Zo zagen de tuinen in de jaren 70 eruit

Tegenwoordig zien we heel veel verschillende tuin stijlen door elkaar. Zo zijn er mensen die kiezen voor een hele moderne of een landelijke tuin. Maar zien we ook vaak een klassieke tuin of juist een hele groene tuin voorbij komen. Al deze verschillende stijlen bij elkaar vormen de tuinen zoals we die vandaag de dag kennen!

Een mooie mix tussen allerlei verschillende stijlen waar eenieder vervolgens ook nog eens zijn of haar eigen uitstraling aan geeft. Dit maakt dat tuinen ook heel erg persoonlijk zijn, als het goed is zie je in een tuin de smaak van de eigenaren terug en past deze tuin ook helemaal bij hen!

In de jaren 70 was dit allemaal wel even een beetje anders. Toen was er een bepaalde stijl die we eigenlijk in alle tuinen terug zagen. En eigenlijk is het heel lastig om deze stijl precies te omschrijven, ze noemen het dan ook heel simpel en logisch de jaren 70 stijl.

Deze stijl kenmerkt zich door een aantal factoren die we dan ook overal terug zagen komen in de tuinen in die tijd. Deze factoren zorgden ervoor dat het echte jaren 70 tuinen waren met een zeer specifieke inrichting. Het moet gezegd worden dat het wel een stijl was waar je van moet houden en dat deze stijl ook zeker niet voor iedereen geschikt is. Het moet je aanspreken of niet en dat is natuurlijk ook wel weer heel persoonlijk.

In deze blog vinden we het in ieder geval heel erg leuk om je precies te laten zien hoe die jaren 70 tuinen er dan eigenlijk uitzagen en wat ze met elkaar gemeen hadden. Wat maakt nu een tuin tot een echte jaren 70 tuin en welke elementen zagen we dan zo vaak terug komen? In deze blog laten we het allemaal aan bod komen zodat ook jij in deze tijd een mooi beeld hebt van de tuinen uit de jaren 70.

De jaren 70

De jaren 70 was een tijd die veel mensen zich nog tot op de dag van vandaag helder voor de geest kunnen halen. Het was dan ook een hele bijzondere tijd waarin er ten eerste heel veel gebeurde. Zoveel dat we het eigenlijk niet eens hier allemaal op kunnen noemen. Ten eerste gebeurde er veel in de geschiedenis maar daarnaast veranderde er ook veel onder de mensen. Ze werden vrijer, kwamen meer voor hun mening uit en kregen steeds vaker de behoefte om hun stem te laten gelden.

Dit zorgde ervoor dat de jaren 70 ook een tijdperk was waarin er veel dingen blijvend werden veranderd tot in de tijd van tegenwoordig. Ook kenmerkt de jaren 70 zich door een hele specifieke stijl. Deze stijl zien we terug in de kleding uit die tijd maar ook in de woninginrichting en de inrichting van de tuinen uit die periode. Allemaal hebben ze die zeer specifieke jaren 70 stijl die je ook echt overal zou herkennen!

Dit maakt de jaren 70 dan ook meteen zo bijzonder. Deze stijl kunnen we het beste omschrijven als los en kleurrijk en dit past dan ook weer heel erg goed bij het karakter uit die tijd waarbij het vooral weer heel veel ging om vrijheid van keuze en meningsuiting. Daarnaast was het ook een periode waarin veel gefeest werd en waarbij men het erg belangrijk vond om lekker veel met vrienden familie te zijn en samen veel gezelligheid te beleven.

Tuinen in de jaren 70

Ten eerste waren tuinen in de jaren 70 niet groot. Vandaag de dag hebben we soms best grote tuinen tot onze beschikking maar in de jaren 70 kon dit soms wel meevallen. Ondanks dat de grootte dus soms tegenviel werden de tuinen wel heel erg mooi ingericht en werd hier ook erg veel aandacht aan besteedt. Wel was het zo dat mensen vooral ook hun tuinen wilden gebruiken voor sociale doeleinden. Het was dus erg belangrijk in die tijd dat er in de tuin voldoende plek was om lekker te genieten met familie en vrienden van en heerlijke avond in de tuin vol gezelligheid. De barbecue werd dan regelmatig aangestoken of er werd een kampvuurtje gemaakt. Een drankje en wat lekkers erbij en het feest was compleet. Menig avond en middag werd op deze manier doorgebracht!

Ook was het erg kenmerkend dat je veel kleur terug zag in de tuinen uit de jaren 70 en dan wel op verschillende manieren. Zo zag je bijvoorbeeld veel kleur terug in de beplanting in deze tuinen waardoor ze er al snel heel gezellig en sfeervol uitzagen. Maar ook zag je veel kleur terug in bijvoorbeeld de parasols of zonneschermen, of de tuinkussens. Maar ook in het houtwerk kwam kleur naar voren. Eigenlijk kwam kleur overal terug waar je het maar kon bedenken en dat was dan ook echt kenmerkend voor deze tijd!

Al deze kenmerken bij elkaar zorgen ervoor dat je een tuin uit de jaren 70 overal kon herkennen door deze vrolijke en kleurrijke stijl!

Veel verschillende hoogtes

Er zijn dus een aantal kenmerken die echt typerend zijn voor een tuin uit de jaren 70. Ten eerste is dat dus het hoogte verschil in deze tuinen. Bij tuinen in de jaren 70 zien we dus heel vaak en veel dat er veel hoogteverschil in de tuinen zit. Er zijn als het ware verschillende niveaus aangebracht en er wordt gewerkt met trapjes in de tuin.

Zo zie je bijvoorbeeld heel vaak een zitkuil in deze tuinen. Vaak gekenmerkt door een of twee treden en dan ben je in de zitkuil waar je heerlijk kunt zitten en genieten. Op deze manier kwam er een hele speelse sfeer in de tuin en dat was ook precies de bedoeling. Maar ook werden er borders op verschillende hoogtes van elkaar geplaatst om ditzelfde effect te realiseren. Op deze manier krijg je dus echt een tuin met verschillende hoogtes en delen waar je heerlijk in kunt genieten!

Ook het terras lag vaak een stuk hoger of juist lager dan de rest van de tuin en eigenlijk was dit juist wel heel erg leuk. Dit zorgde namelijk voor een heel speels en gezellig effect in de tuin! Ook maakt dit het terras heel erg knus en sfeervol!

Het werken met verschillende hoogtes in de tuin is dus kenmerkend voor de jaren 70 en hoort dan ook zeker bij een echte jaren 70 tuin! Uiteraard samen met een aantal andere elementen maar deze mag dan ook zeker niet vergeten worden.

Heel erg veel kleur

We lieten het net al even vallen maar een ander belangrijk aspect van een jaren 70 tuin is toch wel kleur, heel erg veel kleur. Een echte jaren 70 tuin kenmerkt zich dan ook vooral door heel veel verschillende kleuren die met elkaar zorgen voor een kleurrijk geheel in de tuin! Denk bijvoorbeeld aan gekleurde bloemen in allerlei verschillende soorten en maten. Dit zorgt natuurlijk al direct voor een heel warm en gezellig plaatje en laat dat nu precies de bedoeling zijn van een jaren 70 tuin!

Maar niet alleen in de beplanting kwam er veel kleur naar voren ook in bijvoorbeeld de aankleding van deze tuinen. Denk dan bijvoorbeeld aan de tuinkussens die dus ook vaak uitgevoerd werden in allerlei gezellige en vrolijke kleuren. Vooral rood, geel, paars en oranjetinten waren enorm aanwezig en zorgden voor een gezellig beeld.

En naast de tuinkussens zagen we ook enorm veel kleur terug in bijvoorbeeld allerlei accessoires in de tuinen. Denk dan aan windlichten, kaarsen, bloempotten of vazen ook deze bevatten allemaal enorm veel kleur en zorgden voor een heel gezellig beeld in de tuin!

En denk ook eens aan de parasols of de zonneschermen. Ook deze waren er in heel veel verschillende kleuren en ook dit zorgde voor erg veel gezelligheid en een zeer vrolijke en kleurrijke tuin! Hoe anders is het vandaag de dag nu we vooral zoveel zwart, grijs en wit terug zien!

Maar we kunnen dus in ieder geval zeker stellen dat kleur een hele belangrijke factor was in de tuinen uit de jaren 70! Juist kleur zorgde ervoor dat deze tuinen er enorm gezellig en kleurrijk uitzagen en dat is natuurlijk wel wat waard!

Kunststof tuin meubelen

Door de jaren heen zien we heel veel verschillende soorten tuinmeubelen verschijnen en dan ook vooral heel veel verschillende trends. Zagen we bijvoorbeeld laatst veel steigerhout vroeger was dat wel anders en zag je steigerhout helemaal nog niet zoveel terug in tuinen. Nee in de jaren 70 waren het de bekende kunststof tuinstellen die de boventoon voerden. Deze tuinstellen zagen we in alle tuinen voorbij komen en waren enorm bekend en populair.

Ze zagen er eigenlijk allemaal hetzelfde uit en waren vooral heel erg praktisch, doordat je ze handig in verschillende standen kon verzetten vonden veel mensen ze erg makkelijk voor in de tuin. Daarnaast kon je er dus ook nog eens allerlei kanten mee uit doordat ze vrij licht waren. Je kon ze dus gemakkelijk van plek veranderen in de tuin en dat was toch ook wel weer heel erg prettig natuurlijk!

Daarnaast werd er wel voor gezorgd dat deze setjes er wat gezelliger uitzagen en dit werd dan ook gedaan met de meest vrolijke en kleurrijke tuinkussens. Zo had iedere set toch zijn eigen unieke uitstraling en zag het er allemaal heel erg gezellig uit!

Op deze manier had je dus allemaal je eigen stijl en kwam er dus ook op deze manier vooral erg veel kleur naar boven in de tuinen van de jaren 70.

Een heg met coniferen

En dan nog een element dat echt typisch jaren 70 is. Je zag in die tijd namelijk opvallend veel heggen met coniferen, deze zorgden ervoor dat de tuinen van elkaar gescheiden werden op een groene manier. Want zo was er dus ook meteen maar weer mooi een stukje groen in de tuin en dat was natuurlijk toch wel erg belangrijk! We zagen dan ook veel groen terug in deze tuinen en de heggen met coniferen waren eigenlijk bijna niet weg te denken!

Het leuke aan deze heggen is dat je ze dus overal terug zag en dat je dus ook daarnaast meteen hele nette heggen tussen de tuinen in had. Hierdoor leken alle tuinen ook wel weer heel erg op elkaar maar dat had ook wel weer zo zijn charme natuurlijk.

Daarnaast was een coniferen heg ook nog eens erg makkelijk te onderhouden. Je kon deze heggen namelijk heel erg makkelijk bijhouden en in vorm houden en dit zorgde er dan ook voor dat de heggen er over het algemeen altijd heel netjes uitzagen!

Een tuin uit de jaren 70

Zoals je dus wel kunt zien hadden ze in de jaren 70 dus een zeer specifieke inrichting in de tuinen! Een inrichting die je dus ook meteen kon herkennen als een inrichting van een tuin uit de jaren 70. Op die manier was het dus goed duidelijk wanneer een tuin uit die tijd kwam en zag je vooral veel kleur en beplanting voorbij komen. Daarbij was het ook nog eens zo dat de tuinen vooral heel erg ingezet werden voor gezelligheid. Er werd dan ook veel aandacht besteedt aan een gezellig terras of een andere plek waar je gezellig met visite kon zitten en waar je van elkaars gezelschap kon genieten!

Ook was het heel kenmerkend voor die tijd om met hoogteverschillen in de tuin te werken, dit werd overigens ook binnenshuis gedaan. De zogenaamde zitkuilen zagen we zowel binnen als buiten verschijnen en waren enorm populair. Waarschijnlijk werd er wel wat minder goed over de praktische kant hiervan nagedacht want er werd wel eens vergeten dat het niet altijd handig is om zoveel trappetjes in je tuin te hebben! Maar goed gezellig was het natuurlijk wel want het zorgde voor een knus en gezellig hoekje!

Daarnaast zagen we dus vooral ook heel erg veel kleur terug komen in de tuinen uit de jaren 70. Alles was vrolijk en kleurrijk en dat was natuurlijk ook wel heel erg fijn om te zien! Daarnaast kon je hier dus ook echt van genieten en dat zorgde voor heel veel gezelligheid!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuin