Help! last van kakkerlakken in huis

Het zien diertjes die je liever niet in je huis tegenkomt. Ze zien er niet alleen eng uit ze zijn ook nog eens erg onhygiënisch en ze kunnen allerlei ziektes overbrengen, maar toch kan het zeker voorkomen dat je last van ze hebt en dat ze de weg naar je woning weten te vinden. We hebben het dan over de kakkerlak.

De kakkerlak staat natuurlijk bekend als een vrij eng beestje wat je liever niet in huis hebt en dat is ook heel logisch want kakkerlakken kunnen namelijk voor flink wat overlast zorgen. Zo kunnen ze schade aanbrengen aan allerlei zaken in huis doordat ze een weg doorheen banen maar ook zoeken ze allerlei voedingsresten op en kunnen ze op deze manier in je voorraad kast of koelkast ziektes verspreiden. Ook is de kakkerlak nog eens heel erg snel waardoor hij overal tussendoor kan en dit maakt hem zeker tot een lastig te bestrijden beestje!

Maar als je onverhoopt toch last van kakkerlakken in huis hebt hoe kom je hier dan weer vanaf? En hoe kun je ervoor zorgen dat ze helemaal je woning niet binnen komen? Welke voorzorgsmaatregelen kun je hier tegen nemen? In deze blog zetten wij het allemaal voor je op een rijtje zodat ook jij precies weet wat je moet doen om kakkerlakken in huis te voorkomen of te verjagen. Op deze manier voorkom je overlast van deze kleine maar vervelende beestjes! Lees je met ons mee?

Alles over de kakkerlak

Eerst geven we je wat meer informatie over de kakkerlak. De kakkerlak is namelijk een beestje dat we in veel verschillende soorten kennen, deze noemen we rassen. Ze komen wereldwijd veel voor maar in Aziatische landen aanmerkelijk meer dan hier bij ons.

Maar toch zien we ook zeker in ons land kakkerlakken verschijnen. De kakkerlak is een insect met een lang lijfje met daarop twee schilden, deze zijn ook hard en hieraan herkennen mensen vaak ook een kakkerlak. Daarnaast is de kakkerlak bruin en geel van kleur en valt hij hiermee dus op!

De kakkerlak kan zich door de meest kleine gaatjes en kieren een weg banen dit maakt het dan ook meteen erg moeilijk om ervoor te zorgen dat de kakkerlak je woning niet binnenkomt. Zelfs door de kleinste gaatjes en kieren kunnen ze namelijk een weggetje vinden en toch naar binnen treden.

Daarnaast is de kakkerlak geen schoon beestje. Ze kunnen namelijk veel bacteriën bij zich dragen en deze dus ook overbrengen op mensen. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen en alleen dat als ie en grote reden om de kakkerlak ver buiten de deur van je woning te houden!

Ook planten kakkerlakken zich razendsnel door. Als jij dus last hebt van kakkerlakken dan heb je in zeer korte tijd waarschijnlijk een plaag te pakken. En ook dit is natuurlijk totaal niet wenselijk. Des te meer reden dus om ze de baas te blijven.

Een kakkerlak in huis

Het kan je zomaar ineens overkomen. Je loopt de keuken in en je ziet iets wegschieten. Als je iets beter kijkt zie je dat het een kakkerlak is. Oh nee dit is geen goed teken. Laten we je dan ook ten eerste vertellen dat als je een kakkerlak ziet er waarschijnlijk meerdere zijn. op het moment dat ze zich namelijk al laten zien zijn ze er al een tijdje en is het zeer waarschijnlijk dat ze ook al aan voortplanting hebben gedaan.

Een ander signaal waaraan je kunt merken dat je mogelijk kakkerlakken in huis hebt is als je op sommige plekken in huis aangevreten voedsel vindt, of bijvoorbeeld uitwerpselen. Ook hieraan kun je dus heel goed zien dat de kakkerlak in de buurt is geweest. Deze uitwerpselen zijn vaak zwart en lijken een beetje op koffie korreltjes. Als je dit dus aantreft in huis is het eigenlijk code alarm!

En dus ook de hoogte tijd om in te grijpen. Kakkerlakken kunnen namelijk ziektes overbrengen en dat voorkom je natuurlijk liever. Zeker omdat ze je voeding aantasten kun je op die manier makkelijk besmet raken en dus wat oplopen.

Op welke plekken vindt je kakkerlakken in huis

Als je dus vermoed dat je kakkerlakken hebt wil je er zo snel mogelijk vanaf. Er zijn een aantal plekken die je goed in de gaten kunt houden om te kijken of hier wellicht kakkerlakken tevoorschijn komen. Ten eerste zijn dat allerlei kieren en gaatjes in de keuken. Maar ook de koelkast en de voorraad kast hebben veel aantrekkingskracht op de kakkerlak en ook hier kan hij dus vaak tevoorschijn komen.

Maar ook op andere plekken in huis. Denk dan bijvoorbeeld in hoekjes en kieren van kledingkasten of andere soorten kasten. Maar ook in lades of onder planken kun je ze vaak vinden.

Ook houden ze van warmte en vocht. De verwarming is dus ook een plek met veel aantrekkingskracht voor de kakkerlak net als je keuken, toilet en de badkamer. Op deze plekken kom je dus ook vaak kakkerlakken tegen bijvoorbeeld in de buurt van een afvoerputje. Maar ook de ventilatiebuizen in huis zijn een welkome verstopplek voor de kakkerlak en ook hierin kunnen ze helaas dus vaak voorkomen. Via deze weg kunnen ze zich ook nog eens makkelijk verspreiden en dat wil je natuurlijk liever niet!

Dit zijn dus de meest voorkomende plekken waar je kakkerlakken tegen kunt komen. Wees bij deze plekken dus goed alert op de eerste signalen van kakkerlakken in huis zodat je kunt voorkomen dat je hier verder nog last van zal krijgen!

Kakkerlakken bestrijden is een hele klus

Wist je trouwens dat kakkerlakken een van meest moeilijke soorten ongedierte is om te bestrijden. Dit komt ten eerste doordat ze echt overal doorheen kunnen en ten tweede omdat ze heel erg sterk zijn. het kan dan ook zeker langere tijd duren voordat je echt helemaal van de kakkerlakken in huis af bent. Wel is het zo dat als je een kakkerlak ziet je ervan uit kunt gaan dat je er meerdere in huis hebt, dus dan is het natuurlijk al tijd voor actie!

Wat je het beste kunt doen als je last hebt van kakkerlakken in huis is een professioneel bestrijdingsbedrijf inhuren. Juist omdat kakkerlakken zo lastig te bestrijden zijn en ook nog eens zo slim zijn kan het een heel tour zijn om ze weg te weren uit je woning. Een professioneel bedrijf weet precies hoe ze dit aan moeten pakken en dat heb je natuurlijk het liefste!

Een bestrijdingsbedrijf zal de kakkerlak dan ook op verschillende manieren te lijf gaan. Ten eerste zorgt het bedrijf ervoor dat de kakkerlak gelokaliseerd gaat worden. Dus waar in huis houden ze zich precies op. Daarna gaat de bestrijder aan de slag om de kakkerlak de baas te kunnen. Meestal werken ze met gif. Dit gif laten ze achter op allerlei verschillende plekjes waarvan het aannemelijk is dat de kakkerlak er komt. Dus vooral heel veel hoekjes en kieren krijgen een beurt. Hier wordt een beetje van het gif ingespoten dit is vaak in gel vorm en de kakkerlak zal hier van gaan eten. Vervolgens komen ze hier uiteindelijk door te overlijden.

Het bijzondere aan kakkerlakken is dat ze elkaar vervolgens opeten. Op deze manier verspreid het gif zich dus ook nog eens heel erg makkelijk onder de rest van de kakkerlakken en ben je er dus zo ook weer vanaf. Je kunt namelijk met het gif vaak niet alle kakkerlakken bereiken en dat hoeft dus ook helemaal niet want als je er enkele bereikt eten ze vervolgens elkaar weer op!

