Heb jij groene vingers

Iedere tuin heeft wel een zekere mate van onderhoudt nodig, uiteraard is dit wel afhankelijk van hoeveel of hoe weinig groen er in een tuin staat maar volledig onderhoudsvrij is een tuin eigenlijk nooit. Vaak maak je de keuze voor veel of weinig groen in je tuin op basis van het feit of je het leuk vindt om in de tuin te werken of juist helemaal niet. Uiteraard is er natuurlijk ook nog de middenweg dat als je het uit kunt laten besteden je dit natuurlijk ook kan doen! Maar over het algemeen maak je de keuze gebaseerd op het feit of je wel of geen groene vingers hebt!

Voor veel mensen is het echt een hobby, heerlijk ontspannen in de tuin werken. Lekker met je handen in de aarde en bezig zijn met de natuur en al het groen om je heen! Het is vaak enorm rustgevend en ook nog eens een hele gezonde bezigheid. Je bent namelijk lekker buiten bezig en kunt zo optimaal profiteren van de gezonde buitenlucht en de zon op je gezicht, van harte welkom al die vitamine D!

Maar hoe weet je nu of je groene vingers hebt? En als je groene vingers hebt wat is er dan zo leuk aan het werken in de tuin? Welke voordelen brengt het allemaal met zich mee? En hoeveel tijd besteed je meestal aan het onderhouden van je tuin? Wij gingen voor je op onderzoek uit en na het lezen van deze blog weet ook jij of je wel of geen groene vingers hebt.

De voordelen van tuinieren

Het werken in de tuin of het zogenaamde tuinieren heeft enorm veel voordelen. Ten eerste is het ontzettend ontspannend, dit is vaak ook de grootste reden waarom mensen het zo fijn vinden om in de tuin te werken! Het wroeten met je handen in de aarde, het werken met de natuur en de plantjes en bloemen en dat alles terwijl de zon op je gezicht schijnt en je de frisse buitenlucht vol zuurstof in kunt ademen is ook ontzettend ontspannend en gezond.

Ook is het een vrij rustige bezigheid waardoor je ook echt tot rust komt in jezelf, het is geen haastige klus en juist het rustige karakter van het werk draagt enorm bij aan de ontspannende werking ervan. En sowieso heeft de natuur altijd al een rustgevende werking op de mens gehad dus ook van dat voordeel profiteer je.

Maar naast dat het dus heel erg ontspannend werkt geeft het ook erg veel voldoening. De meeste klusjes die je in de tuin uitvoert geven namelijk direct resultaat, je krijgt dus meteen voldoening van hetgeen je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld onkruid plukt zie je de tuin voor je ogen opknappen, en als je een zaadje plant en dit ziet uitgroeien tot een mooie bloem of plant geeft dit ook ontzettend veel voldoening! Op deze manier zie je dus direct het resultaat van je werk en dit geeft voldoening daarnaast motiveert het ook enorm om nog meer klusjes in de tuin aan te pakken! Het is ook algemeen bekend dat het laten groeien van planten, bloemen of gewassen een karwei is waar mensen een grote mate van voldoening uit halen doordat ze zoveel en zo snel zichtbaar resultaat boeken.

Een ander voordeel van tuinieren is dat het heel erg gezond voor je lichaam is. Je bent ten eerste in beweging en actief bezig, door het werken in de tuin komt je lichaam in beweging en dit natuurlijk enorm gezond voor je lijf! Daarnaast profiteer je ook nog eens optimaal van de gezonde buitenlucht! Deze lucht zit vol zuurstof en ook dit is ontzettend goed voor je lichaam. En tot slot is het natuurlijk ook enorm gezond om lekker veel zonlicht mee te krijgen, dit is namelijk gezond voor meerdere processen in je lichaam, ten eerste voor de aanmaak van vitamine D maar ook voor het aanmaken van het geluk hormoon. Op deze manier profiteert jouw gezondheid dus ook optimaal van het werken in de tuin!

Het bespaard een hoop kosten

Maar naast dat tuinieren heel veel voordelen heeft voor je gezondheid zijn er ook ander voordelen aan het tuinieren. Ten eerste bespaart het namelijk een heleboel kosten. Als je het tuinwerk namelijk uitbesteed aan een tuinman dan hangt hier vandaag de dag echt een flink prijskaartje aan. Door alles zelf te doen en zelf lekker in je tuin aan de slag te gaan bespaar je deze kosten en hou je alles in eigen hand!

Ook bespaar je op kosten voor het aankopen van planten en bloemen. Als je namelijk veel in de tuin werkt en al het groen goed onderhoud gaat het veel langer mee en heb je minder kans dat bloemen en planten doodgaan en je ze moet vervangen voor nieuwe. Dus ook op deze manier werkt het enorm voordelig om zelf lekker aan de slag te gaan in de tuin!

Je tuin ligt er altijd netjes bij

En nog een voordeel van het hebben van groene vingers is dat je tuin er altijd prachtig bij zal liggen. Doordat je het zo fijn vindt om in de tuin te werken zal je dit ook erg vaak doen. Hierdoor blijft alles netjes en bijgehouden en zorg je er dus voor dat alles er prima uitziet! Op deze manier gaat je tuin dus veel langer mee en kun je er optimaal van genieten.

Ook oogt het heel netjes als je tuin goed verzorgd is maar niet alleen het oog wil wat ook voor het werk in de tuin is het goed bijhouden van de tuin erg belangrijk. Uiteindelijk levert dit op de lange termijn minder werk op dan als je iedere keer alles laat versloffen en je daardoor heel veel onderhoudswerkzaamheden voor je kiezen krijgt!

Hoe weet jij of je groene vingers hebt

Lang niet iedereen heeft groene vingers en geniet van het werken in de tuin. Er zijn ook heel veel mensen die het liefst zo min mogelijk groen in de tuin hebben en het liefste alles zouden laten betegelen zodat ze er zo min mogelijk werk aan hebben. Ook dit is uiteraard een keuze.

Vaak is het echter wel zo dat de mensen die deze keuze maken vaak helemaal niet zo bekend zijn met het werken in de tuin en de voordelen ervan nog niet hebben ervaren. Vaak overzien ze de eerste hoeveelheid werk niet of weten ze niet waar ze moeten beginnen. Dan kan het inderdaad erg overweldigend overkomen en dan is het soms lastig om eraan te beginnen, enorm jammer want als je eenmaal begint en de voordelen ervaart van het tuinieren dan ben je vaak verkocht!

Maar hoe weet je nu of jij we groene vinger hebt, eigenlijk is dit heel simpel daar kom je namelijk achter door het te proberen. Ga lekker aan de slag in de tuin en leef je uit, en als je er plezier in beleefd dan heb je dus groene vingers. Het is namelijk helemaal niet iets wat je echt moet kunnen of waar je voor geleerd moet hebben. Het werken in de tuin kan dus echt iedereen, het enige obstakel zou kunnen zijn als je een lichamelijke beperking hebt en zelfs daar is vaak wel wat op te vinden. Maar als je dus lekker aan de slag gaat in de tuin en hier lekker van kunt genieten dan kun je dus wel stellen dat jij groene vingers hebt!

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het werken in de tuin

Hoeveel tijd je kwijt bent aan tuinwerkzaamheden is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Dit is namelijk heel erg verschillend en hangt van heel veel verschillende factoren af. Ten eerste hangt het af van hoe groot de tuin is die je gaat onderhouden en hoeveel groen er in deze tuin aanwezig is. Bijvoorbeeld een kleine tuin vol met groen kan veel meer werk kosten dan een grote tuin met maar een paar kleine borders. Dus de tijd die je kwijt bent aan de tuinwerkzaamheden hangt hier wel heel erg vanaf. Maar het ligt ook aan je ervaring en de snelheid waarmee je werkt, ook dit bepaalt namelijk hoeveel tijd je aan het werken in de tuin kwijt bent.

Over het algemeen is het zo dat de tuinwerkzaamheden in de lente hun hoogtepunt bereiken, dan ben je veel tijd kwijt om de tuin helemaal lente proof te maken en om alles weer in nette staat te maken na de herfst en winter waar het weer soms goed heeft huisgehouden in de tuin. Ook aan het einde van de zomer spendeer je relatief wat meer tijd aan het werken in de tuin omdat je dan juist weer alles bijwerkt en klaar maakt voor de naderende winter en herfst. In de seizoenen ertussenin ben je vooral veel tijd kwijt aan het onderhouden van de tuin en het bijhouden van alles zodat je er daarna minder werk aan hebt.

Je kunt dan ook helaas niet heel precies zeggen hoeveel tijd je kwijt bent aan werken in de tuin. Wel is het zo dat als je geniet van het werken in de tuin dit eigenlijk ook helemaal niet zo belangrijk is. Let vooral op het plezier wat je hebt in het werken in de tuin en maak dit belangrijker dan de tijd die je eraan kwijt bent!

Wel is het zo dat je wekelijks wel even met de tuin bezig bent. Of het nu is om plantjes water te geven, dode blaadjes te verwijderen of wat voeding aan je groen te geven. Op wekelijkse basis is er altijd wel even iets te doen! En nogmaals het bijhouden van het werk voorkomt grotere werkzaamheden op de langere termijn!

Waarom we zo blij worden van werken in de tuin

We gaven het net al even aan dat je van werken in de tuin enorm blij wordt, niet zo gek dus ook dat mensen met groene vingers deze voordelen ervaren! Maar waarom word je van werken in de tuin dan zo blij? Dat heeft eigenlijk een aantal redenen, ten eerste is het zo dat je lekker buiten bezig bent je profiteert dus van zonlicht. En zonlicht heeft een heel positief effect op ons gevoel, we worden er vrolijk en opgewekt van en het zorgt voor een gelukkig gevoel. Dus bij werken in de tuin en het vangen van veel zonnestralen worden we dus heel gelukkig met zijn allen! Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Daarnaast zijn we ook lekker actief bezig, en je raad het al, ook van in beweging komen word je dus heel blij en gelukkig. De energie in je lijf gaat dan namelijk stromen en dit zorgt voor een blij gevoel. Dus het werken in de tuin maakt je actief en vrolijk tegelijk. En daarnaast is de beweging ook nog eens erg mooi meegenomen! Een prima win-win situatie dus!

En als laatste halen we veel voldoening uit het werken in de tuin. We zien onze bloemen en planten voor onze ogen groter groeien en bloeien en hier worden we natuurlijk enorm vrolijk van! Het is een erg fijn gezicht en het geeft ons voldoening van ons werk.

Iedereen heeft groene vingers

In feite heeft dus eigenlijk iedereen groene vingers, het is alleen de vraag of je er iets meedoet. Het werken in de tuin heeft zoals je wel kunt lezen enorm veel voordelen voor ons, zowel voor ons lichaam als voor ons gemoed. Heel veel redenen dus om lekker in die tuin aan de slag te gaan en hier optimaal van te profiteren!

Je zal merken dat het je erg goed doet en dat je enorm gaat genieten van het buiten zijn en het werken in de natuur! Uiteraard kan het ook echt zo zijn dat je interesse hier helemaal niet ligt en dat je er niet blij van wordt en dat is natuurlijk ook geen enkel probleem. Maar toch ook dan zouden we zeggen probeer het eens uit, we weten namelijk zeker dat je dan aangenaam verrast zal zijn! Het werken in de tuin is namelijk zo fijn dat je vaak na de eerste keer verkocht bent en ook jij dus al snel groene vingers blijkt te hebben!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin