De vijf beste manieren om kruiden uit eigen tuin in huis te gebruiken

Een heerlijke ruikende kruidentuin vol prachtige bloeiende kruidenplanten in allerlei verschillende vormen en met allerlei verschillende soorten smaken. Een prachtig gezicht maar ook nog eens heel erg lekker. Het geeft altijd meteen een hele warme en huiselijke sfeer aan een tuin als je die heerlijke kruidenplantjes ziet staan en dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Het is dan ook zeker weten heel fijn om te kunnen genieten van verse kruiden uit eigen tuin en het is dan ook volledig te begrijpen dat veel mensen ervoor kiezen om kruiden uit eigen tuin te gebruiken voor allerlei verschillende doelen in huis.

Daarnaast is het overigens een misvatting dat verse kruiden uit eigen tuin enkel maar in een moestuin verbouwd worden. Je kunt ze ook prima in losse potten een plekje geven en zo kun je zelfs op een balkon je eigen kruidentuin realiseren en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

Dat het dus heel fijn is om verse kruiden in de tuin te laten groeien dat is een feit maar waar gebruiken we deze verse kruiden vervolgens dan ook allemaal voor? En hoe komen ze dan zo goed mogelijk tot hun recht in huis? Dat vertellen we je graag in deze blog. We laten je dan ook graag precies zien hoe je deze verse kruiden het beste kunt verwerken en hoe ze dan ook helemaal tot hun recht komen. Lees je met ons mee?

Heerlijke verse kruiden in de keuken

Als je graag kookt dan weet je waarschijnlijk wel dat kruiden een hele belangrijke rol spelen bij de smaak van gerechten. En dan vooral verse kruiden. Het verschil tussen gedroogde kruiden en verse kruiden is dan ook enorm en als je eenmaal gewend bent om verse kruiden te verwerken in je gerechten dan wil je waarschijnlijk nooit meer anders. De smaak is dan ook werkelijk waar niet te evenaren en ook niet goed te omschrijven. Het is werkelijk waar heerlijk om allerlei verse smaken te proeven die de verse kruiden enorm versterken.

Veel mensen koken dan ook enorm graag met heerlijke verse kruiden en hoe leuk is het dan wel niet om deze verse kruiden gewoon zo lekker in je tuin te hebben staan! Makkelijker kan het bijna niet dan als je gewoon heel handig even wat kruiden uit de tuin kunt plukken en hier vervolgens heerlijk van kunt genieten!

Verwerk ze in allerlei geweldige gerechten zoals bijvoorbeeld verse pasta’s maar ook stoofpotjes en allerlei andere gerechten. Verse kruiden voegen altijd enorm veel toe en zijn dan ook eigenlijk niet weg te denken.

Des te meer reden dus om lekker veel verse kruiden in de tuin te verbouwen en deze dus te gebruiken in de keuken. Wat ons betreft is dat dan ook een groot succes!

Geurzakjes voor in de kasten

Een andere manier waarop je verse kruiden heel erg goed kunt gebruiken in huis is door er verse geurzakjes van te maken. Deze zakjes kun je vervolgens heel handig in kasten leggen en zorgen ervoor dat je kasten niet muf meer gaan ruiken maar lekker fris en kruidig ruiken. Dat is natuurlijk onwijs handig en fijn en vandaar dat het dan ook zeker weten een slim idee is om deze geurzakjes van kruiden vers uit je eigen tuin te maken.

En het leuke is dat je ze ook nog eens heel erg handig zelf maakt en dit kan dus ook echt een hele leuke en fijne bezigheid zijn. Je kunt zelf stukjes stof kopen om de zakjes van te maken en vervolgens droog je de verse kruiden of je stopt ze zo in het zakje en dan drogen ze vanzelf. Nu vouw je de uiteinden van het stukje stof naar elkaar en bind je er een touwtje of een lintje omheen en klaar ben je. Je hebt nu zelf je eigen geurzakjes gemaakt waar je heerlijk van kunt genieten. Voortaan komen de meest heerlijke geuren uit je kasten en je kleding gaat er ook nog eens erg fris en lekker van ruiken en dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen!

Welk soort kruiden je hiervoor gebruikt is natuurlijk volledig je eigen keuze hier zijn dan ook heel erg veel mogelijkheden en opties in en deze kun je dan ook helemaal toepassen op je eigen smaak en wensen! Let er wel op dat je de zakjes niet te sterk maakt de geur kan dan erg overheersend zijn en dat is nu weer precies niet de bedoeling natuurlijk.

Maak je eigen kruidenmengseltje

En dan hebben we nog een handige toepassing van verse kruiden uit de tuin voor in huis. Je kunt er namelijk heel erg makkelijk je eigen kruidenmengsel mee maken. Kruiden zijn heel erg goed voor ontzettend veel toepassingen in ons lijf. Als je ergens een wondje hebt kunnen sommige soorten kruiden dit verzachten of verkoelen. En ga zo maar door.

Als je verse kruiden in de tuin hebt staan dan kun je hier dus heel goed middeltjes mee maken om allerlei kwaaltjes te lijf te gaan en het is natuurlijk helemaal fijn dat je dit op een natuurlijke manier kunt doen met middelen uit eigen tuin!

Kijk vooraf bijvoorbeeld goed welke verse kruiden je hier allemaal voor nodig hebt en stem de kruiden die je vervolgens in huis haalt hierop af. Zo weet je zeker dat je de juiste kruiden te pakken hebt en dat je er dus de voordelen van kunt ervaren.

Je eigen kruidenmengseltje kan dus echt een heel erg goed idee zijn met veel fijne voordelen en het is dan ook zeker weten handig om hier goed naar te kijken! Verbouw de juiste kruiden in je tuin en zorg dat je zo altijd wat bij de hand hebt. Enorm handig en fijn en ook nog eens een hele gezonde en natuurlijke manier om sommige kwaaltjes te behandelen.

Geurtakjes aan de deuren

Een andere leuke toepassing voor de verse kruiden uit je tuin is door er geurtakjes van te maken. Deze zien er niet alleen heel erg leuk uit maar ruiken dus ook nog eens heerlijk! Het is ook heel erg leuk om deze takjes dus helemaal zelf te maken en om zo lekker creatief aan de slag te gaan! Je kunt ze dan ook op veel verschillende manieren maken. Ten eerste is het natuurlijk heel erg leuk om verschillende takjes kruiden te pakken en deze samen te binden met touw of een mooi lint.

Maar je kunt er bijvoorbeeld ook stukjes jute of stof bij binden. Zo krijg je helemaal een vol en mooi geheel. Deze stofjes kun je dan weer helemaal zelf kiezen en toepassen op de rest van je tuin en zo kun je er dus eigenlijk allerlei kanten mee op.

Het is dan ook zeker weten een heel erg leuk en goed idee om deze lekkere geurtakjes te maken en ze zullen dan ook een hele fijne toevoeging in huis vormen!

Een stukje groen in huis

En tot slot kun je natuurlijk ook prima binnen in huis kruidenplantjes houden. Dit hoef je echt niet enkel en alleen maar buiten te doen. Ook binnen in huis kan dit er heel sfeervol en gezellig uitzien en ook echt wat toevoegen. Het kan dan ook zeker weten een heel goed idee zijn om op deze manier een stukje groen in huis te halen en om dus te zorgen voor verse kruidenplantjes in huis.

Zet ze bijvoorbeeld in leuke potjes neer in de vensterbank. Zo heb je ook nog eens altijd heel makkelijk en snel verse kruiden bij de hand als je aan het koken bent. En daarnaast staat het natuurlijk ook nog eens heel erg sfeervol en gezellig en dat is helemaal fijn.

Maar ook op andere plekken in huis kan het heel leuk en fijn zijn om lekker verse kruiden een plekje te geven. Naast dat het er heel sfeervol en gezellig uit komt te zien zorgt het er ook nog eens voor dat je op deze manier een heerlijke geur in huis krijgt en dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk! Kortom meer dan genoeg reden dus om voor verse kruiden in huis te zorgen.