Maar er zijn ook andere manieren zo kan het ook zijn dat je echt last hebt van een hardnekkige plaag. Dan kan het helaas zo zijn dat je het niet redt met alleen het gif en dat er strengere maatregelen nodig zijn. dan kan je bijvoorbeeld aan de slag met een bedrijf wat je huis met een speciale spray zal behandelen. Hiervoor moet je ook echt even tijdelijk de woning verlaten omdat dit spul ook voor mensen giftig kan zijn en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Dit is een vrij agressieve manier maar wel eentje die werkt en die kakkerlakken dus voorgoed de das omdoet en verjaagd uit je woning en dat is natuurlijk wel het doel!

Ook kun je zelf aan de slag gaan met allerlei middelen maar dit zouden wij je niet aanraden. Het is namelijk zo dat de kakkerlak hardnekkig kan zijn en ook nog eens slim. Als je eenmaal een echte plaag in huis hebt kom je er niet makkelijk meer af. Om dit te voorkomen kun je dus maar beter direct professionele hulp inschakelen zodat je zeker weet dat je geen last meer van de kakkerlakken zal hebben!

Zorgen dat ze niet binnen komen

Dat kakkerlakken bestrijden een flinke uitdaging kan zijn is dus wel duidelijk. Het is dan ook veel beter natuurlijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal niet bij je binnen komen maar hoe kun je daar nu voor zorgen? Wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat kakkerlakken buiten de deur blijven?

Ten eerste is het net als bij de meeste andere ongedierte soorten belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen afval laat slingeren. Hier komen kakkerlakken maar ook andere soorten ongedierte altijd vrij gemakkelijk op af. Dus zorg ervoor dat je het vuilnis steeds weer naar buiten werkt en dat de zakken en vuilnisbakken allemaal goed afgesloten zijn. zoals je weet heeft de kakkerlak namelijk maar een klein kiertje nodig om ergens bij te komen en dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen!

Maar laat ook geen etensresten slingeren. eet bij voorkeur alleen aan tafel en maak deze na het eten weer goed schoon. Zo voorkom je dat kakkerlakken hun kans pakken en op je resten afkomen. Hetzelfde geldt voor drinken, zeker als het zoet is, hou ook dit goed gesloten en zorg dat bekers waar uit gedronken is ook weer snel worden afgewassen.

Maar door enkel op deze punten te letten zorg je er niet voor dat de kakkerlakken buiten de deur blijven, nee hier is helaas wel wat meer voor nodig. Om te zorgen dat de kakkerlakken niet hun kans pakken is het ook heel belangrijk om het ze niet te makkelijk te maken om binnen te komen. Zorg er voor dat ze dus niet te veel kieren en gaten kunnen vinden om je huis te betreden. Natuurlijk kun je dit niet helemaal voorkomen en blijven er altijd wel kieren en gaatjes over maar je voorkomt al een heleboel door het plaatsen van plinten en het zorgen dat kakkerlakken daar geen kans bij hebben om op die manier je woning binnen te komen. Kakkerlakken komen namelijk vaak van onder de vloer weg dus maak het ze rondom je vloeren vooral niet te gemakkelijk!

Ook is het slim om rondom je woning net zo voorzichtig te zijn laat ook hier weinig slingeren en geef ook hier kakkerlakken geen kans om je woning binnen te komen. Alleen op die manier kun je ze onder controle houden en ervoor zorgen dat ze buiten de deur blijven en laat dat nu precies de bedoeling zijn!

Het leed dat kakkerlakken heet

We kunnen dus wel stellen dat kakkerlakken hele vervelende beestjes zijn waar je aardig wat overlast van kan hebben. Vandaar dat je ze ook liever niet in de buurt van je huis wil hebben en dat is ook logisch. Ook staan ze er natuurlijk om bekend dat ze niet zo heel fris zijn en zelfs ziektes over kunnen brengen om nog maar te zwijgen over de schade die ze aan kunnen brengen doordat ze overal bij je voedsel proberen te komen.

Maar gelukkig is er ook meer dan voldoende dat je kunt doen om die kakkerlakken geen kans te geven en ze uit je huis te weren. Zorg er dus voor dat ze niet te makkelijk binnen kunnen komen en dat als dit toch het geval is je ze zo snel mogelijk gaat bestrijden zodat ze ook weer snel verdwenen zijn. wacht hier ook niet te lang mee want een kakkerlak in huis betekend vaak dat er nog veel meer zijn!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin