Welke tuinmeubelen kies je voor in jouw tuin

Ons klimaat veranderd enorm, de zomers worden langer en warmer en we brengen ook steeds meer tijd in onze tuinen door. En dit merk je dus ook aan de verkoop van tuinmeubelen, deze cijfers zijn namelijk de afgelopen jaren enorm gestegen, we kopen steeds meer tuinmeubelen en richten met steeds meer zorg en aandacht onze tuinen in. Logisch ook want we brengen er dus aardig wat tijd door.

Maar waar let je nu allemaal op bij het uitzoeken van meubelen voor in jouw eigen tuin? Welke meubelen passen er en hoe weet je of je er wel voldoende gebruik van zal gaan maken? Hiervoor is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen zodat je daarna een goede keuze kunt maken en de tuinmeubelen kunt aanschaffen die bij jou passen. Stap voor stap laten we je zien waar je rekening mee moet houden en hoe je een goede keuze kunt maken zodat jij straks de tuinmeubelen in je tuin hebt staan die bij jou passen!

Welke tuinmeubelen staan op je wensenlijstje

Ten eerste is het handig om te bedenken welke tuinmeubelen op je wensenlijstje staan. Wat zou je zelf graag in je tuin hebben staan, nog even ongeacht van of het past of dat het binnen je budget gaat vallen. Het is fijn om hier eerst helemaal vrij over na te denken en om daarna pas te gaan kijken of het ook daadwerkelijk mogelijk is. Zo weet je zeker dat je al je wensen op een rijtje hebt staan en kun je daarna het lijstje af gaan en gaan kijken wat er allemaal mogelijk is.

Maak dus een echt wensenlijstje, verdiep je ook al in merken en stijlen en plak eventueel zelfs plaatjes van de items die je graag zou willen aanschaffen op het lijstje, zo maak je het zo concreet en helder mogelijk voor jezelf.

Van wensenlijstje tot plan

Al je wensen staan nu op papier en nu is het dus tijd om te gaan kijken of dit ook echt allemaal mogelijk is. Dit doe je het beste door er een plattegrond van je tuin bij te pakken en naar aanleiding van deze plattegrond de tuinmeubelen in te delen. Kijk goed naar de verschillende hoeken van je tuin en probeer te kijken of de meubelen hier zouden passen.

Op deze manier maak je een plan en kun je dus uiteindelijk je lijstje afwerken. Kijk allereerst welk tuinmeubel je op nummer een hebt staan en probeer dit als eerste een plekje te geven. Vervolgens ga je naar de nummer twee op je lijst en zo ga je heel je lijstje af. Uiteraard kun je vaak niet alle meubelen van je lijstje een plekje in je tuin geven maar dat hoeft ook helemaal niet. Juist door het maken van de lijst ben je erachter gekomen welke meubelen je echt graag zou willen en heb je dus nu alle tools in handen om een goede keuze te maken.

Als je vervolgens gekozen hebt voor welk soort meubels je wil gaan dan is het tijd om ze in de plattegrond te plaatsen. Teken ze op schaal zodat je ook meteen een goed beeld hebt hoe alles in verhouding met elkaar zal komen te staan.

Loungen of eten

Voor welk soort tuinmeubelen je uiteindelijk kiest hangt ook helemaal af van welke functies jij aan je tuin wil geven. Dient jouw tuin bijvoorbeeld vooral om lekker te kunnen ontspannen dan is het natuurlijk heel logisch dat je voor een loungebank kiest, maar als je bijvoorbeeld juist graag vrienden en familie ontvangt in je tuin om lekker te eten en drinken met elkaar dan is het helemaal niet raar als een grote eettafel met heel veel stoelen een prominente plek in je tuin zal krijgen. En zo zal de inrichting en de keuze voor de juiste tuinmeubelen dus ook voor iedereen heel verschillend zijn.

Je kunt je bijvoorbeeld ook voorstellen dat als je groene vingers hebt en graag bezig bent met planten
en bloemen in je tuin je hier graag zo veel mogelijk ruimte voor wil hebben, dan ga je geen grote oppervlakte afstaan aan de plaatsing van een loungehoek. Hou hier dus ook allemaal rekening mee als je kiest welke tuinmeubelen je in je tuin wil hebben en hoeveel ruimte ze in mogen nemen.

Passend bij ieder budget

Bij het kiezen van de juiste tuinmeubelen voor in jouw tuin moet je ook goed naar je budget kijken. Bedenk van tevoren goed hoeveel je uit kunt en wil geven aan je tuinmeubelen en kijk vervolgens of het ook lukt ze hiervoor aan te schaffen. Niet alleen het soort tuinmeubel maar ook het soort materiaal is erg bepalend voor de prijs. Denk hier dus ook goed over na voordat je een keuze maakt en bedenk goed waar je graag je budget aan zou willen besteden.

Geef je veel om comfort en ga je veel gebruik maken van je tuinmeubelen of is het uiterlijk van de tuinmeubelen juist heel belangrijk voor je en is dit voor jou de belangrijkste motivatie om een meubel wel of niet aan te schaffen? In ieder geval is er tegenwoordig een hele grote markt voor tuinmeubelen en is meer dan voldoende keuze voor iedere smaak en voor ieder budget.

Laat je goed informeren

Voordat je over gaat tot de aanschaf van je tuinmeubelen is het goed om je te laten informeren over de kwaliteiten van de meubelen. Laat je bijvoorbeeld informeren over het onderhoud dat de meubelen nodig hebben of over de wijze waarop je ze kunt combineren.

Sommige materialen vragen meer onderhoud dan andere, het is dus raadzaam om hier vooraf al goed over op de hoogte te zijn voordat je een keuze gaat maken. Zo weet je zeker of de mate van onderhoud die bij het tuinmeubel hoort ook past bij je en of je er voldoende tijd voor hebt.

Daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat de levensduur van het tuinmeubel is, hoe je het kunt gebruiken en waarmee je het kunt combineren. Zo kun je een goede afweging maken en weet je of het tuinmeubel bij je past voordat je tot de aankoop overgaat. En als laatste kun je zo ook kijken of het passend is bij je budget.

Tips voor het aankopen van een tuinmeubel

Als je dus besloten hebt welk soort tuinmeubel je zou willen dan zijn er nog wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo moet je ten eerste kijken of het tuinmeubel ook echt past op de plek waar je het in gedachte hebt. Meet het tuinmeubel dus goed op en meet ook de plek in je tuin goed op. Hou daarbij ook rekening met bijvoorbeeld takken en planten die misschien wat laag hangen en een hoger meubel in de weg kunnen zitten. Hier denk je waarschijnlijk in eerste instantie niet aan maar het is wel degelijk heel handig om hier rekening mee te houden, het zou natuurlijk zonde zijn als je tuinmeubel ineens niet blijkt te passen op de plek die je in gedachten hebt.

Ten tweede is het ook heel handig om goed naar het soort materiaal te kijken en de hoeveelheid onderhoud die dit materiaal nodig heeft. Dit kan namelijk enorm verschillen per materiaal. Het zou zonde zijn als je voor een materiaalsoort kiest die veel onderhoud vraagt terwijl je hier in de praktijk niet mee uit de voeten kunt. Ook is het fijn als het materiaal past bij het bestaande beeld van je tuin en de materialen die hier al een rol in spelen, soms is het dan ook mogelijk om eerst een sample mee te nemen zodat je kunt kijken of het allemaal bij elkaar past en of de kleuren goed bij elkaar komen. Ook voor de kussens van je tuinmeubel kan het een echte aanrader zijn om eerst een staaltje stof mee naar huis te nemen om te kijken hoe het uitkomt met de rest, voordat je tot de aankoop overgaat.

Maar ook doe je er heel goed aan om eens eerst even proef te gaan zitten of liggen in de winkel waar je de aankoop wil gaan doen op het door jouw uitgekozen tuinmeubel. Op deze manier kun je zelf ervaren of je er lekker op ligt of zit en of het meubel bij je past. Soms kan een zitting bijvoorbeeld de laag of te hoog zijn afhankelijk van je lengte, en dit kan ervoor zorgen dat je enorm inleverd op je comfort. Toch wel fijn om dit van tevoren te testen en te weten, zodat je er niet pas achterkomt als het meubel al in je tuin staat.

Zoals je ziet is er dus heel wat waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een tuinmeubel, laat je hierdoor dan ook goed adviseren door het winkelpersoneel van de zaak waar je de meubelen aanschaft, op deze manier zorg je ervoor dat je een goede keuze maakt en dat je later niet voor verrassingen komt te staan. Zij kunnen je dan ook echt exact aangeven waar je allemaal op moet letten zodat je zeker weet dat alles goedkomt!

Welke keuzes heb je allemaal

Er zijn heel veel keuzes te maken op het gebied van tuinmeubelen. Zo kun je kiezen voor een loungeset, een dinerset, een zitbank, ligbedden, hangstoelen en noem maar op, de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Naast het soort tuinmeubel heb je dan ook nog eens de keuze uit heel veel verschillende materialen, kies je voor hout, aluminium, wicker of misschien toch rotan of een van de andere mogelijkheden. Ook hierbij heb je dus weer enorm veel keuze. Het kan dus soms moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien. Zoveel keuze en zoveel verschillen, waar doe je goed aan en welk meubel past nu echt bij jouw en je tuin?

We gaven het aan het begin al even aan dat het juist daarom zo goed is om een wensenlijstje te maken en om voldoende informatie in te winnen zodat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken. Kijk goed welke tuinmeubelen erbij jou passen en waar je ook daadwerkelijk veel gebruik van zal gaan maken. Als je kiest voor ligbedden terwijl je eigenlijk nu al weet dat je er weinig op te vinden zal zijn dan is dit natuurlijk enorm zonde van het geld en je ruimte in de tuin. Kies dus liever voor meubelen waarvan je weet dat ze passen bij het doel wat je met je tuin hebt en met hetgeen waarvoor je jouw tuin gebruikt. Als je graag samenkomt met familie en vrienden in je tuin, dan is het creeren van zitplekken een eerste vereiste. Terwijl als je juist liever veel ontspanning in je tuin vindt, ligbedden weer een uitstekende keuze kunnen zijn.

Je hebt je keuze gemaakt

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor de tuinmeubelen die je goed vindt passen bij je tuin en je hebt ze uiteindelijk in de winkel besteld dan is het altijd niet goed om wel rekening te houden met eventuele levertijden. Vaak duurt het namelijk wel even voordat jouw meubel geleverd kan worden en hier kun je jezelf dus van tevoren alvast op instellen. Uiteraard is dit niet altijd het geval en kan het soms ook zo zijn dat jouw gekozen tuinmeubelen gewoon uit voorraad leverbaar zijn en je ze dezelfde dag al in huis hebt!

Maar als de eventuele levertijd voorbij is dan kunnen ze zomaar ieder moment bij je op de stoep staan! Maak de plek waar de tuinmeubelen straks komen te staan alvast schoon en verwijder eventueel onkruid, straks als alles staat kun je er namelijk wat minder goed bij of heb je misschien ook geen zin om alles weer aan de kant te moeten schuiven, zorg dus dat je dit van tevoren al gedaan hebt zodat je alles straks meteen neer kunt zetten! En dan is het er eindelijk en staat alles op zijn plek! Nu kan het echten genieten beginnen! Plof lekker neer op je loungebank of trommel meteen wat vrienden op om vanavond lekker te komen eten en laat ze aanschuiven aan je nieuwe eettafel! Een kleine laatste tip, investeer nog wel even in goede beschermhoezen voor je tuinmeubelen, zo weet je zeker dat je er heel lang plezier van zal hebben!