Welke soorten kruiden worden veel gebruikt

We helpen je ook graag nog een handje op weg door te vertellen welke kruiden er nu eigenlijk vrij vaak gebruikt worden. We zien namelijk dat dit vooral kruiden zijn zoals basilicum, rozemarijn, tijm, dille, kamille en noem het maar op. Dit zijn toch wel een paar van de bekendste die zeker ook in gerechten heel vaak terug komen en heel vaak gebruikt worden en dat is natuurlijk ook niet zonder reden. Deze kruiden ruiken niet alleen heerlijk maar hebben ook een verrukkelijke smaak en dat maakt ze dus zeer geschikt om ervoor te zorgen dat je gerechten heerlijk smaken en om ze dus te verbouwen in de tuin.

Dit zijn dus wel de kruiden die het meest gebruikt worden. Ze zijn daarnaast ook nog eens vrij makkelijk te verbouwen en ook dat is natuurlijk mooi meegenomen. Dat zorgt er dan ook echt voor dat ze prima tot hun recht komen en dat je er veel kanten mee op kunt.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog heel erg veel andere soorten kruiden die ook op heel veel manieren in huis gebruikt kunnen worden voor allerlei doeleinden maar deze zijn toch wat minder bekend en worden ook wat minder vaak gebruikt. Al betekent dit natuurlijk zeker niet dat ze minder lekker zijn!

Zorg goed voor je verse kruiden

Als je verse kruiden in de tuin gaat verbouwen dan is het wel aan te raden om goed voor deze verse kruiden te zorgen. Ook dit kun je op een aantal verschillende manieren doen maar een aantal zaken mogen toch zeker niet vergeten worden. Denk ten eerste aan het water geven van de planten. Dit is echt enorm belangrijk en zeker kruidenplantjes vragen best wel wat zorg.

Daarnaast zien we ook dat het nodig is om de dode en dorre takjes op tijd te verwijderen. Als je dit namelijk niet doet dan vragen deze nog veel voeding van de plant en heb je er eigenlijk geen nut van. Verwijder ze dus tijdig zodat alle voeding naar de gezonde delen van de plant kan gaan.

Ook kan het soms helpen om als het gaat vriezen ze een plekje binnen te geven. Hier kunnen ze vaak wat minder goed tegen en het kan dan ook helpen om ze dan wat meer warmte te geven en ze lekker binnen te zetten!

Manieren om verse kruiden in huis te gebruiken

Zoals je dus wel kunt zien zijn er veel verschillende manieren om verse kruiden in huis te gebruiken. Dit blijft dus echt niet enkel en alleen maar bij de toepassing van verse kruiden in gerechten. Dit is natuurlijk wel de meest bekende manier en ook een manier die je zeker niet moet vergeten. Het smaakt namelijk werkelijk waar heerlijk als je verse kruiden in je gerechten verwerkt. deze smaak is eigenlijk nergens mee te vergelijken en het is dan ook heel begrijpelijk dat veel mensen op deze wijze de verse kruiden willen gebruiken.

Daarnaast kun je er gelukkig nog veel meer kanten mee op. Zo is het bijvoorbeeld ook heel erg fijn om verse kruiden een plekje te geven in een geurzakje in de kast. Op deze wijze gaat de kast heerlijk ruiken en dat is natuurlijk echt een feestje! Ook op deze manier kun je natuurlijk de verse kruiden uit je tuin prima binnen tot hun recht laten komen!

En dan heb je natuurlijk ook nog de verse kruiden takjes die je ergens een plekje kunt geven of de kruidenmengsels die je kunt toepassen op een aantal verschillende kwaaltjes. Kortom je kunt er dus heel veel kanten mee op en verse kruiden zijn werkelijk waar een toevoeging in huis! Meer dan genoeg reden dus om zelf ook verse kruiden te verbouwen en deze vervolgens ergens binnen in huis een plekje te geven zodat ze helemaal tot hun recht komen of om ze zo te gebruiken dat je er veel profijt van kunt hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is natuurlijk wel heel erg fijn.

Een heerlijk geurende tuin met prachtige kruidenplantjes die je ook nog eens op allerlei manieren kunt gaan gebruiken en van pas komen. De helende werking die ze soms hebben, de schitterende rijke smaken het maakt ze werkelijk waar goud waard. Meer dan genoeg reden dus om te kijken welke kruiden jij graag in je tuin zou willen laten groeien zodat ook jij hier veel profijt van kunt hebben.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin