden dus om op deze wijze aan de slag te gaan en de natuur in je tuin zo te beschermen en de winter door te helpen.

Last van groene aanslag in de tuin

Een ander probleem waar je in de winter mee te maken kan krijgen in je tuin is groene aanslag. En geloof ons maar ook dit is geen pretje en hier zit je dan ook niet op te wachten. Groene aanslag maakt ten eerste je tuin enorm glad. Er is dan ook meteen gevaar om flink uit te glijden en dat voorkom je natuurlijk veel liever. Daarnaast is het ook nog eens zo dat groene aanslag ervoor zorgt dat je tuin er minder netjes uitziet. Het ziet er zelfs een beetje vies uit en dat is natuurlijk niet fijn.

Last van groene aanslag is dus iets wat je liever niet wil ervaren en waar je dus voor moet uitkijken. Er zijn gelukkig voldoende manieren om ervoor te zorgen dat je groene aanslag de baas blijft en dat het dus niet voor overlast in je tuin gaat zorgen.

Eerst is het dan ook handig om te kijken waar groene aanslag nu eigenlijk vandaan komt. Zo zien we bijvoorbeeld dat groene aanslag vooral te maken heeft met hoe de wind staat, als je te maken hebt met noord westen wind zien we vooral veel groene aanslag voorbij komen. Hierdoor worden er dus delen in je tuin groen en glad. De aanslag hecht zich vooral op gladde oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld aan stoepen, paden en je tuinmeubelen, schutting of tuinhuis. Ook precies de plekken waar je de aanslag natuurlijk niet wil hebben.

Maar er bestaan gelukkig ook veel middelen die de groene aanslag weer handig en effectief verwijderen waardoor je er dus meteen veel minder last van hebt. Deze middelen werken dan ook snel en effectief en houden de aanslag buiten de deur. Ook kan het helpen om de plekken met heel heet water met schoonmaakazijn te schrobben met een harde borstel om zo de aanslag de baas te blijven. Op deze wijze krijgt de aanslag geen kans en dat is precies wat jij graag wil zien natuurlijk.

Zorg er dan ook zelf voor dat je de groene aanslag te baas blijft en dat je tuin niet ontsierd wordt door deze lelijke plekken. Verwijder ze dan ook zo snel als je ze ziet alleen zo krijgt het groen geen kans om volledig aan te koeken en blijft jouw tuin er netjes bij liggen.

De vogels vinden geen voedsel meer

In onze tuinen zijn vaak aardig wat dieren te vinden. Sommige zichtbaar en sommige vaak ook onzichtbaar. Al deze dieren zijn vaak op zoek naar voedsel en kunnen het dan ook in de winter wat lastiger krijgen. Er is dan natuurlijk veel minder voedsel voor ze te vinden en dat merken ze. vaak zien we dan ook dat veel vogels een trek naar het zuiden maken maar er zijn nog genoeg vogels die hier blijven. Voor de achterblijvers is het dan ook wel zo prettig als wij het wat makkelijker voor ze maken in onze tuinen.

Dit kunnen we onder andere doen door ervoor te zorgen dat er voeding en drinken voor ze te vinden is. Het is dan ook een goed idee om plekjes te maken waar ze kunnen eten en drinken en waar ze wat beschutting kunnen vinden. Op deze manier hebben ze hier dan ook zeker profijt van en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Als jij deze plekjes verzorgd in je tuin weet je dus bijna wel zeker dat je een bezoekje van de vogels krijgt en dat is natuurlijk ook meteen een heel gezellig gezicht in je tuin. Meer dan de moeite waard dus.

De nadelen van de winter in je tuin

Hoe mooi dit seizoen ook is er kleven ook zeker wel wat nadelen aan. Gelukkig kun je hier heel goed wat aan doen en er zo voor zorgen dat je tuin alsnog goed te winter door komt zonder al teveel problemen. Van de natuur in je tuin tot de gladheid en de eventuele groene aanslag het komt allemaal voorbij en het zijn allemaal nadelen van de winter die zijn weerslag op onze tuinen kunnen hebben. Gelukkig zijn er dan ook voldoende manieren om ervoor te zorgen dat de winter nadelen niet te zwaar wegen en dat je toch op en top van je tuin kan blijven profiteren.

Zo kun je met allerlei middelen de groene aanslag super goed te lijf gaan, en zijn er ook meer dan voldoende manieren om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van deze vervelende aanslag. Maar ook kan het in de winter flink glad worden in je tuin maar ook dit kun je dus prima de baas blijven door de juiste maatregelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je al preventief gaat strooien maar ook kun je er achteraf voor zorgen dat je bijvoorbeeld het ijs weer zo snel mogelijk laat ontdooien. En zo kun je er dus allerlei kanten mee op en dat maakt het dan ook echt tot een feestje. Meer dan genoeg reden dus om goed te kijken welke invloed de winter op jouw tuin heeft en hoe je dit dan ook de baas kunt blijven. Zo voorkom je allerlei ellende en zorg je ervoor dat je tuin ook na de winter er nog netjes en mooi bij blijft liggen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin