Tips om je eigen tuin zomerklaar te maken

Het is mei en normaliter betekent dat het mooie weer eraan zit te komen. De tijd dat je weer lekker in je tuin kan zitten met een boekje, een drankje en het zonnetje komt steeds dichterbij. Om ultiem van dat moment te kunnen genieten, is het fijn als jouw tuin er mooi en strak bij ligt. Hierbij is het niet alleen fijn als de tuinmeubelen alweer tevoorschijn worden gehaald maar ook als de grasmat er goed bij ligt of dat de plantjes zichtbaar zijn omdat alle onkruid is verwijderd. Speciaal daarom worden een aantal tips besproken waarmee jij je tuin helemaal zomer klaar kan maken.

Opruimen

De allereerste stap om de tuin klaar te stomen voor de zomer is om alle ongewenste dingen in de tuin op te ruimen. Hiermee worden bijvoorbeeld op de grond liggende bladeren bedoeld. Dit zorgt direct voor een beter beeld van de tuin dus het is een kleine moeite maar met een heel groot resultaat.

Naast de losse bladeren opruimen kan je ook de dode takken uit een heg, plant of struik halen. Mochten deze takken niet los zitten dan kan je gaan snoeien. Als alle dode taken eraf worden gesnoeid of geknipt dan kan alle energie van de plant naar de gezonde en nieuwe takken gaan, zodat de plant weer mooi gaat bloeien.

Het voordeel van snoeien in het voorjaar of in de zomer is dat de plant zijn snoeiwond sneller kan verzorgen. Er ontstaat namelijk tijdens het snoeien een zogenaamde snoeiwond aan het uiteinde van de tak. Indien deze snoeiwond niet snel genoeg heelt, kan er rotting ontstaan. Juist in de zomer is de plant volop aan het groeien en is hij sneller in staat om de snoeiwond te dichten.

Terras schoonmaken

Ook de plek waar je juist lekker wil gaan genieten van de zon verdient een schoonmaak, het terras. Als de zon ook maar de haar eerste stralen laat schijnen dan wil je hier direct van genieten. Vaak zie je op de tegels van het terras groene aanslag. Ondanks dat je niet direct last hebt van deze algen en mossen is het toch een prettig aanzicht en fijn idee dat de tegels straks schoon zijn.

De groene aanslag kan je verwijderen door simpel gebruik te maken van heet water en hiermee vervolgens mee te gaan schrobben. Sommige mensen maken ook gebruik van een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost ten eerste meer energie en water. Daarnaast kan een hogedrukspuit ook al het zand onder de tegels wegspuiten, waardoor het terras gaat verzakken. Denk hier dus vooraf goed over na en vraag desnoods aan een hovenier of jouw tuin hier geschikt voor is.

Maak bij het schoonmaken van de tegels in ieder geval geen gebruik van schoonmaakmiddelen zoals chloor, bleek of groene zeep. Deze middelen zijn namelijk heel onvriendelijk voor de flora en fauna.

Op het terras staan ook tuinmeubelen dus als je toch bezig bent, zorg er dan ook voor dat de tuinmeubelen klaar voor gebruik zijn. Als je ze in een schuur hebt opgeborgen dan kan je ze mooi tevoorschijn halen en ook die schoonmaken. De meubelen zijn vaak schoon te maken met warm water en eventueel een sopje. Mocht je tuinmeubels van hout hebben maak dan geen gebruik van sop maar gebruik alleen lauwwarm water.

Onkruid verwijderen

Onkruid zijn alle ongewenste plantjes in de tuin. Deze kunnen zich in de aarde bevinden of tussen de tegels. Zelf kan je bepalen of iets een toevoeging aan je tuin is of niet. Sommige bloemen, zoals madeliefjes, staan vaak bekend als ongewenste bloemetjes maar als jij het gezellig vindt dan kan je dit gewoon laten staan.

Naarmate het warmer wordt, gaat het onkruid ook sneller groeien. Hierdoor is het verstandig om niet te lang te wachten met het verwijderen van het onkruid om te voorkomen dat het geen grote wortels zijn.
Wanneer je onkruid gaat verwijderen dan kan je het beste de planten eruit trekken met wortel en al. Dit kan je doen door gebruik te maken van je eigen handen of van een schoffel. Een schoffel is tuingereedschap voor het wieden van onkruid.

Voor het verwijderen van onkruid kan je ook heet water gebruiken. Door heet water op de kop van de plant te gieten, sterft de plant af. Mocht de plant heel groot zijn dan kan je deze ook eerst een stuk afsnijden om vervolgens het hete water over de plant te gieten. Dit is een effectieve manier van onkruidbestrijding en is ook niet brandgevaarlijk. Het enige gevaar is dat je het hete water over jezelf kan gieten, let hier dus goed op. Echter is dit wel arbeidsintensief werk dus mocht je een grote tuin hebben waar, helaas, veel onkruid aanwezig is dan is dit wellicht niet de meest geschikte manier.

Nadat al het onkruid verwijderd is dan is het altijd goed voor de tuin om de grond nog even om te spitten. Dit zorgt voor een gezonde ondergrond voor de groei van de planten, bloemen en struiken.

De grasmat verzorgen

Ook de grasmat verdient een goede verzorging en speelt een rol in de tuin zomer klaar maken. Om te beginnen kan je het gras gaan maaien. Als het gras weer kort is dan zie je veel beter of er ongewenst groen in de grasmat gegroeid is. Mocht dit ongewenste groen gegroeid zijn dan is het tijd om de grasmat te gaan verticuteren.

Verticuteren is een manier om al het mos en oude gras uit de grasmat te halen. Dit kan je door middel van een handmatige of een elektrische verticuteerhark doen. Het is wel belangrijk dat dit gebeurt, omdat dit ervoor zorgt dat er weer licht en vocht in het gras kan trekken. Dit is weer goed voor de groei van de grasmat. Verder is het goed om het gras regelmatig te maaien, zodat het er verzorgd uit blijft zien maar ook gezond blijft.

Voor het grasmaaien kan je ook een keer de andere richting op maaien. Op deze manier blijft de grasmat gelijkmatig en resulteert dit ook weer in een gezonde grasmat. Een absolute no go voor het gras maaien is om het te kort te maaien. Wanneer dit gebeurt dan is de kans groot dat het gras snel uitdroogt door de zon.

Rijke bodem creëren

Om ervoor te zorgen dat de planten na het onkruid verwijderen goed gaan groeien is het belangrijk om een rijke voedingsbodem te creëren. Een rijke voedingsbodem zorgt namelijk voor gezonde en sterke planten. Dit kan je regelen door organische mest op de bodem te scheppen. Naast de aarde bodem kan je ook direct de grasmat bemesten.

Bij het bemesten is de tijd van het jaar wel bepalend. Alleen in het voorjaar is het verstandig om de tuin met planten, struiken en bloemen te bemesten. De grasmat verdient twee keer een bemesting. De eerste keer kan je dit het beste doen na de eerste maaibeurt van het jaar. Het allerbeste voor de grasmat is als het daarna ook nog gaat regenen, zodat de mest sneller de grond intrekt.

Opruimen

Dit artikel begon met het opruimen van de tuin, zoals de losse bladeren en de dode takken van een plant, bloem of struik afknippen. Maar ook aan het einde van de schoonmaaktocht is het opruimen van belang. Al het onkruid dat je verwijderd hebt uit je tuin dien je natuurlijk ook op te ruimen en in de goede kliko weg te gooien.

Wanneer je daarna naar de tuin kijkt dan ben je alleen maar ontzettend blij dat je even zo hard hebt gewerkt en kan je niet wachten op dat zomerse weer. Echter zie je ook wel een paar lege plekken in de aarde. Dan is het tijd om deze lege plekken op te gaan vullen met kleurrijke planten of bloemetjes.

Tuin vullen

Zoals gezegd ziet je tuin er ontzettend goed uit nadat je het onkruid verwijderd hebt, het terras schoongemaakt hebt, de grasmat verzorgd hebt, een rijke bodem gecreëerd hebt en tot slot ook nog eens alles hebt opgeruimd. Dan is dit het moment om de perfectie en de details in je tuin aan te brengen.

Dit is het moment om nieuwe planten of bloemen aan te schaffen en deze in de tuin te planten. Dit is ideaal om in het voorjaar te doen maar in de zomer is dit ook nog zeker mogelijk. Maar als je nieuwe planten hebt geplant dan is het wel goed om deze in de gaten te houden en voldoende water te geven. De wortels van de planten zijn nog niet zo lang, waardoor ze minder water uit de grond kunnen halen in vergelijking met andere planten die al langer in jouw tuin staan.

Bij de aanschaf van nieuwe plantjes of bloemetjes kan je zelf kiezen voor de kleuren die je in de tuin wil laten terugkomen. Hoe leuk is het als je op jouw tuinset roze kussentjes hebt liggen en dat je deze kleur ook terug laat komen in de flora en fauna van de tuin.

Nu zit er echt niks meer in de weg om optimaal van jouw tuin te genieten wanneer het weer het toelaat!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin