Waarom de juiste tuinverlichting zo belangrijk is

Vaak besteden we enorm veel aandacht aan het ontwerpen en inrichten van onze tuinen maar is er een element wat we vaak vergeten. Ontzettend jammer want juist dit element is zo belangrijk in een tuin en zorgt voor zoveel sfeer. We hebben het dan over tuinverlichting.

De juiste tuinverlichting kan een enorm groot verschil in je tuin maken en zorgt ervoor dat alles er heel fijn en sfeervol uit komt te zien. Ook bij de aanleg van je tuin dien je al rekening te houden met de tuinverlichting, er moeten namelijk veel werkzaamheden verricht worden om tuinverlichting te kunnen realiseren en als de tuin eenmaal aangelegd is gaat dit vaak zo makkelijk niet meer.

Des te meer reden om al bij het ontwerpen van je tuin ook goed na te denken over de verlichting in je tuin. Op welke plekken heb je licht nodig en hoe moet dat er dan uit komen te zien? Op deze manier maak je een helder plan en zorg je ervoor dat jij straks overal in je tuin kunt genieten van optimale verlichting ook als we minder zonuren hebben en het dus eerder donker is in onze tuinen!

In deze blog vertellen we je alles over het belang van goede verlichting in je tuin, het uitzoeken van de juiste tuinverlichting en het aanleggen ervan. Zodat ook jij na het lezen van deze blog een prima lichtplan voor jouw tuin kan maken!

Waarom is de juiste tuinverlichting zo belangrijk

Goede verlichting in je tuin is heel erg belangrijk en heeft een aantal voordelen. Zo kun je ten eerste ook in het donker goed zien waar je loopt of zit of wat je aan het doen bent. Dit is wel zo prettig als je graag nog wat langer van je tuin geniet, je bent dan niet verplicht om vroeg naar binnen te gaan als het wat donkerder gaat worden omdat je dan niets meer ziet.

Daarnaast is goede tuinverlichting ook erg veilig, het weert namelijk inbrekers af. Zij laten zich namelijk al snel afschrikken door het licht in de tuin omdat ze dan weten dat ze goed zichtbaar zijn en dat willen ze natuurlijk voorkomen. Vandaar ook dat tuinverlichting erg veilig is en de inbraakgevoeligheid van je woning enorm verlaagd.

Maar het staat ook nog eens enorm gezellig. Hoe leuk is het als het buiten wat donkerder wordt en je lekker buiten kunt zitten met een gezellig lampje erbij. De tuin krijgt er al snel een magische uitstraling door en je gaat nog net even wat sneller buiten zitten dan normaal omdat het er zo gezellig uitziet! Je kunt dus wel stellen dat de juiste tuinverlichting echt enorm belangrijk is en dus ook zeker heel veel kan bijdragen aan het plezier wat je van je tuin beleefd. Daarnaast zorgt de juiste verlichting in je tuin er ook echt voor dat je veel langer kunt genieten van het mooie weer en het buiten zijn in de tuin doordat je gebruik kunt maken van het licht, een enorm voordeel voor heel veel mensen!

Waarom moet je bij de aanleg van je tuin al zorgen voor je verlichting

Als je begint met het ontwerpen van je tuin is het aan te raden om hierbij meteen al je verlichtingsplan mee te nemen. Bedenk goed op welke punten je in je tuin goede verlichting zou willen en zorg ervoor dat je dit hier ook aan kunt brengen. Kijk vervolgens ook goed op welke punten je elektriciteit kunt vinden in je tuin zodat je een goed lichtplan kunt maken.

Als je tuin namelijk nog niet aangelegd is, dan is het heel makkelijk om te zorgen voor kabels op de juiste plek. Maar als je bijvoorbeeld al een mooie grasmat of een terras hebt liggen dan is dit een stuk lastiger, vaak ontstaat er dan schade waardoor je weer een hoop moet herstellen en hier vaak ook veel kosten aan kwijt bent! Het beste is dus om direct bij de aanleg van je tuin al te werken aan de aanleg van je verlichting. Zorg bijvoorbeeld dat de kabels al op de juiste plek worden ingegraven zodat je hier later goed bij kunt en de verlichting makkelijk kunt aansluiten. Ook kun je op deze manier voldoende elektriciteitspunten realiseren zodat je prima uit de voeten kunt in je tuin!

Als je toch bezig bent met de bekabeling en de elektriciteitspunten denk dan direct ook goed na over andere punten in de tuin waar je eventueel stroom nodig gaat hebben, denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis, jacuzzi of pomp voor een vijver of zwembad. Het is handig nu alles toch openlight om hier dan ook meteen rekening mee te houden en de elektriciteitspunten te verwezenlijken.

Kun je dit zelf doen of is het beter om het uit te besteden

Het aanleggen van elektriciteitskabels is wel een klus waarbij je moet weten wat je aan het doen bent! Het is namelijk niet geheel zonder gevaar. Overigens is dat met alle klusjes waar elektriciteit bij komt kijken het geval. Het is dan ook in dit geval zeker aan te raden om de klus door een professional uit te laten voeren zodat je zeker weet dat alles goed aangelegd is en je geen risico loopt op gevaar of ongelukken.

Uiteraard kun je hierbij wel assisteren en zou je wel alvast wat voorwerk kunnen verrichten, dit kan namelijk ervoor zorgen dat de kosten om een professional in te huren wat minder hoog uit zullen vallen. Het is vaak namelijk niet goedkoop om iemand in te huren om deze klussen voor je op te knappen.

Uiteraard kan het natuurlijk soms wel zo zijn dat je al veel ervaring hebt met het werken met elektriciteit en het aanleggen ervan en dan is het natuurlijk geen enkel probleem om dit in je eigen tuin ook zelf te doen. Wel is het altijd handig om je dan nog even goed te laten informeren over het aanleggen van elektriciteit in een tuin aangezien dit wellicht soms iets anders kan werken dan in een woning.

Op welke plekken in de tuin is het handig om verlichting te hebben

Er zijn een aantal plekken in de tuin waar het heel handig is om verlichting bij de hand te hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de plekken waar je gezellig bij elkaar zit om een drankje te doen of een boekje te lezen, denk dan bijvoorbeeld aan een terras of een loungeplek. Het is sowieso handig om deze plekken te verlichten zodat je van het juiste licht kunt profiteren als je van deze plekken gebruik maakt.

Daarnaast is het ook altijd aan te raden om de looppaden in een tuin te verlichten. Het is soms lastig om goed te zien waar je loopt e voor je het weet stap je daardoor per ongeluk je mooie plantjes in de borders kapot, of sta je met een been in de vijver. Het is daarom altijd aan te raden om de looppaden in je tuin goed te verlichten zodat je goed kunt zien waar je loopt en zodat je eventuele ongelukjes kunt voorkomen!

Maar ook plekken als een gazon, jacuzzi, vijver of een zwembad in de tuin kun je vaak prima verlichten. Dit ziet er dan ook altijd erg mooi uit en zorgt voor een heel sfeervol gezicht. Maar daarnaast is het ook nog eens erg handig, op deze manier kun je namelijk ook in het donker van deze plekken gebruik maken en heb je nog langer plezier van alle voorzieningen in je tuin!

Maar vergeet ook vooral je tuinhuis of overkapping niet, ook hierbij is het enorm handig om de juiste verlichting te hebben. Op deze manier kun je ook hier goed zien wat je doet en waar je mee bezig bent en daarnaast is het ook nog eens erg sfeervol om op deze plekken sfeerverlichting te plaatsen! En dat is bijvoorbeeld juist bij een overkapping ook de bedoeling, dat je een heerlijke plek realiseert waar je lekker kunt zitten en kunt genieten van de mensen om je heen en het buiten zijn.

En als laatste is het ook nog heel erg handig om verlichting bij de ingang van je woning te hebben, zodat je altijd goed kunt zien waar de deur is en een beetje licht bij het sleutelgat is natuurlijk ook niet verkeerd. Maar naast dat het heel handig is voor jezelf heeft verlichting bij de woning nog een andere functie het zorgt er namelijk ook voor dat je inbrekers minder kans geeft. Zij staan namelijk helemaal niet graag in het licht dus het zal ze dan ook tegenhouden om de woning te proberen te betreden!

Voor welke verlichting kies je in de tuin

Er zijn ontzettend veel keuzes te maken als het gaat om de juiste tuinverlichting. De lampen in de tuin zijn er namelijk in allerlei soorten en maten en je hebt dan ook een enorm grote keuze. Zeker de laatste jaren wordt er ook steeds meer aandacht aan besteed en zie je dus ook dat de keuze enorm toeneemt. Er zijn vooral ook veel verschillende stijlen te bekennen, zo kun je kiezen uit moderne lampen, of juist lampen in een meer landelijke stijl. Kortom je kunt dus echt alle kanten op!

Bij het uitzoeken van de juiste verlichting voor in je tuin is het vaak aan te raden om dus goed naar de stijl van je tuin te kijken. Heb je een hele moderne en strakke stijl in je tuin dan is het natuurlijk wel zo mooi om de verlichting hierop aan te passen. Maar dit is ook bij een landelijke en natuurlijke tuin ook dan is het mooi om te kiezen voor verlichting die goed bij je tuin past en die jezelf ook aanspreekt. Want uiteindelijk is het toch het belangrijkste dat je de verlichting zelf mooi vindt!

Aandachtspunten bij het kopen van tuinverlichting

Als je op pad gaat om tuinverlichting aan te schaffen dan zijn er altijd een paar aandachtspunten. Ten eerste moet je altijd goed opletten of de verlichting die je op het oog hebt ook echt geschikt is voor gebruik in een tuin. Deze verlichting moet dus buiten geplaatst kunnen worden en bestand zijn tegen de elementen van het weer zoals regen en wind. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de verlichting goed aangesloten kan worden op de elektriciteitspunten die je in de tuin tot je beschikking hebt.

Daarnaast is het ook nog van belang om te kijken naar het soort licht wat de verlichting geeft, het is natuurlijk een enorm verschil of je op zoek bent naar sfeerverlichting of naar een helder licht om bij te lezen of om de weg voor je te verlichten. Hier moet je dus ook rekening mee houden bij de aanschaf van verlichting.

Genieten van een mooi verlichte tuin

Als het dan eindelijk zover is en je hebt de verlichting in je tuin geplaatst dan is het tijd om te genieten van het eindresultaat, en wat is het vaak leuk om te zien dat alles dan helemaal tot leven is gekomen en je tuin volledig vorm heeft gekregen! De verlichting is vaak echt het laatste stukje wat het plaatje compleet maakt!

Door het gebruik van de juiste verlichting in de tuin kun je namelijk zorgen voor een prachtige sfeer en ook heel erg veel gebruiksgemak in je tuin! Hoe heerlijk is het om over de helder verlichte paden van je tuin te lopen en om te genieten van het sfeerlicht onder je overkapping.

Ook als je vanuit je woning je tuin in kijkt kun je heerlijk genieten van de sfeervolle verlichting die je tuin zoveel sfeer en charme geeft! De juiste tuinverlichting is dan ook zeker heel belangrijk en daarnaast ook echt een punt van aandacht! Want de juiste tuinverlichting maakt je tuin helemaal af!