Is jouw tuin bestand tegen een flinke storm

Nu weer zijn aanbeland in de herfst en de winter verander het weertype ook enorm. Van zonnig en warm weer met af en toe een verkoelend briesje of buitje zijn we nu beland in regen, winterse neerslag, kou en storm. Totaal anders dus en dit vraagt natuurlijk hier en daar ook wel even wat aanpassing.

Ondanks dat het dus flink onstuimig kan zijn met het weer in deze periode is dit ook een periode die veel mensen enorm prettig vinden. Het is natuurlijk erg fijn om het binnen warm en gezellig te maken terwijl de storm om het huis raast. Maar ook zijn de feestdagen weer in zicht waar we met zijn allen zo van genieten! Kortom deze fase biedt meer dan voldoende mogelijkheden om heerlijk te genieten!

Maar dat weer kan dus best wel even een dingetje zijn. uiteraard kun je jezelf en alles om je heen wel prima beschermen tegen bijvoorbeeld regen of winterse neerslag, maar ook storm kan een flinke spelbreker zijn. het is dan ook belangrijk om ook hier goed op doordacht te zijn. wees daarom verstandig en bescherm je tuin tegen een flinke storm! Dit kun je gelukkig op heel veel manieren doen! En in deze blog gaan wij je dus laten zien hoe je dat nu eigenlijk het beste aan kunt pakken. Hoe bescherm jij jouw tuin tegen een flinke storm? En is jouw tuin eigenlijk wel bestand tegen harde wind?

In deze blog gaan we samen met jou kijken of jouw tuin eigenlijk wel bestand is tegen een flinke storm. En mocht dit nu niet zo zijn vertellen wij je natuurlijk meteen hoe je ervoor kunt zorgen dat je tuin wel bestand zal zijn! op deze manier zorg jij ervoor dat je tuin geen hinder van de storm zal ondervinden en dus zo lang mogelijk in goede staat zal blijven! Lees je met ons mee?

Het kan flink stormen in ons land

Eigenlijk staan we er zelfs een beetje bekend om! Het kan namelijk heel erg stormen en tekeer gaan in ons land. Wereldwijd zien mensen dan ook vooral de foto’s van de fietsende Nederlanders met regen tegen de storm in. En dat is eigenlijk ook wel een beetje een typisch Nederlands beeld! Het kan hier in de herfst- en wintermaanden dan ook zeker naar en guur weer zijn. we kennen veel regen in ons land maar ook veel kou en harde wind. Dus in die zin is dat buitenlandse plaatje ook wel weer aardig kloppend.

Vooral met storm zijn we dan ook erg bekend in ons land. En misschien zelfs wel veel meer dan de landen om ons heen. Het kan dan ook flink tekeer gaan in ons land en de storm kan zelfs de nodige schade aanrichten. Meer dan eens zijn er verhalen van beschadigde huizen of bomen die omwaaien en voor schade en gevaarlijke situaties zorgen. Dit is dan ook wel passend bij ons land.

Des te meer reden om hier goed op doordacht te zijn en jezelf en alles hierom heen ertegen te beschermen. En dat geldt dus zeker ook voor je tuin. Want ook je tuin kan flink te lijden hebben onder een flinke storm en hier ook zeker flink wat schade door ondervinden en dat is natuurlijk ontzettend zonde!

Vandaar dat het in deze periode van het jaar extra raadzaam is om er goed voor te zorgen dat je tuin bestand is tegen een flinke storm zodat jij jezelf hier geen zorgen om hoeft te maken en dat doe je op de volgende manieren.

Alles wat los staat in de tuin

Als de periode weer aanbreekt waarin het flink kan gaan stormen dan is het belangrijk om hier maatregelen tegen te nemen zodat je ervoor zorgt dat je tuin hier zo goed mogelijk tegen bestand is. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat regen en wind geen kans krijgen om schade aan de richten en dat is natuurlijk wel zo prettig. Zoals we net al even aangaven kan het in ons land natuurlijk flink tekeer gaan en schade wil je dan ook het liefste voorkomen!

Om te beginnen is het heel slim om alles wat los staat in de tuin te verwijderen of een plek te geven waar het beschut staat en dus niet omver geblazen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan bloempotten en bloembakken, zeker als ze niet al te groot zijn kan de storm ze gemakkelijk te grazen nemen en doordat ze enorm breekbaar zijn, heb je al snel een kapotte bloempot in handen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Dit kun je gelukkig heel handig doen door ze een beschut plekje in de tuin te geven. Bij voorkeur in een hoek zodat de storm ze niet te grazen kan nemen. Op deze manier staan ze dus helemaal veilig. Ook kan het zo zijn dat je een plek in je tuinhuis of schuur voor ze hebt en dan is het natuurlijk helemaal slim om ze hiernaartoe te verhuizen want hier staan ze zeker weten veilig en droog!

Het ligt er dus maar net even aan wat er in jouw tuin mogelijk is en wat dan de beste optie zal zijn! maar niet alleen bloempotten en bloembakken lopen risico om schade door de storm te ondervinden. Ook allerlei losse accessoires in je tuin zijn een waar doelwit voor de harde wind. Dus ook hierbij is het weer aan te raden om deze allemaal uit je tuin te verwijderen zodat je er geen schade van zal ondervinden en geen omkijken meer naar hebt!

Let op losse onderdelen

Een ander punt waar je goed op moet letten als je jouw tuin goed wil beschermen tegen de wind is losse onderdelen. En dan bedoelen we geen losse items die in je tuin staan nee nu hebben we het bijvoorbeeld over hout werk dat niet overal even goed vast zit, of schuttingdelen die aardig wiebelen.

Het is erg belangrijk om dit allemaal goed na te lopen zodat je zeker weet dat het strakst tijdens een flinke storm niet los zal gaan raken. Als het namelijk flink tekeer gaat dan kan het zomaar zo zijn dat deze delen los raken en dus schade veroorzaken. Stel je voor dat een stuk hout van je tuinhuis ineens loswaait dan kan het ook nog eens schade aan je tuin of je tuinhuis veroorzaken. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door het allemaal eerst goed na te lopen en ervoor te zorgen dat alles goed vastzit zodat je hier later geen problemen mee kan ondervinden.

Het loont dus zeker de moeite om alles in je tuin goed langs te gaan en bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuizen maar ook dakgoten goed te controleren. Ook andere grote elementen die je in je tuin hebt staan waar eventueel onderdelen vanaf kunnen waaien kun je maar beter eerst even goed bekijken. Zo voorkom je dus een heleboel ellende en loop je niet het risico dat je straks veel meer schade voor je kiezen krijgt.

De storm kan namelijk heel gemakkelijk grip krijgen op iets wat los hangt of waar wat ruimte zit en dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Dit kun je het beste doen door alles echt goed vast te maken en de storm dus ook geen kans te geven hier schade aan te richten!

Zorg goed voor de beplanting in je tuin

Maar niet alleen de vaste elementen in je tuin van hout kunnen schade oplopen na een flinke storm ook de beplanting in je tuin kan het flink te voorduren krijgen en is hier ook meestal niet zo goed tegen bestand. Vandaar dat het ook erg belangrijk is om de beplanting in je tuin goed te verzorgen en om er dus voor te zorgen dat je deze beplanting beschermd tegen de harde wind. Ook dit kun je weer op een aantal handige manieren doen!

Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sommige planten en bloemen met wat stokjes of touwtjes wat extra houvast geeft zodat ze minder snel los kunnen schieten. Maar soms is dat helaas niet voldoende en is er meer nodig. Dan kun je er bijvoorbeeld ook aan denken om ervoor te zorgen dat je ze afdekt met een zeil. Verder zijn er helaas weinig mogelijkheden om de beplanting in je tuin echt goed te beschermen en we zien dan ook zeker vaak dat de beplanting aardig wat schade kan ondervinden na een flinke storm. Helaas is daar dus verder geen oplossing voor.

We zien in Nederland dan ook best vaak dat na een flinke storm aardig wat beplanting schade heeft en dat is natuurlijk enorm zonde. Maar helaas ook realiteit!

Geef de tuinmeubelen in je tuin een beschutte plek

En dan heb je natuurlijk ook nog te maken met de tuinmeubelen in je tuin. Ook hierbij is het erg belangrijk dat je ze goede bescherming biedt tegen een flinke storm. En ook dit kun je weer op een aantal handige manieren doen. Ten eerste is het slim om ervoor te zorgen dat ze op een beschutte plek staan. Dus niet op een plek waar ze gemakkelijk door de wind te grazen kunnen worden genomen. Maar denk bijvoorbeeld aan een hoek. Ook is het handig om ze deels op te stapelen of dicht op elkaar te zetten zo krijgt de wind er minder snel grip op dan als er een los item ergens in de tuin staat. Hier zal de wind namelijk veel eerder grip op krijgen.

Maar ook kan het natuurlijk zo zijn dat je binnen een fijne plek voor deze meubelen hebt en dat is dan wel echt helemaal de beste oplossing. Op deze manier zorg je er dus echt voor dat je meubelen helemaal veilig staan en dat ze niet beschadigd kunnen raken door de storm! Dus als je een grote schuur tot je beschikking hebt dan is dit helemaal een slim plan!

Zoals je dus wel kunt merken is het heel verstandig om goed naar je tuinmeubelen te kijken en daarna te beslissen hoe je ze het beste kunt beschermen tegen storm. Het kan namelijk echt een flinke slag zijn als er een storm raast over het land en tuinmeubelen zijn doorgaans een flinke investering enorm zonde natuurlijk als deze schade ondervinden van een storm.

Een flinke storm door het land

In deze blog hebben we je laten zien dat het flink kan stormen in ons land en ook echt flink tekeer kan gaan. Dit kan helaas zorgen voor allerlei schade op veel verschillende vlakken, aan personen maar ook aan gebouwen en zeker je tuin is dus ook niet veilig, vandaar dat het dus erg belangrijk is om in de herfst en de winter dus ook goed naar je tuin te kijken en te zorgen dat je deze zo goed mogelijk kunt beschermen tegen de weersomstandigheden.

Je tuin kan dus zeker erg kwetsbaar zijn en een flinke storm kan dan ook enorm veel schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schade aan je beplanting of aan je tuinhuis, maar ook aan je tuinmeubelen of bloempotten en bloembakken. Dit zijn allemaal doelwitten voor een flinke storm en kunnen er dus ook flink onder lijden.

Je wil natuurlijk voorkomen dat er schade ontstaat en vandaar dat het erg belangrijk is om je tuin zo goed mogelijk te beschermen tegen deze barre weersomstandigheden en dat doe je op een aantal verschillende manieren. Ten eerste zorg je ervoor dat alles wat weg kan waaien opgeborgen wordt. Met een beetje mazzel kun je dat in je tuinhuis doen of bijvoorbeeld in een schuur. Maar het is ook mogelijk dat je ervoor zorgt dat je dit doet op een andere plek in de tuin. Bijvoorbeeld in een beschutte hoek. Ook hier kun je namelijk vaak makkelijk een plekje vinden om je spullen veilig neer te zetten zodat de wind minder grip op ze zal hebben.

En dan hebben we ook de beplanting nog, ook deze moet je natuurlijk goed beschermen tegen de storm want ook deze kan hier flink wat schade van ondervinden. Dit doe je dan ook door ze goed vast te zetten of soms zelfs te ondersteunen met een stuk touw of een stokje.

Maar vergeet ook vooral je tuinmeubelen niet ook deze hebben zeker bescherming nodig tegen de storm en moet je dus goed veilig neerzetten. Als het even kan doe je er ook goed aan om deze ergens binnen een plekje te geven! Zorg dus goed voor je tuin in tijden van storm en zo heb je er zo lang mogelijk profijt van!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin