Voor welk soort gras kun jij het beste kiezen?

Ben je druk bezig met het maken van een tuinontwerp? Dan heb je ongetwijfeld al opgemerkt dat je enkele belangrijke keuzes moet gaan maken. Zo moet je bepalen welke stijl je in jouw tuin wilt creëren, op welke manier je tijd in jouw tuin door gaat brengen en hoe je jouw tuin aan wilt gaan kleden.


Bij het inrichten van jouw tuin zijn er ook belangrijke knopen die je door moet gaan hakken. Zo moet je bijvoorbeeld goed nadenken over de meubelen die je in jouw tuin gaat plaatsen. Kun je daar wel enige inspiratie voor gebruiken? En wil je ook direct uit een uitgebreid aanbod van de beste tuinmeubelen kunnen kiezen? Dan is het aan te raden om direct even een kijkje in onze webshop te nemen; bij ons vind je namelijk onwijs veel tuinmeubelen van de beste merken tegen de scherpste prijzen.


Je moet niet alleen over de tuinmeubelen goed nadenken, maar ook over de aankleding van jouw tuin. Wil je bijvoorbeeld groen in jouw tuin hebben? Of ga je het liefste voor een tuin met daarin alleen maar stenen? Om meerdere redenen is het hoe dan ook aan te raden om te kiezen voor groen in de tuin. Waarom? Dat bespreken we graag in dit artikel.


Daarbij richten we ons op een specifiek soort groen voor in de tuin: een grasmat. Met een grasmat weet je het gewenste groen in jouw tuin te creëren, terwijl je ook nog van tal van andere voordelen geniet. Voordat je van deze voordelen kunt genieten, moet je wel een keuze maken. Ga je voor echt gras? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar kunstgras? De keuze is volledig aan jou.


Met dit artikel willen we jou in ieder geval helpen. Helpen om uiteindelijk de juiste keuze te maken met betrekking tot de grasmat in jouw tuin. Wil jij ook graag gras in jouw tuin hebben? Maar, weet je niet precies voor welk soort gras je nou het beste kunt kiezen? In dat geval raden wij je graag aan om dit artikel op je gemakje door te nemen. Na het doorlezen van dit artikel kun je in ieder geval voor jezelf de juiste keuze gaan maken.

Waarom voor een grasveldje in de tuin kiezen?


In de afgelopen jaren zijn meerdere trends duidelijk zichtbaar. Zo kiezen veel huishoudens er bijvoorbeeld voor om veel stenen in de tuin neer te leggen. Daar is op zich niks mis mee, maar het is wel aan te raden om deze stenen te combineren met groen. Als je dat niet doet, pleeg je eigenlijk een ‘aanslag’ op het ecologische systeem.


Hoe dat precies zit? Nou, zonder dat we het doorhebben, spelen meerdere kleine insecten een belangrijke rol in ons ecologische systeem. Als jij voor een tuin met alleen maar tegels kiest, geef je insecten geen mogelijkheid om zich te nestelen. Zij kunnen zich hierdoor ook niet voortplanten, waardoor het ecologische systeem op den duur in het gedrang kan komen. Hoe je voor deze insecten wel de gewenste leefomgeving kunt creëren? Dat doe je onder meer door begroeiing en/of een grasmat in de tuin aan te leggen.


Daarmee zorg je er overigens ook voor dat het regenwater uit jouw tuin kan ontsnappen. Op het moment dat het vrij hard regent, kan het water maar op één manier uit jouw tuin ontsnappen: via de grond. Indien je de grond in jouw tuin alleen maar met tegels vol legt, heeft het water niet de mogelijkheid om via de grond te ontsnappen. Gevolg hiervan is dat het water langdurig in jouw tuin blijft liggen, waardoor de tegels mogelijk zelfs kunnen verzakken. Door voor een grasmat in jouw tuin te kiezen, weet je dit op een handige manier te voorkomen. Het grasmat neemt immers water op en zorgt daarmee voor de gewenste afwatering.


Tevens brengt een grasmat een super leuke uitstraling met zich mee. Dat is zeker het geval als je de grasmat goed onderhoudt, waardoor de grasmat prachtig groen blijft. Ondertussen brengt deze groene kleur een fraai contrast met zich mee ten opzichte van bijvoorbeeld de bestrating en de tuinmeubelen in jouw tuin. Alleen om deze reden al is het aan te raden om altijd te kiezen voor een grasmat in de tuin.


Heb je kinderen of huisdieren? Ook dan is het aan te raden om te kiezen voor een grasmat. Op een grasmat kunnen kinderen en huisdieren namelijk veel tijd op een veilige manier doorbrengen. Zo zijn jouw kinderen bijvoorbeeld in staat om veel tijd spelend op de grasmat door te brengen. Jij kunt ondertussen van bijvoorbeeld jouw heerlijke loungeset, een leuk boek en het heerlijke zonnetje genieten.


Tot slot zijn wij ook van mening dat een grasmat in een tuin hoort. Is een tuin zonder een grasmat eigenlijk wel echt een tuin? Nee, in onze ogen niet. In onze ogen moet een tuin sowieso bestaan uit tuinmeubelen, uit een grasmat, uit begroeiing en uit fraaie bestrating. Als je die elementen allemaal in jouw tuinontwerp weet te verwerken, maak je wat ons betreft de juiste keuze.

Soorten gras


Zie jij ook de voordelen van een grasmat in? Wil jij daarom ook graag een grasmat in jouw tuin aan (laten) leggen? In dat geval is het zaak om een goed vergelijk te maken. Je hebt namelijk de keus uit verschillende soorten gras, waarbij elk soort specifieke voor- en nadelen met zich mee brengt.


In dit artikel willen wij je graag kennis laten maken met de twee soorten grassen. Ongeacht voor welke soort jij kiest, geniet je van de nodige voordelen. Uiteraard is het daarbij wel zaak dat je deze voordelen af weet te stemmen op jouw eigen voorkeuren. Graag helpen we jou daarom een handje bij het maken van de juiste keuze.


Hoe we dat doen? Nou, we bespreken hieronder alle voor- en nadelen van de twee soorten gras. Zo bespreken we wat de voordelen van echt gras zijn, bespreken we wat de voordelen van kunstgras zijn en bespreken we ook de nadelen van beide soorten gras. Aan de hand van al deze informatie kun je ongetwijfeld voor jezelf direct de juiste keuze gaan maken. Een keuze waar je jarenlang van gaat genieten.

Wat zijn de voordelen van echt gras?


Wil jij graag gras in jouw tuin aan (laten) leggen? Dan is het voor de hand liggend om voor echt gras te kiezen. Deze grassoort wordt al decennialang toegepast en brengt enkele specifieke voordelen met zich mee. Zo is het een voordeel dat je de natuur echt naar jouw tuin toe weet te halen.


Echt gras heeft namelijk een prachtige groene kleur. Deze kleur is niet alleen prachtig, maar hoort ook in een tuin terecht. Zonder een dergelijke groene kleur is een tuin wat ons betreft eigenlijk niet compleet. Daarbij geniet je ook nog van de heerlijke geur van het gras; zeker als je het gras gemaaid hebt, geniet je van deze heerlijke geur.


Tevens is het een voordeel dat je kinderen veilig op dit gras kunnen spelen. Dit gras wordt namelijk niet warm in de zomer, is niet gevaarlijk en prikt bijvoorbeeld ook niet. Dit voordeel geldt logischerwijs niet alleen voor jouw kinderen, maar ook voor eventuele huisdieren die je in jouw huis rond hebt lopen. Je kunt jouw kinderen en/of huisdieren moeiteloos lekker op de grasmat laten spelen, indien je voor echt gras kiest.


Ook zijn wij van mening dat echt gras beter voor het milieu is. Dit gras hoeft namelijk niet machinaal bewerkt te worden en, is daardoor een stuk duurzamer. Bovendien is dit echte gras ideaal voor insecten in jouw tuin; zij kunnen zich heerlijk nestelen in jouw tuin. Zij zijn hierbij ook in staat om zichzelf voort te planten, waardoor we het ecologische systeem in stand houden.


Wil je het liefste in eerste instantie zo min mogelijk geld aan de nieuwe grasmat uitgeven? Dan is het aan te raden om te kiezen voor echt gras. Het aanleggen van echt gras kost namelijk niet al te veel; dat is zeker het geval als je dit vergelijkt met de kosten voor kunstgras. Over het algemeen kunnen we stellen dat kunstgras qua aanschafprijs echt significant duurder is dan normaal echt gras.


Tot slot is de uitstraling van echt gras een absoluut voordeel. Als je naar echt gras kijkt, krijg je eigenlijk direct een glimlach op jouw gezicht. Het gras ziet er namelijk groen uit, het gras ziet er natuurlijk uit en het gras hoort echt in een tuin thuis. Indien je voor echt gras kiest, maak je voor jezelf dus een prima keuze.

Wat zijn de nadelen van echt gras?


Zo, je hebt hierboven kennis kunnen maken met de voordelen van echt gras. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn deze voordelen nogal divers en zwaarwegend. Het is echter wel goed om ook rekening te houden met enkele nadelen van echt gras; de belangrijkste nadelen van echt gras bespreken we graag hieronder.


Het belangrijkste nadeel is terug te vinden in de onderhoud. Als je echt gras langdurig fraai wilt houden, moet je hier simpelweg de nodige tijd aan besteden. Zo moet je bijvoorbeeld het gras maaien, moet je het gras verticuteren, moet je de randjes bijknippen en moet je het gras mogelijk na verloop van tijd ook weer opnieuw inzaaien. Ondertussen kun je ook nog met kalk, mest en andere verzorgingsproducten aan de slag. Dit alles met maar één doel: de grasmat zo lang mogelijk mooi houden. Doe je dit niet? Dan heb je binnen de kortste keren te maken met een lelijke, gele en kale grasmat.


Daarnaast is het ook een nadeel dat echt gras niet ideaal is voor mensen met een allergie. Als je allergisch voor specifieke pollen bent, heb je het behoorlijk zwaar in een tuin met gras. Mocht jouw huisarts deze diagnose stellen, kun je dus beter voor kunstgras kiezen. Bij kunstgras heb je niet met pollen te maken, aangezien dit volledig nep gras is.


Tot slot moet je rekening houden met de invloed van de zon. Als het buiten bijzonder warm is, kan dit van invloed zijn op de kleur van de grasmat. Zeker als je het gras niet voldoende sproeit, kan het gras volledig geel uitslaan. Het is vervolgens vrij lastig om dit weer in de normale groene kleur terug te krijgen.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?


Sinds enige jaren kun je ook kiezen voor kunstgras in de tuin. Sterker nog: deze grassoort is in de afgelopen jaren echt ongekend populair geworden. Zeker in de laatste jaren is het opvallend dat de fabrikanten het kunstgras steeds fraaier uit weten te voeren. Daardoor zijn de uiterlijke verschillen tussen echt gras en kunstgras niet meer al te groot.


Tegenwoordig zijn er meerdere redenen om te kiezen voor kunstgras. Eén van deze redenen is terug te vinden in het feit dat je kunstgras niet hoeft te onderhouden. Je hebt dus geen groene vingers nodig, je hebt geen dure gereedschappen nodig en je hoeft hier ook geen tijd aan te besteden. Ten opzichte van echt gras is dit een significant voordeel.


Tevens is het een voordeel dat kunstgras altijd groen blijft. Het maakt niet uit hoe fel de zon schijnt en het maakt ook niet uit hoe goed of slecht je de grasmat verzorgt. Nee, met kunstgras ben je altijd verzekerd van een prachtige groene grasmat.


Ook is kunstgras ideaal voor mensen met hooikoorts of een grasallergie. Indien je een dergelijke allergie hebt, heb je eigenlijk niks aan echt gras. In dat geval ben je namelijk de gehele dag door aan het snotteren en aan het niezen. Door voor kunstgras te kiezen, weet je dat gelukkig op een simpele manier te voorkomen. Kunstgras is volledig nep, waardoor je met dit gras ook niet bang hoeft te zijn voor een allergische reactie.


Naar onze mening is de uitstraling van kunstgras in de afgelopen jaren flink verbeterd. Het neppe gras ziet er steeds echter uit, waardoor de verschillen tussen kunstgras en echt gras een stuk kleiner zijn geworden. Mocht je voor kunstgras in jouw tuin kiezen, geniet je dus van een fraaie uitstraling in jouw tuin. Het gras is in ieder geval groen én blijft ook lang groen.


Tot slot zijn wij te spreken over de lange levensduur van kunstgras. Als je voor goed kunstgras kiest, kun je hier moeiteloos 20 á 30 jaar lang van genieten. Dat is echt een stuk langer dan bij echt gras, aangezien meerdere factoren een flinke invloed hebben op de levensduur van echt gras. Als je dus voor kunstgras kiest, heb je langere tijd geen omkijken meer naar de grasmat in jouw tuin!

Wat zijn de nadelen van kunstgras?


In de afgelopen jaren is kunstgras dus een stuk populairder geworden. Dat is volledig te danken aan de voordelen, maar het is ook goed om rekening te houden met de nadelen. Net zoals bij echt gras heb je bij kunstgras namelijk ook ‘last’ van enkele nadelen.


Zo kan de hitte van de zon funest zijn voor het kunstgras. Niet voor de staat van het kunstgras, maar wel voor de reactie van het kunstgras. Wat we hiermee bedoelen? Nou, overmatige hitte kan er toe leiden dat het kunstgras statisch wordt. Zodra je met het gras in aanraking komt, krijg je hierdoor een statische schok. Dat maakt voor jou wellicht niet al te veel uit, maar voor jouw kind of huisdier is dit zeker niet prettig.


Daarnaast kan kunstgras in de zomer ook echt heel heet worden. Zo heet dat je hierdoor brandplekken op kunt lopen. Dit geldt wederom niet alleen voor jou, maar ook voor jouw kinderen en/of huisdieren. Mocht het behoorlijk warm zijn, is het daarom aan te raden om het kunstgras af en toe nat te sproeien.


Tot slot is kunstgras behoorlijk prijzig. Dit heeft puur betrekking op de aanschafprijs van kunstgras; hier moet je behoorlijk diep voor in de buidel tasten. Ten opzichte van echt gras geniet je echter wel van een voordeel: als het kunstgras eenmaal in jouw tuin ligt, hoef je geen kosten meer te maken. Zo hoef je geen gereedschappen aan te schaffen en geniet je sowieso van een lange levensduur. Of dit dan ook écht een nadeel van kunstgras is? Nee, daar zijn wij niet van overtuigd.

Wat is voor in jouw tuin de beste keuze?


Je weet nu precies wat de voor- en nadelen van beide grassoorten zijn. Aan de hand van deze informatie kun je voor jezelf een juiste keuze gaan maken, waarbij het zaak is om jouw voorkeuren als uitgangspunt te houden.


Wij raden je daarom het volgende aan: zet eerst jouw wensen op een rijtje. Als je jouw wensen op een rijtje hebt gezet, kun je gericht bepalen welke grassoort het beste op jouw wensen aansluit. Ongeacht voor welke grassoort je kiest, geniet je in ieder geval de nodige voordelen. Zoals we eerder in dit artikel al aangaven, is het creëren van een grasmat namelijk altijd een verstandig idee.

Slotwoord


Wil je een grasmat in jouw tuin creëren? Super verstandige keuze! Met de informatie uit dit artikel kun je direct voor jezelf een goed vergelijk maken. Gaat je voorkeur uiteindelijk naar echt gras? Of kies je toch voor kunstgras? Voor beide grassoorten valt in ieder geval het nodige te zeggen. Maak daarom voor jezelf een goed vergelijk en hak de knoop uiteindelijk door. Veel plezier met de nieuwe grasmat in jouw tuin.