We hebben tegenwoordig bijna allemaal wel een schutting in onze tuin. Soms stond deze er al bij de aankoop van onze woning, soms hebben we hem later zelf aangeschaft of in overleg met onze buren. Onze schutting vormt de scheiding tussen onze tuin en die van onze buren of de ruimte om onze tuinen heen die niet aan ons toebehoord.
Met ruim 6.6 miljoen tuinen in Nederland hebben we dus ook tegelijkertijd enorm veel schuttingen in ons land staan. Maar wist u dat dit vroeger helemaal niet het geval was. Heel in het begin was er namelijk helemaal geen kader om onze tuinen heen en eigenden we ons stukjes grond achter ons huis toe zonder dat het officieel was of dat we ze omheinden. Later werden de scheidslijnen wel veel duidelijker maar had nog steeds lang niet iedereen een schutting staan.
Vaak werden de tuinen van elkaar gescheiden door wat beplanting of een laag houten hekje of wat paaltjes in de grond. Zo kon er nog gezellig met de buurvrouw gekletst worden en klommen de kinderen vaak over het hekje heen om met de buurkinderen te spelen!
Maar tegenwoordig is dat allemaal wel een beetje anders en hebben we dus bijna allemaal wel een kader om onze tuin heen in de vorm van een schutting. Nu zijn er heel veel verschillende schuttingen en kunnen wij ons voorstellen dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat wij een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje hebben gezet!
Een schutting met een groene look
Veel liefhebbers van groene tuinen hebben soms eigenlijke en beetje een hekel aan een schutting. Ze zien liever dat de natuur haar gang kan gaan en laten de begroeiing in de tuin dan ook het liefst zijn vrije beloop. Helaas is dit in ons land niet altijd handig en is het vaak toch wel wenselijk om tuinen van elkaar af te scheiden.
Maar hoe doe je dat nu precies als je het liefst een hele groene tuin houdt en zo min mogelijk andere materialen in je tuin tevoorschijn ziet komen? Gelukkig zijn hier hele goede oplossingen voor en bestaan er ook manieren om je tuin af te kaderen met een groene look!
Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een hoge heg, een prachtig mooi groen gezicht en u zit toch vrij en heeft een duidelijke scheidslijn met de tuin van de buren. Maar we zien ook vaak dat men een houten schutting plaatste en hier leibomen voor plaatst. De bomen zullen mooi groeien en in bloei komen te staan en op deze manier zal de schutting bijna niet meer te zien zijn!
Een andere optie is om een schutting te plaatsen met groene delen ertussen. Dit zijn vaak delen van gaas waar een klimplant tegenaan groeit. Op deze manier oogt het heel groen en heeft u een mooie afwisseling om naar te kijken. Geen enorme lange stukken saai hout, maar stukken hout afgewisseld met groene vakken!
Als u een van deze opties kiest kunt u toch heel goed uw tuin afscheiden maar er daarnaast ook voor kiezen dat er voldoende groen in uw tuin te zien is. Zo ziet u een schutting past ook prima in een groene tuin!
De schutting in de moderne tuin
Naast de groene tuin zien we tegenwoordig ook veel woningen met een moderne tuin. Ook hier zijn een aantal opties voor het plaatsen van een schutting die hier prima bij passen. Zo zijn er bijvoorbeeld schuttingen met metalen delen, dit kan een prachtig gezicht zijn zeker afgewisseld met groen of met kiezelstenen ervoor.
En voor wie echt heel modern wil zijn hebben we nog een andere oplossing, namelijk een schutting van dik melkglas, dit glas is stevig genoeg en dik genoeg om op deze manier in de tuin gebruikt te worden. Wel is het zo dat u het regelmatig dienst schoon te maken aangezien er in de buitenlucht flink wat aanslag op kan komen.
Ook zien we in de moderne tuin vaak houten schuttingen, deze zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten maar in de moderne tuin kiest men vaak voor houten schuttingen in donkere tinten of juist wit, en dan van mooi gladgeschaafd hout. Ook dit zorgt direct voor een modern gevoel in de tuin!
De schuttingen voor de landelijke tuin
En dan hebben we natuurlijk ook nog de landelijk ingerichte tuinen! Dit zijn vaak tuinen met veel groen, gezellige keien en wellicht een moestuin of een kruidentuin. Ook zijn er vaak gezellige zitjes te vinden in een landelijke tuin!
Hier zien we vaak schuttingen van hout en dan met name potdeksel, mooi zwart, wit of grijs gebeitst zorgt dit voor een hele gezellige en landelijke uitstraling. Maar ook houten schuttingen met een sierlijke vorm komen vaak voorbij!
Daarnaast zien we ook vaak de groene schuttingen voorbijkomen in de landelijke tuin, denk dan aan een heg, of een schutting met hout afgewisseld met groene delen van gaas of metaal waar klimplanten tegenaan groeien! Dit zorgt voor een mooi groen geheel!
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een schutting
Ten eerste is het altijd belangrijk om even in overleg te gaan met de buren als u van plan bent een nieuwe schutting te plaatsen. Als u namelijk een koopwoning heeft is de schutting van uw beide en draagt u hier ook gezamenlijk verantwoording voor. En ook bij een huurwoning is overleggen aan te raden, een buur kan anders namelijk beroep doen op het burenrecht als hij of zij het niet met uw schutting eens is. Dit is iets wat u beter kunt voorkomen en het is dan ook altijd raadzaam om eerst even in gesprek te gaan en in goed overleg samen tot een overeenkomst te komen!
Naast het overleggen met de buren is het ook handig om alvast goed na te denken wat voor soort schutting u zou willen. Zo kunt u nadenken over het materiaal, de hoogte en de kleur. Kiest u voor hout of metaal of misschien gaat u juist wel voor een groene schutting. Uiteraard in goed overleg met de buren. Daarnaast is het ook raadzaam ok na te denken over de afmetingen, zo zijn er standaard schuttingdelen die de afmeting 180 centimeter bij 180 centimeter hebben. Maar uiteraard kunt u ook kiezen voor hogere of bredere schuttingdelen, dit is afhankelijk van uw eigen smaak.
Daarnaast is het ook heel belangrijk om op de kwaliteit van de schutting te letten. Een schutting gaat vaak jaren mee en wordt dag in dag uit buiten aan de elementen van het weer blootgesteld. Het is dus heel erg belangrijk dat uw schutting hier goed tegen kan en niet snel kapot zal gaan. Een schutting met kapotte delen wordt namelijk ook nog eens enorm instabiel en zal bij een flinke storm makkelijk tegen de vlakte gaan.
Zelf doen of laten doen
En dan is er nog iets om over na te denken. Want gaat u de schutting zelf maken en plaatsen of laat u dit door een gespecialiseerd bedrijf doen? Ook dit is weer een keuze die per persoon heel verschillend is. Bent u bijvoorbeeld heel handig en voert u vaker grotere klussen uit dan kan het een heel slim idee zijn om zelf uw schutting te plaatsen. Maar als dit niet het geval is en u nou niet bepaald een ervaren klusser bent dan is het wellicht beter om goed te bedenken of u wel aan zo een grote klus wil gaan beginnen en of het niet beter is om een professioneel bedrijf in de schakelen om de schutting te plaatsen?
Schuttingdelen zijn vaak kant en klaar te koop, u kunt ze bijvoorbeeld vinden bij de bouwmarkt of het tuincentrum. Ze verschillen echter wel enorm van prijs en kwaliteit dus het is wel raadzaam om uzelf goed te laten informeren alvorens u tot de koop overgaat. Vaak kunt u bij het tuincentrum of de bouwmarkt ook iemand tegen betaling inhuren om de schutting voor u te plaatsen.
Bij het plaatsen van een schutting komt namelijk best wel wat werk kijken. Ten eerste moet de plek waar de schutting komt te staan gereed gemaakt worden, de ondergrond moet vlak zijn en geschikt voor het dragen van de palen en de schutting. Daarnaast moet er heel goed en nauwkeurig opgemeten worden waar de schutting precies geplaatst kan worden. Dit kijkt heel nauw en is vaak wel even een puzzel. Mocht u dit karwei zelf doen dan zijn hier speciale laserapparaten voor te koop die de plek exact opmeten!
Als de plek bekend is dan is het allereerst belangrijk om de palen van de schutting in de grond te plaatsen, deze vormen namelijk de basis van de schutting. De palen worden diep in de grond geplaatst en vaak voor extra stevigheid in cement gegoten. Op deze manier weet u zeker dat de schutting heel stevig staat en ook wel goed bestand is tegen de elementen van het weer. Een flinke storm zou geen invloed moeten hebben.
Als de palen staan is het zaak om de schuttingdelen tussen de palen te bevestigen. Ook dit is vaak een vrij makkelijk karwei op het eer eerste oog maar niets is minder waar. Ook dit kijkt namelijk erg nauw, als de delen namelijk niet recht bevestigd worden zal de schutting instabiel zijn en dus eerder om kunnen vallen in theorie. Dus ook bij deze klus is het goed om uzelf af te vragen of dit iets is wat u zelf gaat doen of dat u hier beter een erkend klusbedrijf voor in kunt huren!
Hoera, de schutting staat
Eindelijk is het zover, alle keuzes zijn gemaakt en de schutting staat te pronken in de tuin! Nu is het tijd om de schutting eventueel wat op te leuken. We zien namelijk vaak dat men bloembakken aan de schutting bevestigd of ornamenten. Dit kan een erg mooi gezicht zijn en vrolijkt de tuin vaak direct op. Ook verlichting is een optie om aan de schutting te bevestigen. Ook dit is vaak een vrolijk gezicht en kan echt extra sfeer toevoegen aan de tuin.
Als de schutting eenmaal staat is het ook erg belangrijk om de schutting goed te onderhouden! Dit kunt u op de volgende manieren doen. Bij een houten schutting zorgt u ervoor dat het hout in goede conditie blijft! Zet de houten delen bijvoorbeeld regelmatig in de olie of beits en houdt het eventuele schilderwerk goed bij. Zo zorgt u ervoor dat uw schutting in optimale conditie blijft en dus veel langer meegaat!
Ook een schutting met metaal en groen heeft het nodige onderhoud nodig, zo moet het metaal regelmatig gereinigd worden om aanslag te voorkomen en is het bij groen sowieso altijd verstandig om het goed bij te houden, dit oogt verzorgd en zorgt ervoor dat het groen langer mee kan.