Voor welke bestrating kies jij in de tuin?

Als je jouw tuin wil gaan aanpakken dan heb je de keuze om voor een andere bestrating te kiezen die er op dit moment ligt. Of als je een nieuwbouw huis koopt dan heb je waarschijnlijk de mogelijkheid om de hele tuin in te richten naar jouw wensen en voorkeuren. Hoe leuk is dit? Maar bij het bedenken van de mogelijkheid voor het inrichten van de tuin komt ook het een en ander kijken. Één van deze onderdelen is de bestrating in de tuin. De stijl en het uiterlijk van de tuin wordt voor een groot deel bepaald door de staat van de bestrating. Er zijn meerdere opties waar je uit kan kiezen en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Om je toch een beetje proberen te helpen hebben wij alle mogelijkheden op een rijtje gezet.

In principe is zijn de mogelijkheden voor bestrating in zes categorieën te verdelen; keramische terrastegels, sierbestrating, gebakken bestrating, betonklinkers, stapelblokken en grind & split. Één voor één zullen de categorieën aan bod komen met de voor- en nadelen. Door te bepalen welke stijl jouw tuin moet hebben kan je de bestrating daarop aan laten sluiten. Daarbij speelt ook de manier van aanleggen een rol. Hier wordt later op teruggekomen.

Keramische terrastegels

De keramische tegels zijn gemaakt van een mengsel van zand, klei en andere natuurlijke substanties. Vervolgens wordt dit mengsel gebakken. Door deze combinatie en dit proces ontstaat er een zeer sterke tegels. Deze tegels kunnen in alle delen van de tuin gebruikt worden. Ze zijn zeer geschikt voor de bestrating van het terras omdat de tegels over een hoge hardheid, krasbestendigheid en vuurvast karakter beschikken.

Door gebruik te maken van keramische tegels creëer je in jouw tuin een moderne en strakke uitstraling. Deze soort tegels vragen ook nog eens om weinig onderhoud en zijn zeer duurzaam. En de tegels zijn kleurvast. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat de kleur van de tegels veranderd door bijvoorbeeld de zon of langdurige regen. Daarnaast zijn deze soort tegels ook bestand tegen vorst.

Echter zitten er ook een aantal nadelen aan de keramische tegels vast. Zo liggen de prijzen voor deze soort tegels relatief hoog. Tevens is er een andere soort ondergrond nodig. Het traditionele zandbed is niet direct geschikt voor de bestrating van de tegels. Hier is een ondergrond van split nodig.

Sierbestrating

Een echte eyecatcher voor de bestrating in jouw tuin is sierbestrating. Deze soort bestrating is er in verschillende kleuren, vormen en legverbanden verkrijgbaar. Daarbij is er zelfs de mogelijkheid om meerdere soorten sierbestrating met elkaar te combineren. Dit zorgt ervoor dat er voor elke tuin een passende vorm van sierbestrating is.

Sierbestrating kent velen voordelen voor een tuin. Zo is het eerste voordeel eigenlijk al eerder benoemd dat de bestrating in allerlei kleuren, vormen en legverbanden aan te schaffen is. Daarnaast is sierbestrating ook voor alle gedeeltes in de tuin geschikt. Tevens kan deze soort bestrating ook gebruikt worden voor het bestraten van de oprit. Hierbij is het wel belangrijk dat er wordt gekozen voor een stabiel legverband en gebruik wordt gemaakt van tegels/stenen met een minimale dikte van zeven millimeter. Tot slot kan het natuurlijk altijd voorkomen dat een tegel of steen kapot gaat. Bij sierbestrating is dit geen probleem want het is zeer eenvoudig om deze tegels of stenen te vervangen voor nieuwe exemplaren. In dit geval hoeft niet de gehele bestrating eruit gehaald worden.

Uiteraard is er ook een nadeel te benoemen van sierbestrating. Ondanks dat het een van de meest populaire soorten bestrating voor in een tuin is, beschikken de meeste soorten sierbestrating over relatief grote ‘poriën’ en een ruw oppervlak. Dit maakt dat de bestrating gevoeliger dan gemiddeld is voor groene aanslag en ander vuil. Om dit te voorkomen kan je het beste jaarlijks de bestrating reinigen door gebruik te maken van een hogedrukreiniger.

Gebakken bestrating

Gebakken bestrating is al jaren lang een veelgebruikte soort bestrating, misschien wel de langst gebruikte soort bestrating. Deze soort bestrating wordt van klei of leem in combinatie met een aantal hulpstoffen, zoals mangaan, geproduceerd. Het heeft een warme en toegankelijke uitstraling. Daarbij komt dat deze soort bestrating zeer geschikt is om paden, terrassen en opritten met te bestraten. De gebakken bestrating is in twee verschillende soorten beschikbaar; oud gebakken bestrating en nieuw gebakken bestrating. De oud gebakken bestrating heeft een karakteristiek uitstraling en is in verschillende kleuren en stijlen beschikbaar. De nieuw gebakken bestrating zorgt voor een iets strakkere uitstraling. Beide soorten zijn absoluut geschikt voor Hollandse en klassieke tuinen.

De gebakken bestrating heeft een ontzettend lange levensduur. Bij deze soort bestrating zegt men ook vaak dat hoe ouder de bestrating is, hoe mooier de uitstraling wordt. Vroeger werden alle stenen met de hand gemaakt. Dit zorgde ervoor dat elke steen uniek was. Maar in de huidige tijd is ook voor het produceren van gebakken bestrating een machine ontwikkeld. Dit kan met behulp van de traditionele techniek of de strengperstechniek. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de traditionele techniek wordt elke klinker apart in een mal gemaakt. Bij de strengperstechniek wordt een lange streng klei geproduceerd die op een later moment pas in het formaat van de klinkers gesneden wordt.

Betonklinkers

Zoals de naam het al schetst worden deze klinkers van beton gemaakt. De betonklinkers hebben een minimalistische en moderne uitstraling. Deze soort bestrating wordt voornamelijk gebruikt bij opritten, parkeerplaatsen of pleinen. De uitstraling van deze klinkers is het grootste verschil in vergelijking met de gewone klinkers. De gewone klinkers zijn namelijk minder strak afgewerkt dan de betonklinkers en de gewone klinkers hebben een klassieke uitstraling.

De betonklinkers zijn in verschillende kleuren en stijlen te verkrijgen. Tevens kunnen deze klinkers ook op een meerdere manieren gelegd worden. Het onderhoud van betonklinkers is eenvoudig en ze zijn gemakkelijk schoon te maken. Doordat deze klinkers ook goed bestand zijn tegen zware belasting zijn ze ideaal voor het gebruik op parkeerplaatsen, opritten of pleinen. Wanneer je kiest voor betonklinkers dan heb je geen enkele reden om je zorgen te maken over scheuren of verzakking, omdat deze soort bestrating dus ideaal is voor zware belasting. Dit betekent ook dat deze klinkers niet snel kapot zullen gaan.

Stapelblokken

Als jij in jouw tuin op een stijlvolle manier met verschillende hoogtes wil spelen dan zijn stapelblokken hier zeer geschikt voor. Stapelblokken zijn grote blokken van beton die ingezet kunnen worden om lage tuinmuurtjes te realiseren. Door gebruik te maken van stapelblokken zorg je ervoor dat hoger gelegen delen in de tuin op een stijlvolle manier afgewerkt worden en ook niet kunnen verzakken. De stapelblokken zijn in meerdere verschillende kleuren, stijlen en materialen te verkrijgen.
Stapelblokken zijn grote, rechthoekige blokken die op elkaar gestapeld worden waardoor het een soort muur wordt. Door gebruik te maken van de blokken te stapelen is het mogelijk om afgewerkte borders en vijvers te creëren. Om dit nog aantrekkelijker te maken is het mogelijk om de bovenkant van de stapelblokken af te werken met tuinhout, waardoor een bankje gecreëerd wordt.

Grind & split

Om voor iets extra’s in jouw tuin te zorgen kan je gebruik maken van grind en split. Deze soort bestrating zijn absoluut geschikt om tuinen en opritten me te verhalen. Maar het ook gebruikt worden om borders mee te vullen. Grind en split kan ook gecombineerd worden met andere soort bestrating. In een zin worden grind en split samengevoegd maar er is wel degelijk een verschil tussen deze soorten. Grind heeft namelijk een ronde vorm en split heeft een hoekige vorm.

Er zitten aan deze soort bestrating vele voordelen. Zo is de aanschafprijs van grind en split relatief goedkoop in vergelijking met andere soort bestrating. Daarbij is split en grind op een gemakkelijke manier aan te leggen, waardoor de kans aanwezig is dat je het zelf gewoon kan neerleggen. Daarnaast zijn grind en split natuurlijke producten. Dit zorgt ervoor dat in jouw tuin geen milieubelastende materialen aanwezig zijn. Door gebruik te maken van grind en split wordt een natuurlijke uitstraling gecreëerd.

Ook aan het gebruik van grind en split zitten enkele nadelen. Zo is net aangelegd grind of split vaak erg stoffig. Dit kan ervoor zorgen dat de auto’s of het huis ook behoorlijk stoffig kunnen worden. Daarnaast verkleurt grind of split na enige tijd. En tot slot vraagt het gebruik van grind of split wel om enig onderhoud. Het is in ieder geval aan te raden om het grind en split regelmatig te borstelen of te harken.

Verschillende legverbanden

Er wordt een aantal keer gesproken over legverbanden in de bestrating. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Ook al deze mogelijkheden zullen besproken worden, zodat er echt een duidelijk beeld gecreëerd wordt van de mogelijkheden.

Ten eerste bestaat het halfsteensverband. Dit is misschien wel het bekendste legverband. Bij dit verband worden de tegels steeds halverwege de bovenliggende tegel gelegd. Deze manier van stenen neerleggen wordt vaak bij paden en terrassen gebruikt. Dit zorgt voor een klassieke uitstraling. Ondanks de mooie uitstraling waar dit legverband voor zorgt, is het niet heel sterk. Als je een oprit of een parkeerplaats wil bestraten dan is het dus geen verstandige keuze om voor een halfsteensverband te kiezen.

Daarnaast heb je het blokverband. Dit houdt in dat er door gebruik van de tegels vierkanten of rechthoeken gecreëerd worden. Ook deze manier van tegels leggen is niet geschikt voor opritten of parkeerplaatsen.

Vervolgens kan er ook gekozen worden voor een visgraatverband. Dit is te vergelijken met een ‘visgraatvloer’ die tegenwoordig erg populair in huizen is. Hierbij worden de tegels in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Deze manier van bestrating geeft een ruimtelijke en chique uitstraling. Visgraatverband is het sterkste verband wat er is, waardoor het uitermate geschikt is voor opritten en parkeerplaatsen.

Ten vierde is er de mogelijkheid om voor een elleboogverband te kiezen. Dit verband lijkt op een visgraatverband maar het grote verschil is dat bij het elleboogverband de voegen van de bestrating dwars op of in de kijkrichting liggen. Ook dit verband is goed bestand tegen zware belasting waardoor het ook gebruikt kan worden voor opritten of parkeerplaatsen.

Ook het molenwiekverband is een legverband. Hier vormt een vierkante tegel het midden van de molenwiek. Vervolgens worden de andere stenen, rechthoekig, om dit midden heen gelegd. Voor de middelste steen van deze molenwiek kiest men ook vaak voor een andere kleur steen. Dit zorgt voor extra bijzondere uitstraling.

Tot slot bestaat het keperverband. Ook dit is een variatie op het visgraatverband. Bij het keperverband worden de stenen niet in de lengte maar juist in de breedte van het stuk grond gelegd. Ook hierdoor wordt een sterk verband gecreëerd wat ervoor zorgt dat het zwaar belast kan worden.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin