Een veilige tuin voor kinderen, waar moet je op letten

Als je een gezin met kinderen hebt dan weet je dat veiligheid vaak voorop staat. Als ouders heb je de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat je kinderen veilig blijven en overal heelhuids doorheen komen. Vaak ben je vooral buitenshuis erg alert en dat is natuurlijk ook logisch. Maar wist je dat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren. Het is daarom minstens zo belangrijk om ook thuis heel erg alert te zijn en te zorgen voor een veilige omgeving voor je kinderen.

Gelukkig kun je met een paar simpele tips en aanpassingen ervoor zorgen dat de omgeving waar jouw kinderen in opgroeien zo veilig mogelijk is. Uiteraard is het wel ook altijd zaak om zelf goed op te blijven passen want een zo veilig mogelijke omgeving betekend niet bij uitstek dat er ook niets zal gebeuren. Daarom is het altijd zaak om ook zelf goed alert te blijven op eventuele gevaren voor je kinderen en om je kinderen goed in de gaten te houden!

Niet alleen in je huis is veiligheid erg belangrijk maar ook buitenshuis is het erg belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor je kinderen. Ten eerste is het heel erg prettig voor kinderen om lekker veel buiten te kunnen zijn. Dit is niet alleen erg gezond voor ze maar ook leerzaam. Daarnaast zijn ze natuurlijk heerlijk in beweging en ook dat komt hun gezondheid ten goede! Je kinderen veel buiten laten zijn en spelen is dus een erg goed idee en met een veilige tuin kan dit allemaal! In deze blog gaan wij je dan ook laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw tuin zo veilig mogelijk is voor kinderen! Waar moet je allemaal op letten, wat moet je vooral niet vergeten en hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen zorgeloos in de tuin kunnen genieten! In deze blog krijg je de beste tips en tricks! Lees je met ons mee?

Heerlijk buiten spelen

Voor een kind is het vaak het leukste wat er is. Heerlijk lekker buiten spelen! Het zonnetje schijnt op je bolletje en je kunt de wereld ontdekken! Maar zelfs in de regen kun je als kind buiten heel veel plezier maken. Kaplaarzen aan en lekker stampen in de plassen! Kortom het is voor een kind vaak ontzettend leuk om lekker buiten te zijn en ze kunnen er ook heel veel van leren en ontdekken.

Daarnaast is het ook erg gezond voor kinderen om tijd buiten door te brengen. Dit heeft allerlei verschillende redenen. Ten eerste is het heel gezond voor ze om lekker buiten te zijn door de frisse lucht, ze kunnen zo lekker veel zuurstof in ademen en dat is natuurlijk heel gezond voor hun hele lichaam! Maar daarnaast is het ook erg prettig voor ze om lekker buiten in de weer te zijn, fietsen, steppen en klimmen en klauteren het is allemaal onwijs gezond voor ze en ze leren er ook nog eens veel van. Daarnaast zijn ze dus meteen ook lekker in beweging en dat is natuurlijk ook heel goed voor je kinderen! Doordat ze zo actief zijn worden er allerlei processen in hun lichaam in gang gezet waar ze goed van kunnen profiteren en die hun gezondheid ten goede komen!

En daarnaast is buiten spelen ook nog eens ontzettend leerzaam! Het is natuurlijk heel erg fijn om lekker bezig te zijn buiten en van alles te ontdekken. Als je vervolgens aan je ouders vraagt wat het is leer je spelenderwijs dus echt ontzettend veel! En laten we vooral ook niet vergeten dat kinderen ook heel erg veel leren door dingen te doen. Dit leert ze actie en gevolg en dat is een waardevolle les!

Kortom het is heerlijk voor kinderen om buiten te spelen en zeker als ze nog wat kleiner zijn kan dit heel erg goed in hun eigen tuin! Dit is ook nog relatief veilig voor ze en ook als ouders zijnde kun je dan goed een oogje in het zeil houden! Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je tuin zo veilig mogelijk is! In deze blog gaan we je laten zien hoe je dat kunt doen!

Veiligheid voor alles

Het verbaast veel mensen vaak enorm dat de meeste ongelukken dus gewoon in en om het huis gebeuren. Vaak wordt er gedacht dat daar alles veilig is en dat het gevaar vaak buiten de deur schuilt in een vreemde omgeving waar we de situatie niet goed kennen soms. Maar niets is dus minder waar. Juist in de eigen omgeving loop je vaak het grootste risico op een ongeluk. Huis tuin en keuken ongelukken zijn dan ook het meest gezien.

Vaak komt dit doordat je thuis dan niet zo alert bent, je gaat ervan uit dat alles wel in orde is en laat je kinderen ook wat meer hun gang gaan. Maar hier kan dus juist het gevaar in schuilen zeker als je niet goed hebt gekeken of het thuis wel helemaal veilig is voor kinderen. Dit geld voor binnen in je huis maar dus zeker ook voor buiten!

In de tuin zijn er namelijk tal van omstandigheden te vinden die ervoor kunnen zorgen dat de plek gevaarlijk is voor je kinderen. Ze kunnen vallen, zich bezeren of klem komen te zitten als je niet goed op let. Vandaar dat het ook heel erg belangrijk is om van je tuin een zo veilig mogelijke plek te maken zodat je kinderen hier veilig kunnen spelen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken en gelukkig kan dit ook heel makkelijk!

Veiligheid gaat natuurlijk voor alles en het is zowel voor jezelf als voor je kinderen zoveel fijner als alles veilig is en je ook weet dat ze in principe weinig kwaad kunnen! Dit geeft zowel jouw als je kinderen vertrouwen en des te meer reden dus om te zorgen voor een veilige achtertuin waar je kinderen naar hartenlust kunnen spelen en genieten en jij natuurlijk ook!

Gereedschap en materialen

Als je een tuin hebt dan komt hier vaak ook flink wat onderhoud bij kijken. En voor dat onderhoud heb je natuurlijk vaak het nodige gereedschap en materialen nodig. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je tuin in goede conditie blijft en dit zorgt er weer voor dat je optimaal van je tuin kunt genieten.

Maar dit gereedschap kan voor je kinderen natuurlijk een flink gevaar zorgen in de tuin! Het is daarom heel erg belangrijk om je gereedschap goed op te bergen en om ervoor te zorgen dat je kinderen er niet zo makkelijk bij kunnen! Op deze manier zorg je ervoor dat het zo veilig mogelijk voor je kinderen is. Het meeste gereedschap is namelijk erg gevaarlijk voor kinderen en ze kunnen zich er dan ook lelijk aan bezeren. Daarnaast zijn bestrijdingsmiddelen ook een groot gevaar! We gaan er soms ten onrechte van uit dat kinderen bijvoorbeeld wel snappen dat je iets niet kunt drinken of aanraken maar in de praktijk blijkt dit vaak niet zo te zijn. Het is dus aan te raden om ook dit soort middelen buiten het bereik van kinderen te houden zodat hier ook geen nare ongelukken mee gebeuren!

Berg je gereedschap en materialen dus heel goed op bijvoorbeeld op een hele hoge plek waar kinderen ook met een krukje niet bij kunnen of in een afgesloten kast of ruimte. Op die manier weet je natuurlijk zeker dat jouw kinderen er niet bij in de buurt komen en dat is natuurlijk wel zo veilig!

Giftige planten en prikkels

We houden natuurlijk allemaal van groen in onze tuin! Dit is ook logisch want het is ontzettend fijn om in een heerlijke groene tuin te leven waar je kunt genieten van al het moois om je heen! Prachtige planten en bloemen zorgen voor een sierlijk gezicht in je tuin waar je dan ook optimaal van kunt genieten!

Nu is het alleen wel zo dat er ook veel giftige planten en bloemen bestaan en dat is natuurlijk wel even een ander verhaal. Hier kun je namelijk flink veel last van hebben en jezelf ook flink aan bezeren. Zeker voor kleine kinderen kan dit een gevaar vormen. Het is namelijk kenmerkend voor kleine kinderen dat ze van alles in hun mond stoppen. Of het nu veilig is of niet ze zijn geneigd om het op te eten of te proeven en dat wil je natuurlijk eigenlijk liever niet! Het kan namelijk heel gevaarlijk voor ze zijn en soms zelfs dodelijk om giftige planten en bloemen binnen te krijgen. Vandaar dat het altijd erg wijs is om je goed te laten informeren zodat je precies weet wat je allemaal in je tuin hebt staan! Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je tuin zo veilig mogelijk blijft voor kinderen en dat ze geen risico lopen om ongewenst iets binnen te krijgen waar ze ziek van kunnen worden of erger!

Maar naast giftige planten zijn er ook veel bloemen en planten met doornen waar je jouw kindje liever een eind bij uit de buurt hebt! Ook hierbij is het erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kindje er niet bij in de buurt kan komen en zich er ook niet aan kan bezeren, dit zou natuurlijk enorm vervelend zijn en is voor een kindje ook echt niet fijn!

Het is daarom aan te raden om heel goed te weten wat je allemaal in je tuin hebt staan zodat je ook zo goed mogelijk ervoor kunt zorgen dat je kinderen geen risico lopen en dat ze veilig blijven want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait!

Mocht je toch ontdekken dat je giftige bloemen en planten in je tuin hebt staan haal deze dan zo snel mogelijk weg en vergeet vooral ook de wortel niet te verwijderen. Dit wordt nog wel eens vergeten en dan is de plant of bloem helaas in korte tijd weer terug gegroeid. Zorg dus echt dat je alles verwijderd en dat je het veilig houdt op die manier!

Een veilige tuin voor je kinderen

Zoals je ziet is het soms vaak best lastig om ervoor te zorgen dat je tuin veilig is voor kinderen. Het is namelijk zo dat kinderen van nature enorm nieuwsgierig zijn. Ze zullen dus al snel ergens op af gaan en onderzoeken wat het is. Dus ook in je achtertuin. Daarnaast ontdekken vooral kleine kinderen ook nog heel erg met hun mond en zijn zei geneigd om dingen dus ook echt op te eten en in hun mond te stoppen. Op deze manier ligt er natuurlijk al snel gevaar op de loer en dat wil je liever voorkomen!

Gelukkig kun je er ook heel goed voor zorgen dat jouw tuin zo veilig mogelijk is voor je kinderen! Ten eerste is het dan belangrijk om je zelf goed bewust te zijn van de gevaren die er in jouw tuin schuilen! Op deze manier kun je jouw tuin ook zo veilig mogelijk maken en de gevaren uit de weg helpen! Uiteindelijk kunnen jullie daar allemaal van profiteren en levert het voor jezelf ook heel veel rust op! Je zit natuurlijk een stuk fijner in je tuin als je kinderen aan het spelen zijn als je weet dat je tuin veilig is. Uiteraard is het wel altijd nog heel belangrijk om goed alert te blijven omdat een ongeluk nu eenmaal altijd in een klein hoekje zit en kinderen onvoorspelbaar zijn. Ze kunnen letterlijk alle kanten op stuiteren en dat maakt natuurlijk dat ze altijd makkelijk ten val kunnen komen.

Maar het scheelt al zoveel als jouw tuin een veilige plek is waar je kinderen heerlijk kunnen genieten! Kijk daarom goed om je heen in je tuin en zorg ervoor dat jouw tuin een veilige plek is voor je kinderen om heerlijk te kunnen spelen en genieten en vooral ook heel veel te ontdekken. Want dat is wat kinderen het liefste doen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin